‘Wij dulden dit niet’
Nieuws

‘Wij dulden dit niet’

Na een serie antisemitische uitlatingen in een aan het Forum voor Democratie verbonden appgroep, heeft de partijleiding drie leden geroyeerd en drie anderen geschorst. Er blijven vragen.

Bart Schut 08 mei 2020, 09:00
‘Wij dulden dit niet’

Forum voor Democratie slaagt er maar niet in rechtsextremisten buiten de deur te houden. Waar eerder de leider van de racistische Vlaamse jeugdbeweging Schild en Vrienden, Dries van Langenhove, werd uitgenodigd voor een Summer Academy van de partij, uitten ditmaal leden van jeugdafdeling JFvD zich racistisch en antisemitisch in verschillende aan de partij gelieerde appgroepen.

Opiniemaandblad HP/De Tijd werd door anonieme bronnen ingelicht over de appgesprekken. Voorbeelden van antisemitisme onder de FvD-jeugdleden waren er te over: “Joden zijn ontzettend bang voor blanken,” schreef een JFvD’er, “Daarom zijn alle nieuwsorganisaties met voornamelijk joden in de top keihard bezig met anti-blanke retoriek te verspreiden.” Een jonge FvD’er schreef: “Antisemitisme mag van mij altijd lieverd”, waarop een andere deelnemer aan het gesprek reageerde met: “Paul is geen jood dus die moet zijn bek houden.”

‘Boreaal’
Ook werd een meme gedeeld met foto’s van een cocaïne snuivende Anne Frank. In dat opzicht lijken de gesprekken als twee druppels water op die binnen Facebookgroepen van Schild en Vrienden, waarover het NIW in september 2018 berichtte. Andere gepubliceerde appgesprekken lieten voorbeelden zien van racisme, moslimhaat, bewondering voor het nationaalsocialisme en het verlangen naar een rechts-autoritaire Nederlandse staat.

De eerste reactie van de partij was lauwer dan lauw. Namens het bestuur liet Eerste Kamerlid Lennart van der Linden weten de gewraakte appjes ‘walgelijk’ te vinden, maar daar voegde hij aan toe ‘geen gedachtepolitie te willen zijn voor dingen die mensen privé doen’. Een storm van kritiek volgde en er werd een intern onderzoek ingesteld. Dit leidde tot het royement van drie Forummers en schorsing van nog eens drie anderen. De onderzoeksresultaten werden niet openbaar gemaakt, waardoor buiten de partij niemand weet wie nu precies waarom geroyeerd is en vooral ook welke uitspraken blijkbaar niet ernstig genoeg waren om tot deze sanctie te over te gaan.

Het is de zoveelste keer dat Forum voor Democratie en partijleider Thierry Baudet met extreemrechts gedachtegoed in verband worden gebracht. In zijn toespraak na zijn overwinning bij de Statenverkiezingen van vorig jaar kwam Baudet opeens met de in rechts-nationalistische kringen populaire term ‘boreaal’ op de proppen. In 2017 sprak de Forumleider met de Amerikaanse alt-rightvoorman en racist Jared Taylor. In 2012, ruim vóór de oprichting van FvD, ging Baudet naar Parijs om zijn proefschrift aan te bieden aan veroordeeld antisemiet en Holocaustontkenner Jean-Marie Le Pen.

De eerste reactie van de partij was lauwer dan lauw

Gefrustreerd
Is het in dit licht verwonderlijk dat het Forum voor Democratie figuren aantrekt met rechtsextremistisch gedachtegoed? Annabel Nanninga,
fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad, lijkt duidelijk gefrustreerd. Hoewel zij zelf in de raad een pro-Joodse koers vaart, blijkt FvD nog steeds aantrekkingskracht uit te oefenen op antisemieten: “Alleen al de sterke pro-Israëlhouding van onze partij zou zulke types buiten de deur moeten houden.” Verder uit Nanninga zich in dezelfde termen als het FvD-bestuur: “Er is snel en duidelijk opgetreden tegen deze walgelijke uitingen, ik vind het ook een goede zaak dat JFvD’ers zelf aan de bel hebben getrokken: wij dulden dit niet.”

De praktijk blijkt weerbarstig. In september vorig jaar dook neonazi Fausto Lanser, voorman van ‘studiegenootschap’ Erkenbrand, op bij een borrel van de Zuid-Hollandse afdeling van het Forum. Leden van deze alt-right-‘denktank’ refereerden al in 2018 aan Baudet als ‘onze leider’. Toegegeven, dit laatste is een voorbeeld van guilt by association. Is het Baudet te verwijten dat rechtsextremisten hem op handen dragen? Maar de vraag lijkt gerechtvaardigd of hij en zijn partij genoeg doen om hen buiten de deur te houden. Annabel Nanninga is stellig: “Antisemieten en racisten hebben bij FvD niets te zoeken.” Vooralsnog is het echter de partij zelf die er niet in slaagt hen daarvan te overtuigen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking