Vrij spel voor antisemieten
Nieuws

Vrij spel voor antisemieten

Tijdens demonstraties tegen Israël, maar ook gewoon op straat, waren Joden de afgelopen weken slachtoffer van vaak gewelddadig antisemitisme: van Londen tot New York en van Canada tot Chili. Een greep uit de internationale berichten.

Esther Voet 29 mei 2021, 11:02
Vrij spel voor antisemieten

EUROPA

Verenigd Koninkrijk


In een demonstratie in Londen op 15 mei wordt net als in Amsterdam het ‘Khaybar Khaybar, ya yahud, jaish Muhammad sa ya’ud’ gescandeerd, vrij vertaald: ‘Joden, herinner je Khaybar, het leger van Mohammed komt terug’. Dit refereert aan de slag bij Khaybar tussen Mohammed en een Joodse stam in 629, waarvan de profeet de mannen uitmoordde, vrouwen en kinderen tot slaaf maakte en verdreef. Mohammed nam de dochter van het vermoorde stamhoofd tot zijn vrouw. In de demonstratie zien we poppen van Joden, met hoorntjes op het hoofd en kromme neuzen. Er wordt ‘Dood aan de Joden’ gescandeerd en de demonstranten vallen de Londense politie aan.

Demonstranten rijden in auto’s met Palestijnse vlaggen door Joodse wijken als Golders Green. Uit de wagens wordt met geluidsversterking geroepen: ‘Fuck the Jews, fuck their mothers, fuck their daughters, rape their daughters, fuck all of them’. Een auto met een Palestijnse vlag rijdt in op een Joodse moeder die met haar kind net haar huis verlaat.

Ook na de wapenstilstand blijft het onrustig op de Londense straten. Zo gaat een horde racistische moslims op Jodenjacht, leuzen scanderend als: ‘Zijn er nog Joden hier?’ De politie begeleidt de groep, maar grijpt niet in.

Duitsland
Voor een synagoge in Gelsenkirchen verzamelt zich een honderdtal demonstranten van vooral buitenlandse afkomst die ‘Scheiss Jude’ schreeuwen. Tientallen mannen worden in diverse steden opgepakt nadat zij synagogen hebben bekogeld met stenen en Holocaustmonumenten hebben vernield of in brand gestoken, onder meer in Düsseldorf en Bonn. Israëlische vlaggen worden openbaar verbrand. In Münster en andere steden worden illegale demonstraties gehouden bij synagogen. Bij een pro-Palestijnse demonstratie in Berlijn moet een Israëlische journaliste, ondanks het feit dat ze bewaking bij zich heeft, het veld ruimen omdat het te gevaarlijk voor haar zou worden.

AMERIKA

Canada
In een pro-Palestijnse demonstratie in het Canadese London, Ontario, worden nazivlaggen getoond. De organisatoren veroordelen dat, maar doen er niets aan, zo meldt B’nai Brith Canada. Daarnaast zijn er oproepen te horen om de Joodse staat te vernietigen.

In Toronto vallen demonstranten een oudere Joodse man aan. Hij wordt met stenen en waterflessen bekogeld. De man moet voor zijn verwondingen worden opgenomen in het ziekenhuis. Een andere Joodse man wordt op straat door een groep jongeren met stokken geslagen en aan zijn haar getrokken. Een Joods meisje wordt tijdens diezelfde schermutselingen aangerand, ze wordt bij haar borsten gegrepen en er worden kusgeluiden naar haar gemaakt. De groep bestaat uit immigranten van Arabische afkomst en gewapende rechts-extremisten.

Posters op een koosjere supermarket op Vancouver Island tonen de tekst ‘Kolonisten fuck off, stop de annexatie van Palestina.’ Tijdens een pro-Israëldemonstratie op het Dorchesterplein in Montreal worden deelnemers bekogeld met stenen.

Een grote pro-Palestijnse optocht in San Francisco

Verenigde Staten
Zit je als Jood rustig te eten in een Japans restaurant in een Joodse wijk van Los Angeles, word je plompverloren aangevallen door een groep die er bewust op uit is Joden lastig te vallen. Het is niet het enige incident in de Verenigde Staten. In New York krijgen Joden vuurwerk naar hun hoofd en in een Joods restaurant dringt een meute binnen die de gasten aanvalt en bespuugt.

In de Upper East Side van Manhattan, New York, valt een groep ‘demonstranten’ op straat twee Joodse mannen aan. Bij een ander incident belaagt een groep een Joodse man. Gewond kan hij nog net een winkel in vluchten. Hordes gemaskerde jongeren gaan in de straten van New York de straat op, op Jodenjacht, ‘Sieg Heil’ schreeuwend. Bij een pizzarestaurant valt een stel jongeren met Palestijnse sjaaltjes en vlaggen een Jood op straat aan. Ze slaan met hun sjaals, gooien vloeistof naar hem en halen naar hem uit.

In Skokie, Illinois, wordt een synagoge beklad en de ruiten ingegooid. Hetzelfde gebeurt met een synagoge in Tuscon, Arizona. In Miami, Florida, bedreigt een bende een Joodse familie. De belagers dreigen de vrouw te verkrachten en roepen ‘Fuck you Jew, die Jew’ en ‘Free Palestine’. In dezelfde staat rijden in een pro-Palestijnse demonstratie auto’s met teksten als ‘Hitler was right’ en ‘White supremacy’.

Zuid-Amerika
In Brazilië zijn ineens de nazivlaggen weer hip die mensen klaarblijkelijk thuis hebben bewaard. Ze worden in diverse appartementencomplexen opgehangen. Er rijden auto’s door de straten van Joodse wijken in São Paulo met spandoeken waarop staat: ‘Joden gebruiken het boek van Hitler’, voorzien van swastika’s en davidsterren.

Graffiti op de Argentijnse synagoge van Bahia Blanca toont de tekst: ‘We gaan jullie doden, Joodse ratten’. De Joodse gemeenschap in Chili (15 duizend leden) behoort tot de meest aangevallen ter wereld. In het land woont een grote Palestijnse gemeenschap. De voorzitter van die gemeenschap schaart zich volledig achter Hamas, dat hij een bevrijdingsbeweging noemt. Ook hier vinden aanvallen op Joden en Joodse instanties plaats. Veel Joden blijven tijdens de strijd in Gaza binnen en durven de straat niet op. Joden die dat wel doen, worden opgeroepen Joodse tekens zoals davidsterren en kipot niet te dragen. In de straten worden Israëlische vlaggen verbrand.

Tekenen van solidariteit
In Duitsland werd uit solidariteit met de Joodse staat de Israëlische vlag gehesen voor het hoofdkantoor van de CDU in Berlijn. Later verwijderden demonstranten het dundoek. In tegenstelling tot GroenLinks in Nederland, schaarden Die Grünen zich in een verklaring als één man achter Israël. Op het regeringsgebouw in het Oostenrijkse Wenen en op dat van het Tjsechische Praag wapperde de Israëlische vlag. In Duitsland vond al vroeg in het conflict een solidariteitsbijeenkomst plaats bij de Brandenburger Tor, met veel Israëlische en Koerdische vlaggen. Vlak voor en na de wapenstilstand waren er pro-Israëldemonstraties in onder andere Den Haag. In Londen en New York werden grote bijeenkomsten georganiseerd, bezocht door duizenden demonstranten. Die werden afgelopen weekend, dus na de wapenstilstand gehouden. In Israël zelf kwamen in de avond van 21 mei duizenden Joodse en Arabische demonstranten bij elkaar uit verlangen naar vreedzame co-existentie.

Schandalen bij BBC en CNN
De Britse publieke zender BBC heeft een onderzoek ingesteld naar een van zijn medewerksters. Tala Halawa werkt voor de omroep in Ramallah, maar is in de problemen gekomen nadat bekend raakte dat zij zich tijdens de Gazaoorlog van 2014 schuldig had gemaakt aan een serie antisemitische tweets. ‘Israël is meer nazi dan Hitler,’ twitterde Halawa, en: ‘Hitler had gelijk’. De affaire is gênant voor de Britse nieuwsorganisatie, die zich graag laat voorstaan op haar objectiviteit en neutraliteit. Socialemediagebruikers riepen de BBC massaal op Halawa onmiddellijk te ontslaan. Een woordvoerder van de omroep reageerde als volgt: “Deze tweets zijn van vóór het werkverband tussen deze persoon en de BBC, maar wij nemen dit desondanks zeer serieus en doen onderzoek.”

Ook CNN bleek een onvervalste Jodenhater in dienst te hebben. Adeel Raja werd net als Halawa betrapt wegens tweets uit 2014. Raja, als producent in dienst bij de Amerikaanse nieuwszender, had geschreven dat ‘de wereld een nieuwe Hitler nodig heeft’. Raja werd vorige week ontslagen door CNN en toonde zich woedend over deze aantasting van zijn ‘vrijheid van meningsuiting en mensenrechten’. Blijkbaar valt ook ‘Heil Hitler’, een andere tekst van Raja, daaronder.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking