Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Opinie

Thierry

Bart Schut 12 juli 2020, 16:16
Thierry

Je begon zo goed, met een frisse club op het oog zo nette mensen. Niet dat verkrampte, verongelijkte, anti-intellectuele dat de PVV kenmerkt, maar goedgeklede, goedgebekte en veelal jonge, positief ingestelde patriotten. Het leidde tot een monsteroverwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019. Ik zal het maar ruiterlijk toegeven, ik stemde die mooie lentedag ook op het Forum voor Democratie, al begon mij al diezelfde avond tijdens je speech over de boreale uil van Minerva al een unheimlich gevoel van spijt te bekruipen.

Van dat oorspronkelijke enthousiasme is niets meer over. De bruine geur van extreemrechts hangt steeds nadrukkelijker boven je Forum. Lang behield je het voordeel van de twijfel. Dat je ooit je proefschrift aanbood aan veroordeeld Holocaust ontkenner en serieantisemiet Jean-Marie Le Pen was vast een jeugdzonde. En kon jij er iets aan doen dat de neonazi’s van Erkenbrand jouw partijfeestje crashten? Had je wat beter onderzoek moeten doen en niet Dries van Langehove van het Vlaams-nationalistische Schild en Vrienden uit te nodigen voor je Summer Academy? Misschien, maar hoe kon jij nou weten dat achter het schild van besloten Facebookgroepen die vrienden Hitler verheerlijkten en Shoaslachtoffers belachelijk maakten?

Toen bleek dat binnen je eigen partij hetzelfde gebeurde in appgroepen van FvD-jongeren, was je reactie nogal onderkoeld. Hoewel de partij zegt opgetreden te hebben tegen jeugdleden met nazisympathieën – we zullen het maar van je aannemen want transparantie is niet FvD’s sterkste kant – was de eerste reactie van je partijvoorzitter: “Wij willen geen gedachtepolitie spelen.” Niets aan de hand dus, een beetje Jodenhaat onder vrienden moet kunnen, nietwaar?

Holocaustontkenner
Ik geloof niet in guilt by association, een mens is niet verantwoordelijk voor zijn familie of vrienden, maar je bewondering voor alt-rightvoormannen Jared Taylor en Jordan Peterson zat mij van het begin af aan niet lekker. En nu ben je aan tafel geschoven bij ON1, de aspirant-omroep voor complotdenkers, antivaxers en astrologen, om je eens lekker positief te laten interviewen door Joost Niemöller. Je weet wel, de journalist die vindt dat zwarten minder intelligent zijn doordat de evolutie hun geslachtsdelen meer ontwikkelde dan hun hersenen. Die veroordeeld Holocaustontkenner David Irving een van de beste naoorlogse historici vindt. En die zichzelf verwijt ‘te laf te zijn’ om tot een definitieve conclusie over de Holocaust te komen, omdat die niet overeen zou kunnen komen met het ‘officiële verhaal’ over de Shoa.

Je keuze je juist door hem te laten interviewen, vind ik laakbaar, maar het is maar een interview. Je schaart je niet per se achter zijn standpunten. Bij wie je dat wel doet, Thierry, is Stefan Molyneux. Toen deze Canadese alt-righter van Youtube werd afgegooid, noemde jij dat ‘werkelijk ongelofelijk’ en ‘volkomen ongegrond’. Wel, laten we eens kijken. Molyneux beschouwt de mensheid ‘niet als één soort’ en wil dat daarom ‘het hele vermengingsdrama van de soorten verdomme opgeruimd wordt’.

Over Joden heeft deze filosoof (jouw betiteling) ook een mening. Deze bijvoorbeeld: ‘… de Duitsers liepen het risico overgenomen te worden door wat zij beschouwden als Joods geleid communisme. En Joods geleid communisme had tientallen miljoenen blanke christenen uitgeroeid in Rusland en zij waren bang voor datzelfde. En toen was er die wilde overreactie en al dat soort zaken.’ Kortom, de Shoa was niet meer dan een overdreven reactie van Duitsers die terecht bang waren voor het door Joden geleide communisme. Dat Lenin geen Jood was en Stalin een Georgische antisemiet, boeit intellectuelen van het kaliber Molyneux blijkbaar niet.

De Joden hebben in zijn visie de Holocaust dus voor een groot deel aan zichzelf te wijten, hadden ze maar het communisme en de genocide op blanke christenen in Rusland niet moeten leiden. Voor deze filosoof breek jij een lans op sociale media, Thierry. Dat is natuurlijk jouw keuze, maar de mijne is niet meer op jouw partij te stemmen. Zeker niet zolang jij er de scepter zwaait. Met denkers van jouw kaliber in de Kamer, begin ik bijna terug te verlangen naar het anti- intellectualisme van de PVV.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (9)
Tijn van Lier 12 juli 2020, 17:33
Jordan Peterson is bepaald geen alt-right voorman. Wel conservatief en wat controversieel, maar past erg slecht in het rijtje naast iemand als molyneux.
tiki 13 juli 2020, 08:56
Met Wilders weet je tenminste dat je absoluut geen Jodenhater binnenhaalt!
Roland 13 juli 2020, 21:30
Jordan Peterson alt-right?
P. Heinen 14 juli 2020, 11:11
Het is weer een heel typisch linkse reactie. Net als bij een voetbalclub heb je mensen die voor een eigen club zijn en mensen die tegen de bezoekende club zijn. Deze laatste groep uit dat meestal door schelden, uitmaken voor alles wat slecht is en het gooien van voorwerpen. Lekker voor je eigen club en weinig constructief. Dat het triest is om elke keer weer WWII en de nazi's erbij te halen en hiermee de andere partij te beschadigen hebben ze zelf niet door. Vergeet niet dat een aantal linkse partijen voort zijn gekomen uit het communisme. Dat het communisme eveneens een totalitair systeem is en ook miljoenen mensen de dood in heeft gejaagd is men als intellectueel blijkbaar vergeten. Het zou beter zijn om voor je eigen zaak (club) op te komen en resultaten te boeken voor je eigen kiezers. Das pas intellectueel!
Sydney 14 juli 2020, 15:48
Ik heb wel een ander beeld dan Bart in dezen. Net als Wilders zie ik ook Baudet als een voorstander (zo niet voorvechter) als het gaat om Israël, Jeuzalem en het Joodse volk. Ik begrijp dit anti-Baudet betoog dan ook niet echt.
Elske Vahl - Leusink 15 juli 2020, 11:39
Ik sluit me geheel aan bij de reactie van Tijn. Ik denk dat de heer Schut Jordan Peterson niet heeft horen spreken en geen van zijn boeken gelezen heeft. Jordan Peterson een alt-rightvoorman noemen lijkt verdacht veel op het door de heer Schut ongeldig verklaarde 'guilt by association'. Overigens prima dat Thierry zijn stem niet meer krijgt.
Steve 18 juli 2020, 10:20
Ik deel de zorgen over de keuzes van Baudet. Wat ik echter mis zijn links naar de bronnen van de aangehaalde citaten en opvattingen van Molyneux en (in mindere mate) Niemöller. Ook in columns is het in toenemende mate een goede gewoonte geworden om links te plaatsen naar bronnen. Zeker waar het gaat om zulke laakbare of omstreden opvattingen.
Anat 18 juli 2020, 14:14
Heel lang dacht ik dat mijn lijfblad (abonnee van 1974 - 2015; toen Maurice Swirc kon vertrekken) de spreekbuis was geworden van de PVV en FvD. Maar na het lezen van de column van Esther Voet "Beste Geert, beste Thierry" en nu deze column gloort er weer hoop aan de horizon. Misschien toch niet zo'n rechts blaadje? Ik overweeg een nieuw abonnement.
Annet de Graaf 21 juli 2020, 21:39
Chapeau Bart. Ik ben het (opnieuw) met je eens. Goh, ik word nog eens fan van de stukjes van Bart Schut.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *