VS stopt volledig met steun voor UNRWA
Nieuws

VS stopt volledig met steun voor UNRWA

Redactie 01 september 2018, 00:00
VS stopt volledig met steun voor UNRWA

De Verenigde Staten stoppen volledig met het financieel steunen van de UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen.

Dat maakte een woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend. Het gaat om een bijdrage van bijna 260 miljoen euro (300 miljoen dollar). Volgens de Amerikanen zou de UNRWA een ‘onherstelbare gebrekkige organisatie’ zijn. Ook zetten de Amerikanen vraagtekens bij het ‘bedrijfsmodel’ van de organisatie en zou de UNRWA zorgen voor een ‘eindeloos en exponentieel groeiende gemeenschap van verklaarde Palestijnse vluchtelingen’.

In januari van dit jaar gaf de VS nog een financiële bijdrage van ruim 50 miljoen euro aan de VN-organisatie. “Na die bijdrage hebben wij ook duidelijk gemaakt dat de Verenigde Saten niet langer bereid zijn om de UNRWA-kosten, die wij al vele jaren op ons hebben genomen, verder te dragen,” aldus de woordvoerder. Vorige week maakte president Donald Trump al bekend ruim 172 miljoen euro van het budget voor de UNRWA af te halen. Volgens de Amerikanen zal het geld dat gereserveerd stond nu worden gebruikt voor ‘andere projecten met een hoge prioriteit’.

De stop van de financiële bijdrage moet een grote klap zijn voor de VN-organisatie. De VS is al jarenlang de grootste geldschieter van de UNRWA. In december van vorig jaar spraken de beide partijen nog af om die overeenkomst juist de hernieuwen. Daar ziet Trump nu dus toch van af. Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, heeft aangekondigd andere landen om hulp te gaan vragen om zo het gat in de financiering van de organisatie te kunnen dichtten.  “Zo kunnen wij onze essentiële hulp blijven bieden,” aldus Guterres.

Hoewel de Israëlische premier Netanyahu heeft laten weten blij te zijn met het besluit van de Amerikanen, maken defensiefunctionarissen binnen het Israëlische leger zich zorgen over het stoppen van de financiële steun. Volgens hen zou de actie van de VS er voor kunnen zorgen dat meer Palestijnse vluchtelingen zich aansluiten bij Hamas, waardoor de veiligheid in Israël extra onder druk komt te staan.

Foto: Wissam Nassar/FLASH90

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking