Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Antisemitisme bij Rotterdam, verdachte op heterdaad gepakt

Redactie 07 juli 2023, 12:36
Antisemitisme bij Rotterdam, verdachte op heterdaad gepakt

De leus ‘Joden runden de slavernij, blanken schaften het af’ was gisteravond te lezen op een kantoor in bedrijvenpark Rivium in Capelle aan de IJssel, net over de snelweg A-16 in Rotterdam. Aouomobilisten op de Van Brienenoordbrug konden de geprojecteerde tekst duidelijk lezen, meldt de lokale nieuwszender Rijnmond.

Erg lang kon de persoon die deze antisemitische leugen projecteerde er niet van genieten, want de 30-jarige man uit Gouda werd op heterdaad betrapt en ingerekend. Dat gebeurde rond elf uur ’s avonds nadat verschillende personen melding van het voorval hadden gedaan bij de politie.

De tekst is opvallend omdat de complottheorie dat de Joden verantwoordelijk zouden zijn geweest voor de slavernij vooral populair is onder zich als antiracistisch bestempelende personen en organisaties als de Black Lives Matter-beweging of de Amerikaanse Nation of Islam. Ook wordt de al vele malen door serieuze historici ontkrachte complottheorie gebruikt door pro-Palestijnse activisten die een verband willen leggen tussen de Joodse staat Israël en het kolonialisme.

Toch komt de dader van het incident nabij Rotterdam waarschijnlijk uit extreemrechtse hoek, gezien zijn discours dat blanken de slavernij hebben afgeschaft. Dat is niet onjuist, maar wel onvolledig (en dus in de context onzinnig) aangezien blanken in Amerika ook de slavenhouders en -handelaren waren. Over de steeds innigere omhelzing van rechtse en linkse antisemieten schreef het NIW al verschillende malen.

In de oudejaarsnacht werden de leuzen ‘white lives matter’ en ‘vrolijk blank 2023’ op de Erasmusbrug in Rotterdam geprojecteerd. Daarvoor werden twee extreemrechtse activisten aangehouden. In februari projecteerde een Poolse man een Holocaust-ontkennende complottheorie op het Anne Frankhuis in Amsterdam. Hij werd in april in zijn geboorteland gearresteerd.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *