Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Waarschuw ons

Esther Voet 10 september 2020, 10:18
Waarschuw ons

Stel: je bent een Nederlandse moeder en je wilt een pakketje sturen naar je dochter in Israël. Het pakketje is vijf weken onderweg, en op de track-and-tracefunctie verschijnt ineens de toevoeging ‘FUCKJEWS’. Dat gebeurde de afgelopen week en geeft toch even te denken: wat voor lieden werken er eigenlijk bij PostNL?

Combineer dat met deze ervaringen van het NIW: regelmatig klagen abonnees dat ze hun NIW te laat ontvangen, ondanks de extra kosten voor 24 uurslevering. Soms blijft bezorging uit, alsof ons weekblad ergens achter de coniferen is gedeponeerd. Nog een voorbeeld: onze redactiepost werd nog niet zo lang geleden gedumpt bij een ROC om de hoek. Gelukkig waren ze daar zo vriendelijk ons op de hoogte te stellen, waarna we de brieven en pakketjes bij hen konden ophalen. Een beetje slordig was het wel. Kortgeleden nog kwam het NIW vijf, bij sommigen zes dagen te laat aan. Inmiddels heeft PostNL dat met excuses uitgelegd en rechtgezet.

Ik wil niet denken aan antisemitisme, maar de vele reacties van abonnees laten zien dat velen van u dat wel doen. Daar komt bij dat onze naam, het Nieuw Israëlietisch Weekblad, vaak wordt gelezen als Nieuw Israëlisch Weekblad. Tot aan landelijke kranten en zelfs de NOS toe. Dan bellen wij er standaard achteraan: “Meneer, mevrouw, wij zijn het Israëlietisch Weekblad. Niet Israëlisch maar Israëlietisch, ja, met de oude spelling. Het is een oude benaming voor Joods. U weet dat we al sinds 1865 bestaan?”

Er zijn al jaren interne discussies over. Moeten we Israëlietisch veranderen in Israëlitisch? Moeten we Israëlietisch veranderen in Joods? Gaan we dan niet heel erg lijken op het verfoeide Joodsche Weekblad? Moeten we, net als de Benjamin van het JMW, een wit schutblad toevoegen, zodat bezorgers niet kunnen zien wat eronder zit? Waarop onherroepelijk de vraag volgt: gaan we weer de onderduik in?

PostNL heeft na het debacle van een aantal weken geleden onderzoek gedaan naar de bezorgingslijn en het lijkt erop dat die nu beter loopt. We hebben het bedrijf gevraagd dat onderzoek uit te breiden tot onze komende Rosj Hasjanaeditie, die – essentieel – op de vrijdagmiddag voor Erev Rosj Hasjana bij u in de bus moet vallen, honderd pagina’s dik. Laat het ons alstublieft weten als dat niet gebeurt.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (6)
tiki 10 september 2020, 10:32
"Ik wil niet denken aan antisemitisme.". Toeval bestaat niet en dus zou ik dat toch maar doen.....of een correctere benaming kiezen, namelijk Jodenhaat.
Peres Yehuda Tieleman Winter 10 september 2020, 14:21
Gewoon met blanco schutbladen gaan versturen. Doen veel overheidsinstanties en andere organisaties ook. Het is niet anders en ophouden met geklaag. Hou het zelf in de hand.
Bianca Meijer 11 september 2020, 21:23
Ik had een pakketje uit Israël moeten ontvangen.Postbode heeft het niet aangeboden en ons ook geen sms bericht gestuurd.Het gevolg was dat het pakketje retour is.Post NL kon niets doen en ik moet weer opnieuw kosten maken.Wel mocht ik een klacht indienen. Ik dacht nog dat ik niet zo achterdochtig moest zijn.Jammer dat mijn gevoel klopte.B Meijer
Bianca Meijer 12 september 2020, 16:44
Mijn pakket uit Israël is niet aangeboden door de postbode.Bij PostNl werd mij verteld dat het retour naar Israël ging.Volgens de dame was mijn pakket nog in het sorteercentrum maar terughalen? Nee dat ging niet.Mijn pakket mag ik nu weer op laten sturen uit Israël en ik moet er weer voor betalen.Ik kon wel een klacht indienen.Ik schrik er van dat ik niet de enige ben met PostNl.
H Slobbe 14 september 2020, 06:39
Het is eigenlijk best wel te verklaren. Het grote aantal "ware gelovers" is wel degelijk een reden.
Shlomo Itai 16 september 2020, 19:58
Ik had een pakketje opgestuurd naar Israël. Na ongeveer een maand kwam het volkomen vernaggeld terug. Uit Ierland wel te verstaan. Van andere postbedrijven kreeg ik pakketten uit Israël met onverklaarbare schade, totdat de bezorgers, die behoorden tot een groep die vaak in het nieuws is, vervangen werden door andere en de pakketten weer zonder vertraging en in goede staat bezorgd werden. Het betreft niet alleen post. Zelf kwam ik een keer terug uit Israël. Na een uur wachten nog steeds geen bagage. Wat bleek, ondanks de duidelijke vermelding "Amsterdam" op de koffers, was deze terug gestuurd naar het vliegtuig waarmee we net waren aangekomen. Gelukkig hadden de beveiligers van El Al het in de gaten en verdween onze bagage niet in het vliegtuig. Vergissing ? Ziende wie de bagage op Schiphol behandelt, betwijfel ik dat. Nu is het wachten tot "de politie de samenstelling van de bevolking weerspiegelt", zoals bepaalde partijen graag willen. Met wat voor een "vergissingen" krijgen we dan te maken ?
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *