Zo niet, Femke
Commentaar

Zo niet, Femke

Commentaar hoofdredacteur Esther Voet

Esther Voet 06 juni 2019, 00:00
Zo niet, Femke

Toen jij aantrad als burgemeester van Amsterdam waren we bij het NIW daar gematigd positief over. ‘Positief’ omdat je een empathische vakvrouw leek te zijn. En laten we eerlijk zijn: na Jozias van Aartsen kon het eigenlijk alleen maar beter. ‘Gematigd’ omdat wij weten dat jouw partij GroenLinks niet bepaald een vriend van de staat Israël is, zeker niet in onze hoofdstad.
Je empathische kant bleek in je omgang met de familie Colmans. Je ontfermde je als echte burgermoeder over het gezin nadat vader en zoon waren neergestoken door hun Egyptische buurman op de markt. Dat een eventueel antisemitisch motief wellicht onder het vloerkleed zou verdwijnen, namen we op de koop toe. Amsterdam is tenslotte Amsterdam, zie ook: HaCarmel. Je toespraak bij de herdenking in de Hollandsche Schouwburg was wat vlak, maar je was er tenminste. Niet iedereen is een groot spreker.

Maar ons gematigde enthousiasme is inmiddels omgeslagen in afgrijzen vanwege de Damsage.

Onder jouw gezag mogen daar elke twee weken de meest verschrikkelijke Jodenhaters hun gif spuien, er wordt hen geen strobreed in de weg gelegd. Dat gebeurt wél met de demonstranten tegen antisemitisme die zich verzetten tegen dit beschamende tweewekelijkse spektakel. Je kunt van alles van Michael Jacobs vinden, maar de manier waarop hij afgelopen zondag letterlijk in de boeien werd geslagen, was buiten alle proporties.

Zijn misdaad? Hij had ‘uitdagend gestaan’ bij de anti-Israëldemonstranten op de Dam. Hoe doe je dat precies, Femke, uitdagend staan? Ik heb het voor de spiegel geoefend, maar het is mij niet gelukt.

Toch vonden politie, de Officier van Justitie en uiteindelijk ook jij, verantwoordelijk voor de openbare orde in Amsterdam, dit een reden Jacobs aan te houden en af te voeren. Dat in een stad waar allerlei strafbaar gedrag wordt getolereerd door het bestuur.

Wat blijkt nu uit de video die Jacobs zelf met zijn bodycam heeft opgenomen? Het waren juist de anti-Joodse demonstranten die hém intimideerden, zowel verbaal als fysiek. En niet voor het eerst. Maar daar lijken de dienders Oost-Indisch doof voor. Wil je echt, beste Femke, dat onder jouw verantwoordelijkheid Joden worden weggevoerd en vastgezet omdat zij vreedzaam tegen antisemitisme opkomen? Kortom, mijn houding tegenover jouw burgemeesterschap is omgeslagen naar negatief. Gematigd negatief, maar toch. ■

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking