Verdacht pakket HaCarmel blijkt geen explosief
Nieuws

Verdacht pakket HaCarmel blijkt geen explosief

Redactie 15 januari 2020, 14:37
Verdacht pakket HaCarmel blijkt geen explosief

Het verdachte pakket dat woensdagochtend voor de deur van het koosjere Joodse restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam werd aangetroffen, bevat geen explosieven.

Dat blijkt uit onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst. Het voorwerp, een doos waar draden uitstaken, werd rond 10:00 uur ontdekt door een medewerker van het restaurant, waarna er groot alarm werd geslagen. Het lijkt er op dat de persoon die het pakket achterliet, de indruk wilde wekken dat het om een echte bom ging.

De politie schaalde al snel op naar GRIP 1, een situatie waarin hulpdiensten intensief moeten samenwerken vanwege een crisis, ramp of ongeval. De omwonenden van het restaurant werden met spoed uit hun huizen geëvacueerd. Daniel Bar-on, de zoon van eigenaar Sammy Bar-on, bleef kalm onder alle commotie. Rond twaalf uur hoopte hij nog om één uur open te kunnen voor de lunch, maar al snel bleek dat dat er echt niet inzat: “We kunnen niks doen, dus we wachten geduldig,” zei Bar-on tegen het NIW.

Rond 12 uur werd het gebied rondom HaCarmel ruimer afgezet, waarna de EOD met robots het pakket onderzocht. De doos bleek onschadelijk te zijn en rond 15.00 nam de Forensische Opsporing het onderzoek over. Toch kan worden gesteld dat de persoon die het voorwerp heeft geplaatst zijn stinkende best moet hebben gedaan om de doos zo veel mogelijk op een echte bom te laten lijken.

Vlakbij HaCarmel hangt sinds de aanval van een Syrische Palestijn op het restaurant in 2017 een politiecamera. De kans is dus zeer groot dat de dader hiermee is gefilmd.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking