Beste burgemeester
Commentaar

Beste burgemeester

Esther Voet 13 maart 2024, 09:40
Beste burgemeester

Tegeltjeswijsheid: een pessimist is een optimist met ervaring. Golda Meïr zei dat Joden zich de luxe van pessimisme niet kunnen veroorloven. Ik zweef sinds 7 oktober, en met mijn Mokumse ziel sinds afgelopen zondag, tussen deze twee gemoedstoestanden. Uw woordvoerder doet in dit NIW zijn uiterste best uit te leggen dat de opening van het Holocaustmuseum helemaal niet uit de klauwen is gelopen, dat de aanwezigen immers veilig waren. Een aantal Joden die in de synagoge zaten terwijl buiten de pleuris uitbrak, nodigt u nu uit om opnieuw thee te gaan drinken, omdat u ‘het heel akelig vindt dat veel Joodse Amsterdammers zich gekwetst voelen.’ 

Allereerst, mevrouw Halsema, het waren niet alleen Amsterdamse Joden die zich ‘gekwetst’ voelden. U heeft ook die in Rotterdam, in Den Haag, in Maastricht en in Appelscha ronduit in de steek gelaten. Het is namelijk een Nationaal Holocaustmuseum, zoals de conservator in dit NIW benadrukt. U heeft ons op een moment waarop het echt telde de rug toegekeerd door niet van tevoren de haatmassa’s, waarvan je op je vingers kon natellen dat die er zouden zijn, naar een andere plek in de stad te verwijzen. Zeg niet dat dat niet kon. U deed het immers ook met betogers die van plan waren voor moskeeën te gaan demonstreren.  

ik zal alleen voor mezelf spreken: ik ben niet ‘gekwetst’, ik ben razend

Ten tweede had u kunnen laten ingrijpen toen er een ‘spontane demonstratie tegen Israël’ ontstond op een plek die niet van tevoren was aangewezen. Ook dat heeft u nagelaten. En nu wilt u theedrinken met een paar ‘gekwetste Joden’. Sorry, ik zal alleen voor mezelf spreken, ik ben niet gekwetst.
Ik ben razend. 

Weet u, mevrouw Halsema, mij bekruipt het gevoel dat u die paar Joden die nog in uw stad wonen niet zo serieus meer neemt. Dat u andere prioriteiten heeft. Maar genoeg is genoeg. En als u echt lef heeft, laat u zich door het NIW interviewen, wat u tot nu toe heeft geweigerd ‘omdat wel duidelijk was hoe u erin stond’. Mevrouw Halsema, dat is het in het geheel niet. U heeft getolereerd wat niet te tolereren valt. Richt u zich maar eens rechtstreeks tot álle Joden in plaats van tot enkelen met een kopje thee. En kom eerst eens met een serieus plan waarmee u daadwerkelijk aantoont dat u de dreiging voor de toekomst van onze bevolkingsgroep inziet.

Niet in de laatste plaats voor de toekomst van kinderen als de kleine Sharai van vijf, die dankzij uw nalatigheid door rapaille doordrenkt van massa-hysterie kon worden uitgejoeld.

Opmerkingen (79)
Bas Fortuin 13 maart 2024, 10:21
AMEN = ZO IS HET!!!
Astrid 13 maart 2024, 10:22
Ik schaam mij om Nederlander te zijn in een land waar dit gebeurt. De oplossing zal niet komen van polariserende tweede kamerleden. Ik hoop dat mensen opstaan die niet extreem rechts of links zijn maar gewoon fatsoenlijk en dit niet meer accepteren.
Roos Tamerus 13 maart 2024, 10:38
Dank Esther Voet voor deze woorden. Ze zijn me uit het hart gegrepen.
Emmer Stephen 13 maart 2024, 10:47
hear hear en wat ik ten enen male ook mis in het verweer van b en w en de verklaring van en in de pers is een verdere nuancering van wat nou precies is toegestaan bij demonstratie en er niet simpel kan worden volstaan met de stoplap demonstratie is een fundamenteel recht. even fundamenteel en instrumenteel op het gebied van handhaving is de volgende nuancering bij dit grondrecht: Een demonstrant die in het Wetboek van Strafrecht (Sr) strafbaar gestelde uitingen doet – te denken valt aan bedreiging (artikel 285 Sr), belediging van een groep mensen vanwege bijvoorbeeld hun ras (artikel 137c Sr) of haat (artikel 137d Sr) –, pleegt derhalve een strafbaar feit en daar is hier duidelijk sprake van geweest. zie de rampzalige beelden. ook mag het gezag hier zich veel meer aanrekenen hoe er in het buitenland op is gereageerd: met afschuw en veroordeling. dat schijnt hier tijdens het eigen navelstaren niet goed te zijn doorgedrongen gezien de uiterst lakse reactie van het gezag. échte amsterdammers wonen niet meer in de stad zei wijlen mijn vader al. profetische woorden….
Max von Kreyfelt 13 maart 2024, 10:49
Heel goed Esther! Geen woord teveel
Dr. Aart Vos 13 maart 2024, 11:03
Het is verschrikkelijk dat u in Nederland in 2024 deze Open Brief moet schrijven. Het Antisemitisme is ten hemel schreiend. "We leven in een bezeten wereld. En wij weten het" schreef Huizinga in 1936. Mensen wees toch Waakzaam en Sta Op tegen het gebral en spoel de kopjes thee door de gootsteen. Geen slappe thee, maar daden. Daar heeft het u aan ontbroken. Geen thee zetten, maar Recht Zetten! En richt een Comité van Waakzaamheid op.
Shlomo Itai 13 maart 2024, 11:13
Als we de Joden pesten, gaan ze vanzelf weg. Dat was de strategie van Amin al-Hoesseini en van Arafat. Dat is de strategie van Hamas. Is dat ook de strategie van links Nederland ?
Mart 13 maart 2024, 11:16
Eindelijk is het museum er. Een plaats voor iedereen om te zien en stil te staan bij wat er in ons land met een hele bevolkingsgroep is gebeurd. De opening verdiende waardigheid. Het is een schande dat de betogers daarvoor niet het fatsoen konden opbrengen, de stad dat fatsoen niet wilde afdwingen en in plaats daarvan de aanwezigen zijn geschoffeerd en de terechte plechtigheid is verstoord om een ongerelateerd politiek punt te scoren.
Gerda Schrijver 13 maart 2024, 11:35
Het hatelijke protest rond het Holocaustmuseum is een aanfluiting voor de rechtstaat. Als dit de manier is waarop grondwettelijke vrijheden worden gehandhaafd, wel dan schaam ik me dat ik een Nederlander ben. Premier Rutte weigerde in te gaan op de protesten rond de opening. Dit is verschrikkelijk zwak! Wat een vernedering voor de overlevenden en nabestaanden van de Shoah. Kan het nog erger? Hoe kan een burgemeester van Amsterdam zo fijntjes in de synagoge aanwezig zijn met al dat hatelijke antisemitisme- getier en geschreeuw rond deze plek? Zij heeft dit allemaal vooraf toegestaan. Een walgelijke verstoring van de openbare orde op zo'n plek, waar zoveel leed is geschied.
Cees van Dijk 13 maart 2024, 12:14
Het komt erop neer dat een groep mensen geen idee heeft van wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. En daarbij ook geen notie heeft van de sporen die dit heeft achtergelaten. Deze ‘demonstranten’ (of hoe je ze ook noemt) opereren in een vacuüm. Ze zijn vervreemd. Die vervreemding, dat vacuüm, vullen ze dan op door emoties gebaseerd op slecht begrepen fantasieën. Daar gaat het mis want een vacuüm laat zich slecht (of vaak geheel niet) opvullen. Althans niet door levende wezens of gedachten. Dan wordt het chaos of geweld want onze wereld -en daarmee de geschiedenis- is geen vacuüm. Om dan iets te kunnen onderscheiden is een zekere mate van intelligentie nodig. Daar schort het vaak aan bij de autoriteiten, de politici die zich in zo’n geval burgemeester noemen of weet ik het hoe of wat ze zich noemen of laten noemen.
Els Beursjes 13 maart 2024, 12:17
Esther, u heeft zó ontzettend gelijk ! Zó ontzettend gelijk..
V Wijk 13 maart 2024, 12:22
Amen. En besef mevrouw Halsema, dat antisemitisme werkt als de kanarie in de kolenmijn: zie hoe Iran geïslamiseerd is, hoe moslims met linksen zoals u dat mogelijk maakten, en wat dat voor vrijheid heeft opgeleverd, waar u zo’n voorstander van bent. Vraag het Masha Amini…
Bjorn 13 maart 2024, 12:45
Spijker op z'n kop. Ik schaam me als Nederlander kapot hoe het establishment de oren laat hangen naar het geïmporteerde smaldeel van de samenleving en daarbij de ogen sluit voor het rabiate anti-semitisme dat daarmee gepaard gaat. Ik kon me nooit voorstellen hoe een samenleving kon uitkomen bij zoiets gruwelijks als de holocaust. Inmiddels zijn me de ogen wel geopend. Heel veel sterkte in de toekomst voor de Joodse gemeenschap en mijn welgemeende excuses namens het deel van Nederland dat nog wel historisch besef heeft.
Karin 13 maart 2024, 12:55
Dank Esther.
Kees van Geenhuizen 13 maart 2024, 12:57
Mijn hart huilt…wat een verschrikkelijke gebeurtenis afgelopen zondag. U heeft het goed verwoord mevr. Voet! Wij kunnen niet anders dan hartstochtelijk meeleven met onze Joodse medeburgers. We bidden dagelijks voor de joodse gemeenschap in Nederland en voor Israël. Ik houd het maar bij gevouwen handen in plaats van gebalde vuisten..Shalom!!
Jose De Boer 13 maart 2024, 13:39
Ik ben niet Joods maar wel heel verdrietig over deze onverdraagzaamheid en gebrek aan bescherming en empathie jegens onze Joodse medeburgers. Dit mocht toch nooit meer gebeuren?
Henk Jonker. 13 maart 2024, 13:59
Woorden hebben een betekenis gelukkig zijn er nog mensen als Esther ,Leon de Winter en Frits Barend bij WNL afgelopen zondag respect! De PvdA- GL is door Kati Piri Judenfrei gemaakt dat zelfs een Ronny Naftaniel er na 44 jaar lidmaatschap er klaar mee is. Dat de UN vrouwen hun zwijgen door stilte van misbruik en martelen van vrouwen is onvergefelijk. Het wegkijken van Hamas aanhangers en hun schofferingen op zondag 10-maart-2024 zijn onaanvaardbaar!
Ron Drost 13 maart 2024, 14:33
Dank Esther voor deze spijker op "haar"kop, het is niet meer normaal wat er allemaal gebeurt met uw volk we moeten ons veel meer roeren.
Ruud 13 maart 2024, 14:59
Ik zie nog steeds dat heimelijke glimlachje op de lippen van Femke terwijl ze tevreden observeert hoe de walgelijke schreeuwlelijkers op slechts enkele meters van de voordeur van de Sjoel staan te roepen "Hamas is mijn broeder". In het demonstratierecht staat dat de betogers binnen zicht- en gehoorsafstand mogen staan...nou Femke aan die rechten heb jij je prima gehouden. Die faciliteer je namelijk voor dit groepje, al maanden lang, zonder hen ook maar een strobreed in de weg te leggen. Ondertussen trappel je de rechten van de genodigden en gasten met je voetjes in de modder....hoe zit het met de rechten van hen die de Holocaust hebben overleefd om dit soort schandalige leuzen niet te hoeven aanhoren. Jouw hele ambtsperiode hangt aaneen van meten met twee maten, zie maar eens hoe jouw invloed is aangewend om het heilige boontje, dat uw zoontje is, straffeloos vrijuit kon gaan na een gewapende woninginbraak...terwijl Hans Teeuwen binnen enkele uren een doortastende politiemacht over zijn drempel krijgt waar men bij de synagoge ernstig behoefte aan had. Want de politie die daar wel was deed niets, precies conform jouw instructies! Ik snap werkelijk niet wat jij in een stad als Amsterdam als burgemeester nog te zoeken hebt. De stad Amsterdam met zijn rijke Joodse verleden. De Jordaan, de synagogen, het namen monument, de Dokwerker, het Nationale Monument op de Dam, nu het Holocaustmuseum, de diamantbuurt. De welvaart en welzijn die de Joden gebracht hebben naar Amsterdam. Wat hebben die brullende terroristen knuffelaars aan de stad bijgedragen, behalve de opstoppingen en vernielingen en oponthoud in de hal van het centraal station?
Nana Wegener Sleeswijk 13 maart 2024, 15:13
Wat een goede brief en wat ben ik het met u eens! Als kind van Amsterdamse ouders die de oorlog allebei bewust hebben mee gemaakt voel ik zoveel schaamte wat er zondag is gebeurd. Mijn moeder is vorig jaar op 93e jarige leeftijd overleden en ik ben blij dat zij het anti semitisme wat nu in Amsterdam en in de rest van wereld weer de kop opsteekt niet meer hoeft mee te maken. Wij zijn niet Joods maar mijn ouders hadden veel Joodse vrienden. Ik wens alle Joodse mensen heel veel sterkte en ik hoop dat Femke Halsema snel opstapt.
Hans Ruseler 13 maart 2024, 15:24
Esther Voet, uit het hart gegrepen. Tenenkrommend en onuitstaanbaar dat BenW Amsterdam dit laat gebeuren met Halsema voorop.
Marlies Luurtsema 13 maart 2024, 15:25
Openlijke publieke excuses van Halsema zouden op zijn plaats zijn, maar deze schandvlek verdwijnt nooit meer. Ook ik als nietjoodse uit Groningen heb mij enorm geergerd aan deze wanvertoning, welke een eerbiedwaardige gebeurtenis had moeten zijn. Ik zou zeggen stuur alle scholen naar Kamp Westerbork of naar dit museum. Waar gaat het heen met Nederland?
Marleen Mullenders 13 maart 2024, 15:42
Zo waar wat u schrijft. Moet helaas constateren dat we niets hebben geleerd en het holocaust museum, geen dag te vroeg is geopend. Zelfs onze MP , kan beter nog een keer terug gaan en zich verdiepen in het hoe en waarom van dit museum. Als geschiedenisleraar, heeft hij verdomd slecht opgelet, door deze grote fout van Halsema en de driehoek, niet als politiek te beschouwen. Ik schaam mij diep en wil alle Joodse mensen mijn oprechte excuses aanbieden voor deze schandalige vertoning.
Edith Boas 13 maart 2024, 15:43
Geweldig verwoord! Complimenten. En 'gekwetst' ben ik ook niet. Volgens mij kun je pas gekwetst worden als je niet aan ziet komen dát iemand je gaat kwetsen. Kwetsen is altijd een vervelende verrassing. Maar een verrassing was dit in het geheel niet. Mevrouw Halsema had dit aan kunnen zien komen en zij heeft ervoor gekozen niet in te grijpen. En inmiddels hebben we wel genoeg kopjes thee gedronken in Amsterdam. Het is tijd dat Halsema haar excuses aanbiedt, maar veel belangrijker nog: hoe zij de Joodse bevolking van Amsterdam gaat beschermen, want dat is immers haar taak!
J. C. Th. Köhler 13 maart 2024, 15:47
Al vijftig jaar wordt het antisemitisme in Nederland geïmporteerd. Afgelopen zondag werd het resultaat getoond. Voor de hele wereld te zien. Nog steeds wordt er wel schande geroepen over het antisemitisme, maar niemand durft uit te spreken uit welke hoek dat hoodzakelijk komt: DE ISLAM ! ! ! De schreeuwers en haatbaarden deden niets anders dan wat hen was ingegeven, door de koran en de imams. Na een levenslange hersenspoeling kun je het ze niet eens kwalijk nemen. Er was een Jodenjongen, 2000 jaar geleden die zei: Vader vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen. Zo is het precies, de gehersenspoelden weten niet beter. De schuld ligt bij de deugmensen die al vijftig jaar doorgaan met het importeren van jodenhaat en trouw de andere kant opkijken. Thomas Mann zei het al: Tolerantie wordt een misdaad als je het toepast op het kwade. De schuldigen van afgelopen zondag zijn de toleranten!
Jehan 13 maart 2024, 15:48
Het is de schijnheiligheid van Halsema en haar volgelingen ,die hier weer komt boven drijven .Daadwerkelijk is ze vooraanstaand in het verdeeldheid creëren, tussen de bevolking van Amsterdam .Volgens Rutte bezigt Halsema zich niet met politiek bedrijven .Alweer een leugen van Pinokkio .Enkele jaren terug plaatste Halsema een pagina groot artikel ,om de Amsterdammers te vragen ,wat ze er van zouden ,om de ''criminele motorgangs '' te beletten hun clubkleding in Amsterdam te dragen d.m.v. de A.P.V aan te passen .Dit werd haar vanuit het ministerie , en het L.S.O aangemoedigd .Gelukkig betitelde de Hoge Raad dit als onverbindend ,dus moest de illegale A.P.V bepaling snel geschrapt worden .Meerdere grondrechten werden door Halsema aan de laars gelapt .Al met al :Ongeschikt als Burgemeester ,want zo vals als zij is ,zijn er niet te vinden .Ze zit op meerdere stoelen tegelijk.
Manon Stokman 13 maart 2024, 15:55
Helemaal gelijk Esther! Ik heb vanuit Spanje met grote ogen gekeken naar de uitzending van de opening van het holocaustmuseum en heb me geschaamd.... Hoe is het mogelijk dat zo'n belangrijke opening over het verleden en het vernietigen van een hele bevolkingsgroep besmeurd kon worden door een groep protestanten vlakbij het museum. Niet te geloven.... Dat zou vroeger nooit gebeurd zijn en zeker niet met de aanwezigheid van een koning, koningin en andere hoogwaardigheidbekleders. Amsterdam, de stad waar ik ben geboren en getogen ben, en waar ik me als vrouw altijd vrij voelde, gaat helemaal naar de verdommenis..... Het respect voor elkaar is ver te zoeken, zo ook in alle andere grote steden van Nederland. Ik ben bang voor de toekomst....
Dirk 13 maart 2024, 16:01
Uitstekende brief Esther Shalom voor alle Joodse mensen
Govert van Brakel 13 maart 2024, 16:09
Dank u wel voor deze open brief. De inhoud is mij uit het hart gegrepen. Graag voeg ik er iets aan toe. Als net-geen-boomer, en overigens niet-Joods, ben ik opgevoed met de ‘dat nooit meer gedachte’. Die heb ik samen met mijn echtgenote uiteraard doorgeven aan onze kinderen. Afgelopen zondag was ik boos en aangedaan over de nationale schande die onze Joodse medeburgers is overkomen. De foto van de mmeneer die Auschwitz heeft overleefd en die met zijn achterkleinkind onderweg is naar de synagoge terwijl hij zich moet laten beschimpen door tuig van de richel snijdt door de ziel. Het bestuur van de hoofdstad alsmede de plaatselijke leiding van de politie en het Openbaar Ministerie hebben dit protest op die plek gefaciliteerd. Moge deze foto de nagel aan hun carrière zijn en tot in lengte van dagen op geëigende momenten opduiken.
Rene 13 maart 2024, 16:21
Geweldig gesproken echter vrees ik dat ook hier weer niets mee gedaan gaat worden. We zitten niet op een glijdende schaal maar inmiddels een vrije val waar links helaas altijd en overal de verkeerde groep mensen beschermt. Dit is geen. Uitzondering maar regel.
Ronald Blom 13 maart 2024, 16:22
Helemaal mee eens! Klasse brief!
M.C. Bosgra 13 maart 2024, 16:29
Beste Esther, dank voor de woorden die je hebt gegeven over de schandalige en schaamteloze omstandigheden waaronder het Holocaustmuseum is geopend. Onbegrijpelijk vind ik de kille attitude van mevrouw Halsema. Ik ben er erg verdrietig over. Ik heb veel respect voor jouw moedige inzet en vind het heel goed dat je het ter sprake brengt. Nogmaals dank van een Amsterdamse die Amsterdam niet meer herkend.
Bram Zwarts 13 maart 2024, 16:36
Mijn hart huilt. Het morele kompas is heel ver te zoeken. Hoe haal je je in het hoofd als BMW zijnde om een pro-palestina demonstratie op die plek toe te laten. Halsema je hebt heel veel uit te leggen, dit was zeer dom en onverantwoord. Wat een walgelijke vertoning was deze haat demonstratie anders kan ik het niet noemen. Wel zeer verheugd dat het holocaustmuseum er is. Nu ook op scholen veel meer actief bezig zijn om de leerlingen zo jong mogelijk gedegen onderwijs te geven over de verschrikkelijke Shoa. Ik zal me steeds meer en meer uitspreken tegen de walgelijke jodenhaat. Al kost het me de kop. Am Yisrael Chai.
l. polak 13 maart 2024, 16:36
De modeontwerper Karl Lagerfeld (overl.2019) schreef destijds al dat de moslims die de Joden verdreven hebben uit landen in Noord Afrika en het Midden Oosten nu zouden proberen datzelfde in Europa te doen.
Helene Hildegard Turfkruier 13 maart 2024, 16:45
En niet alleen in Nederland. Als Amsterdamse in Israël, wiens voorouders in de Muiderstraat woonden en van die plek zijn gedeporteerd, voel Ik me heel diep gekwetst . Ben er sinds zondag enorm door ontdaan. Ik ben maandag met bewoners van Beth Juliana in gesprek geweest. Zij hebben de opening gevolgd. Ze zagen de beelden en hoorden de kreten. De aanvullende berichten bereikten hen ook. Ik was daarna enorm van slag door hoe ik deze oorlogsslachtoffers heb ervaren. Zij waren er kapot. Veel nare herinneringen heeft het bij hen opgeroepen! Waarom heeft Halsema dit veroorzaakt?? Femke Halsema heeft een zeer grote onvergefelijke professionele fout gemaakt. Een zee grove inschattingsfout! Zij is geen waardige burgemeester en zou de eer aan zichzelf moeten houden en opstappen. Naar mijn mening niet geschikt voor die functie als je zoveel mensen diep kwetst en bij hen oude wonden opent.
Jan Kruijer 13 maart 2024, 16:51
Als iemand die de tweede wereldoorlog en de holocaust heeft bestudeerd, kan ik alleen maar concluderen dat Nederland de Joden nooit goed heeft behandeld! Keurig meegewerkt aan het wegvoeren van Joden, diegene die de oorlog en de kampen had overleefd, werd bij zijn terugkomst, het eigen huis ontzegt!!!!! Onze besturen en politieke partijen zijn helaas nog steeds niet ontsmet!!!!
Elisabeth 13 maart 2024, 17:00
Amsterdam huilt, want gaat dit ooit nog over? Ik wens en hoop van wel.
Eddy Mock 13 maart 2024, 17:04
Prima verwoord Esther Voet. Het was een grote schande wat in ons Amsterdam gebeurde.
B.Wilgenhof Plante 13 maart 2024, 17:20
Dit pijnlijke gebeuren - z.g. Opkomen voor democratische protesten en en erger =eng geweld ter verdediging van eigen recht..,kan voor de toekomst van demonstratierecht ernstige gevolgen hebben.Amsterdam is ook Nederland !Het verplaatsen was een juist alternatief geweest,…moest het alternatief zijn.
Paul 13 maart 2024, 17:22
Hear, hear! Ik begin me bijna te schamen om Nederlander te zijn. Maar het zijn de wegkijkers, zoals Halsema, die zich zouden moeten schamen.
Ruud 13 maart 2024, 17:24
Er is per ongeluk een gedeelte van hetgeen ik heb geschreven verdwenen. Ik stuur het nog maar even na. Nee Femke, die pisvlek op jouw blazoen is een schande voor de stad. Het is hoog tijd, om na decennia van links socialistisch wanbestuur, eens een frisse rechtse wind door de hoofdstad te laten waaien. Nieuwe bezems vegen schoon. Er is dringend behoefte aan een nieuwe razzia van de Jantjes, die de straten van Amsterdam weer eens schoon komen vegen....deze keer niet van de nozems en de hippies, maar van de moderne versie hiervan: de pro-hamas demonstranten met hun socialistische collaborateurs die straffeloos tot genocide en etnische zuivering mogen oproepen van het Joodse volk in Israël. Allemaal onder het toeziende oog en het goedkeurende glimlachje van de slechtste burgemeester die Amsterdam ooit gekend heeft: Femke! Jij doet net zo weinig voor jouw Joodse inwoners als jouw foute voorganger Voute!
P. Ganani-Allis 13 maart 2024, 17:52
Dankjewel Esther. Ik had dit hard nodig na de afgelopen week vol eenzijdige, onware berichtgeving in de media.
Dm Douma 13 maart 2024, 17:57
Is het mogelijk B&W aan te klagen wegens faciliteren haatdemonstraties? Gelet op ook Stadeelvoorzitter Piri zou de stad per direct pnder rijktoezicht moeten worden gesteld. Verrassend is hetniet van BDS aanhangend stadsbestuur...
Herman Hanauer 13 maart 2024, 18:08
God zij dank hoeft m`n moeder dit niet meer mee te maken . Rust in vrede.en heb ooit eens in m`n jonge jeugd een trauma van m`n tante mee gemaakt.
Arie 13 maart 2024, 18:35
Ik heb de oorlog niet meegemaakt ben 62 jaar maar weet er wel heel veel over het is gewoon schokkend hoe deze burgemeester Femke Halesema een zee grove inschattingsfout heeft gemaakt niet alleen Amsterdam huilt denk vele anderen ook. Deze burgemeester is haar ambt niet waard en dient per direct op te stappen als je zoveel mensen diep kwetst en bij hen oude wonden opent. Schaam schaam je heel diep Femke Halesema.
Geert ter Horst 13 maart 2024, 18:42
Beste Esther, een uitstekende en hoognodige brief. Eigenlijk hadden de de joodse officials de hele zaak alsnog op het laatste moment moeten afblazen, toen duidelijk was hoe dicht de "demonstranten" — in dit geval gewoon een ander woord voor tuig of canaille — bij de Snoge en het museum stonden. Men had dus de Koning, Rutte, Halsema en alle Nederlandse vertegenwoordigers keihard moeten schofferen door niet aan deze malicieuze komedie mee te doen. Gewoon op het laatste moment weglopen, tegen alle protocol in. Dan was er een schandaal uitgebroken van ongehoorde proporties. En dat was precies wat er nodig was.
Frieda Pais-Fruchter 13 maart 2024, 18:51
Tot ver in Curaçao heb ik dit schandelijk gedrag zo ook de nalatigheid van een burgemeester die de stad Amsterdam tot schande heeft gemaakt gevolgd. Hoe zo'n slappeling en non valeur burgemeester kan zijn en mag blijven is mij niet duidelijk. Helaas ben ik op Curaçao minder valide bestuurders gewend maar in Nederland gaan ze heden ten dage nog een stapje verder.
Henk van Esch 13 maart 2024, 18:59
Ik ben ervan overtuigd dat mevrouw Halsema denkt het goede gedaan te hebben en dat maakt het geheel zo treurig. "We zagen het niet aankomen en we zien het nog niet nu het er zo overduidelijkis".
Jacques Rijnsburger 13 maart 2024, 19:05
De westerse wereld huilt met Amsterdam mee! Waar is het besef gebleven van de zo zwaar bevochten vrijheid! Dit te kwansel gooien voor intolerantie! Nederland waar gaat dit naar toe?
André van Maurik 13 maart 2024, 19:13
Ze verraad en verloochent haar roots !!!
Joop Straeter 13 maart 2024, 20:14
Heldhaftig Vastberaden Barmhartig. De wapenspreuk van Amsterdam. Amsterdam verdient een andere burgemeester.
Alfred 13 maart 2024, 20:58
Amsterdam heeft met de keuze van de gemeenteraad zijn eigen bed opgemaakt, en mag er nu in slapen. Het is niet alleen een schande voor amsterdam, het is een schande voor ons land. groenlinks/pvda moet verboden worden om de steun aan de palesteinen, terroristen steunen lijkt normaal te worden voor het demi kabinet. Tribunalen welkom, tevens een uitreis verbod voor rutte, olongren, de jonge, pechthold en de rest van het gespuis.
Jolant Luijendijk 13 maart 2024, 21:05
Er is in het onderwijs de laatste decennia veel te veel genivelleerd. Leerlingen zoals Halsema die niet de capaciteiten hebben om een VWO diploma te behalen en (om bij haar te blijven een HAVO leerling, een raddraaier volgens ingewijden met rapporten met uitsluitend het cijfer 1) na een paar jaar HBO, kan al net een jaar HBO zonder het diploma behaald te hebben toch doorstromen naar de universiteit. Hun prestaties laten heel veel te wensen over om de eenvoudige reden dat zij niet de vereiste kwaliteiten in huis hebben. Politiek Den Haag en de media zijn hiermee vergeven, excusez le mot. Zij heeft bovendien geen EMPATHIE, heeft gezien haar vooropleiding geen AO, heeft niet de dignitas (waardigheid) en evenmin de integriteit om dit ambt van burgemeester fatsoenlijk te vervullen. (Cf. haar voorgangers wat een niveauverschil). Haar bijnaam in politiek Den Haag was niet voor niets HEMKE FALSEMA. Het verbaast mij dat er hierboven nog reacties zijn die nog iets fatsoenlijks van deze valse vrouw verwachten. Keer eens terug naar de realiteit. Deze egotripper zit er uitsluitend en alleen voor haarzelf. Heel evident. Treurig dat zij zo veel voor de Joodse bevolking en in Amsterdam zelf wat niet al kapot heeft gemaakt.
Arfie Frewegooh 13 maart 2024, 21:17
Femke Halsema is de vriendin van Petra Lievens de vrouw van moordenaar Volkert van der Graaf. Zij heeft ook onderonsjes gehad met Britta Bohler de advocaat van moordenaar Volkert van der Graaf. U kunt hiervan foto's op internet vinden. Dat Halsema burgemeester is geworden van Amsterdam zegt heel veel over de huidige demissionaire politieke macht. Haar ware aard en intenties komen boven drijven. Het is de hoogste tijd dat zij in vliegende vaart Amsterdam -lees Nederland- wordt uitgejaagd.
T van Wersch 13 maart 2024, 21:25
Beste Esther, ik had net de podcast met Joop Soesan en jou beluisterd, daarin las je de brief voor en nu heb ik hem nogmaals gelezen: van grote klasse, we mogen hopen dat mevr.Halsema er in zoverre nog wat mee doet: nl. acuut vertrekken!! Met achteraf naar de heer Cortissos gaan met haar schijnheilige spijtbetuigingen en dat dan publiekelijk maken op soc. media; wat een schijnvertoning!! Ik probeer me nog zo netjes mogelijk uit te drukken. Hulde nog voor Hans Teeuwen trouwens!! De foto met Sharai en haar vader langs het schreeuwende geteisem blijft wel op het netvlies zitten hoor. Deze foto zegt meer dan duizend woorden. Nou, mevr. Halsema, u heeft de wereld wel laten zien in welke staat NL beland is hoor!!
Ad 13 maart 2024, 21:27
Steengoed commentaar! Burgemeester Halsema dient zich diep diep diep te schamen!! In wat voor een land leven wij intussen??!!
P.H. Remmelenkamp 13 maart 2024, 22:37
Diepe schaamte.
Richard 13 maart 2024, 22:39
Schandalig! Het kan niet dat de kaakklem dit niet heeft zien aankomen. Dus is het moedwillig gebeurd. Bewust deze confrontatie laten gebeuren. Ze heeft bewust gekozen om Amsterdam ten overstaan van de hele wereld te tonen als een stad waar haatbaarden en ander (groen)links gespuis de baas zijn. Haatbaarden beklommen busjes van de politie. De politie keek ernaar. Banden van politiebusjes werden lek gestoken, de politie keek er naar. Graffiti werd er gespoten op een politie bus, de politie keek ernaar. Holocaust overlevenden werden uitgemaakt voor kankjerjoden, de politie keek er naar. Bezoekers werden uitgescholden, de politie keek er naar. Onaangekondigde anti Israël demonstraties (o.a. van amnesty international), de politie keek er naar. Een zwarte rand om een moment dat voor ons zo vreselijk belangrijk is. Blijkbaar is het museum harder nodig dan ik dacht. Hoewel ik niet verwacht dat het volk dat buiten stond te schreeuwen ooit een museum van binnen heeft gezien. Mevrouw Kaakklem zou eens na moeten denken wat ze heeft aangericht. Ik mag hopen dat ze er nog dagen, maanden, nee, jaren last van zal hebben. Opdat we dit haar nooit zullen vergeven. Want de Kaakklem is verantwoordelijk voor het handelen van de politie. Ze zou met pek en veren de stad moeten worden uitgegooid. Ook ik ben razend! Wanneer verstoren wij eens een raadsvergadering? Of laten we ons als makke lammetjes door mevrouw kaakklem uit Amsterdam verjagen?
Ronald C. 14 maart 2024, 01:04
Zit ik hier godverdomme op mijn 70ste nog steeds over op te winden wat mijn mooie stadje is aangedaan. Ik ben in één klap ook rechts geworden. Zo razend ben ik nog steeds. Ik krijg er echt hartkloppingen van. Ik schaam me kapot met zo’n burgemeester. Amsterdam huilt.
Willem 14 maart 2024, 08:07
Nederland heeft procentueel in de tweede wereldoorlog de meeste joden afgevoerd.. dat is alleen maar te danken aan de welwillende medewerking van het ambtelijk apparaat en de Nederlandse politie. Mijn vader zat in de oorlog in het verzet is wel verraden door nederlanders is opgepakt door Nederlanders en verhoord en gemarteld door Nederlanders in het concentratiekamp zag hij voor het eerst Duitsers en die vroegen hoe het met hem was. Ik kots op de nederlanders en die waardeloze overheid
Thijssen 14 maart 2024, 10:42
Ik ben bang dat mevr. Halsema geen enkele boodschap aan uw (terechte) razernij heeft. Immers het electoraat van haar is te vinden aan de de andere kant van de dranghekken en bovenop de politiebus. En groter dan de joodse gemeenschap. Elke politicus ontbeert een moreel kompas tegenwoordig.
Jolante Luijendijk 14 maart 2024, 11:25
Hans Teeuwen heeft met zijn satire de vinger op de zere plek gelegd: Het is allemaal jaloezie. Een rabbijn in Londen heeft dit jaren geleden al geconstateerd. De barbaren die afgelopen zondag stonden te schreeuwen hebben sowieso geen beschaving, geen cultuur! en geen gedegen opleiding genoten. Dit plebs is jaloers en daar zit de pijn, jaloers vooral op het Joodse volk dat juist heel veel gepresteerd heeft en niet in de gammakletsvakken maar in de Beta - vakken op universitair niveau. Esther, u bent nog veel te vriendelijk voor deze incapabele en niet integere burgemeester van jouw ooit mooie stad Amsterdam. Ik vraag mij trouwens af of degene die haar uiteindelijk benoemd heeft, Johan Remkes, kijk op dit soort slag vrouwen heeft (er zijn genoeg vrouwen die wel intelligent en fatsoenlijk zijn) en een CV goed kan lezen. (Rob Oudkerk was niet goed genoeg).
Marlou 14 maart 2024, 12:10
Uitstekend getoog. Ik schaam me kapot voor Halsema en Rutte. Bah! Wat een vreselijke leiders hebben we toch. We moeten ze publiekelijk blijven shamen en verantwoordelijkheid blijven stellen voor de consequenties van hun Chamberlain gedrag! Elke keer weer! En onze persoonlijke burgerplicht aktief uitoefenen.
Lodewijk Hof 14 maart 2024, 14:44
Deze woorden zijn uit het hart gegrpeen. Ik ben blij met de podcast. Ik schaam me diep. Niet alleen voor wat er rond het Nationaal holocuast Museum is gebeurd. Ook voor de laffe reactie, waaronder Eindhoven, om op 7 oktober niet de Israelische vlag te hijsen. Hoewel er wel beleid op dat gebied is.
Anne 14 maart 2024, 16:33
Al eens over de naam Halsema nagedacht? LeHamas? Of is dit 'toeval'?
Richard L. de Haas 14 maart 2024, 16:34
Amsterdam, eens genoemd; Jeruzalem van het Westen. Nu is het verworden tot een toevluchtsoord voor RANDDEBIELEN. Hoe makkelijk moet het voor Halsema zijn om te verklaren en te verdedigen, dat ze geen enkele vorm van intolerantie duld. Wees, om wille van je prachtige stad, eens daadkrachtig. In het wapen van stad staat; daadkrachtig. Doe eindelijk eens je werk en sta voor Vrijheid en Daadkracht. Op dit moment heb je jouw stad laten verworden tot een zwaar gewonde en zich van haar eigenlijke bewoners vervreemdende bananenrepubliek. Een wond die ettert gaat uiteindelijk stinken. Recht je rug en ga handelend optreden!
Jack Klaber 14 maart 2024, 16:41
Chapeau Esther!! Heb met stijgende erfenis afgelopen zondag de 90 minuten NOS reportage op de computer gezien. Deze situatie is, met de woorden van Guterres, de Vn secretaris-generaal, niet in een vacuüm ontstaan. Sinds 10 jaar wordt op de Dam en het Spui wekelijks op verschillende dagen actief antisemitisme niet alleen gedogen maar zelfs door de politie beschermd in opdracht van de Driehoek!! Amsterdam schaam je!!! Een geboren Amsterdammer die reeds 55 jaar geleden de tekenen op de wand heeft gezien en op Alina is gegaan.
selma dubbeld 14 maart 2024, 16:51
Komt deze open brief aan F. Halsema op haar deurmat ? Vraag je om een antwoord op deze brief ?.....anders verdwijnt deze krachtige brief stilletjes in de prullenbak....
Ester Wakker 14 maart 2024, 17:58
Ik schaam mij als Nederlander... Vroeger heeft mijn ouders vaak verteld over de oorlog Mijn vader werd ook op een trein gezet richting Duitsland .ook in een strafkamp gewerkt Veel mee gemaakt.als jongen van 15 jaar..en als dit holocaust museum word geopend ..met zoveel mensen die vreselijke leuzen schreeuwen Vreselijk om je als Nederlander voor te schamen
Rudolf 14 maart 2024, 23:06
De burgemeester doet meer dan haar uiterste best de rechten van de demotranen vooral niet te schenden, maar vergeet ondertussen dat ze de rechten van de Joodse Nederlanders na 70 jaar opnieuw op de brandstapel gooit door haar weigering in te grijpen. Wat een huichelarij en tegelijkertijd schaam je je dat tegenwoordig dit soort vertegenwoordigers op zo'n prominente positie gekozen hebben. Wat een Gotspe.
Dr. Cornelis van den Berg 15 maart 2024, 01:12
Enkele jaren geleden vertrok ik uit Amsterdam, kwam nog terug om te demonstreren tegen het Covidbeleid. Toen maakte ik mee de door deze burgemeester gestuurde agenten van de ME die de vreedzame demonstranten mores leerden door op ze in te slaan. Wat een contrast met wat er nu (niet) gebeurde. Zonder opdracht om te slaan had de burgemeester vanwege de herdenking deze demonstranten moeten en kunnen weren. Kan dit anders uitgelegd worden dan bewust gekozen nalatigheid? Deze burgemeester is in mijn ogen een exponent van de kwade machten die de ziel en waardigheid van Amsterdam hebben gestolen en in een overvalwagen afgevoerd. Het kwaad in de geschiedenis herhaalt zich steeds weer. Wat er bij deze herdenking zo pijnlijk verkeerd ging, is voor sommigen een soort feestje geweest. Het gaat van kwaad tot erger. Triest.
Henk 749 15 maart 2024, 13:43
Dank voor deze duidelijke woorden. Ik ben alleen bang dat ze het niet begrijpt wat u zegt. Wat een ongelooflijk dom mens. Amsterdammers zouden direct in opstand moeten komen en haar aftreden moeten eisen. Het is toch te proberen, niet dan. Deden ze vroeger ook met stadhouders.
Marc van Naarden 15 maart 2024, 16:41
ik hou het kort. 4 mei de nationale dodenherdenking op de Dam , wat heb je daar nog te zoeken tussen al die hypocrieten. Misschien uit protest er net voor de kranslegging weg lopen. Dat komt pas keihard aan.
Awiwa Kohn Waas 15 maart 2024, 18:44
Beste Esther, Bij deze dank dat je mijn woede,pijn en verontwaardiging zo goed verwoord hebt. Als Nederlandse in israel woonende,dochter van een oorlogsweeskind,(als enige overleefde zij de oorlog op de leeftijd van zeven), kwam ik zondag tijdens de opening van het Holocaust museum tot dezelfde verontbijsterende conclusie. Ook anno 2024 komen in Nederland de instanties niet op voor de rechten van zijn Joodse burgers,niets is veranderd . Toen werd er efficient meegeholpen de Joden af te voeren.Nu onder het mom van vrijheid van meningsuiting mogen er weer moord leuzen geroepen worden tegen dat handjevol Joden wat de hel op aarde heeft overleefd. Maar ach ,wat verwacht ik? Amsterdam had een kans om te laten zien dat ze respect had voor zijn Joodse burgers.In plaats daarvan kwam diezelfde haatdragende golf over ze heen. En dit allemmaal keurig georkestreerd door Halsema en instanties, de politie traditioneel toekijkend met opgevouwen handen. Er zijn helaas geen lessen geleerd, althans zeker niet door Halsema en consorten. Bedankt voor een onvergetelijke zeer onwaardige opening van het Holocaust museum in Amsterdam! En no thanks voor je kopje thee.
Willem Keijer 16 maart 2024, 12:14
Dank Esther!
M. Kaper 16 maart 2024, 17:22
Had u , mevr. Halsema, niet beter een noodverordening kunnen afgeven afgelopen zondag? Even niet protesteren zodat er een waardige plechtigheid plaats had kunnen vinden? En dan de volgende dag, met al die mensen die zo graag daar hadden staan schreeuwen en met vlaggen zwaaien, met een kopje thee bij u in de ambtswoning zeggen dat u het wel erg sneu voor ze vond hoor. Was vast een heel gezellige bijeenkomst geworden.
Gert van Beest 17 maart 2024, 14:52
Beste mevrouw Voet, Een uitstekende brief. Wel wil ik opmerken dat niet alleen Joden gekwetst zijn door de opstelling van Halsema, Rutte, Piri en hun trawanten. Ik ben geen Jood, maar voel me ook gekwetst als Nederlander en schaam me voor mijn buitenlandse vrienden over de gebeurtenissen in Amsterdam. Ik hoop dat de IDF snel de gegijzelden kan bevrijden een einde maakt aan Hamas en zijn supporters.
Franske Vroom 19 maart 2024, 18:13
Heel erg bedankt Esther Voet. Wij hoeven ons niet te schamen. Inderdaad zijn het de wegkijkers die zich moeten schamen. Hamas strijdt maar de overwinning is voor ons.Ik blijf bidden dat de gegijzelden bevrijd worden en thuis mogen komen.
J. Vd Brink 26 maart 2024, 12:40
Bedankt Esther Voet! Ik ben geen jood maar schaam me diep Nederlander te zijn. Ongelooflijk dat zoiets wordt toegestaan. Zo ontzettend pijnlijk. De wereld is ziek. Ik bid voor het joodse volk en vrede in Israël. En of de duivelse praktijken van Hamas etc vernietigd worden . Sjaloom!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *