Slapeloze nachten
Commentaar

Slapeloze nachten

Esther Voet 05 november 2020, 09:50
Slapeloze nachten

Met zo’n kleine redactie als de onze, is iedereen constant alert op nieuws. Deze week gebeurde dat vrijwel dag en nacht. Want als er vlak bij een synagoge in Wenen een aanslag wordt gepleegd, worden meteen nieuwsbronnen afgestruind en puzzelstukjes in elkaar gelegd. Tijdens zulke chaotische situaties moet je je constant afvragen: Wie heeft wat verklaard? Wat is nepnieuws? Wat is bevestigd en waar?

Vroeger vertrouwde je op berichten van persbureaus en kranten, nu kun je dankzij sociale media zelf op zoek, het risico nemend dat je soms dingen te snel doorgeeft, die later weer moeten worden teruggedraaid. Op de woensdagmiddag dat ik dit commentaar schrijf, is nog steeds niet duidelijk of de aanslag in Wenen wellicht een antisemitisch motief had, maar ander nieuws beheerst sinds gisteravond alweer ons leven: de Amerikaanse verkiezingen. Als politieke junkies hebben we de hele nacht door de ontwikkelingen gevolgd en we zagen rond vijf uur de bui al hangen. Terwijl in Amerika zich een ongekende situatie voordoet, moeten wij de indeling van het NIW omgooien. Er valt simpelweg nog niets meer te berichten dan welke Joodse afgevaardigden tot nu toe gekozen zijn, en welke de strijd hebben verloren. Te mager, dan liever een doorwrochter artikel volgende week.

Dat komt redactioneel allemaal langs en dan zijn er ook nog andere zaken. Zo besloot rabbijn Tamarah Benima deze week na een lange staat van dienst als redacteur, hoofdredacteur en columniste, afscheid te nemen van het NIW. De laatste jaren vulde ze de plek van Bloeme Evers, boven de sidra, met afwisselend grappige, felle, ontroerende en wijze columns. De waarde die Tamarah al die jaren voor het NIW heeft gehad, staat buiten kijf en dwingt niets dan respect af van ons allemaal, redactie en bestuur. Een opvolging is niet eentwee-drie gevonden. Volgende week gaan we met een nieuwe invulling op die plaats van start.

Tot slot: terwijl het aantal NIW-abonnees groeit, maken steeds meer mensen gebruik van onze online verkoopmogelijkheden. Naast de vaste verkooppunten van het NIW die u kunt terugvinden op onze website, kunt u via onze site (extra) exemplaren bestellen, nu heel gemakkelijk via Ideal. Wij hebben ons uiterste best gedaan om u deze week weer een NIW te presenteren dat verder gaat dan alleen de waan van de dag en wensen u sjabbat sjalom.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking