Beste burgemeester
Commentaar

Beste burgemeester

Esther Voet 13 maart 2024, 09:40
Beste burgemeester

Tegeltjeswijsheid: een pessimist is een optimist met ervaring. Golda Meïr zei dat Joden zich de luxe van pessimisme niet kunnen veroorloven. Ik zweef sinds 7 oktober, en met mijn Mokumse ziel sinds afgelopen zondag, tussen deze twee gemoedstoestanden. Uw woordvoerder doet in dit NIW zijn uiterste best uit te leggen dat de opening van het Holocaustmuseum helemaal niet uit de klauwen is gelopen, dat de aanwezigen immers veilig waren. Een aantal Joden die in de synagoge zaten terwijl buiten de pleuris uitbrak, nodigt u nu uit om opnieuw thee te gaan drinken, omdat u ‘het heel akelig vindt dat veel Joodse Amsterdammers zich gekwetst voelen.’ 

Allereerst, mevrouw Halsema, het waren niet alleen Amsterdamse Joden die zich ‘gekwetst’ voelden. U heeft ook die in Rotterdam, in Den Haag, in Maastricht en in Appelscha ronduit in de steek gelaten. Het is namelijk een Nationaal Holocaustmuseum, zoals de conservator in dit NIW benadrukt. U heeft ons op een moment waarop het echt telde de rug toegekeerd door niet van tevoren de haatmassa’s, waarvan je op je vingers kon natellen dat die er zouden zijn, naar een andere plek in de stad te verwijzen. Zeg niet dat dat niet kon. U deed het immers ook met betogers die van plan waren voor moskeeën te gaan demonstreren.  

ik zal alleen voor mezelf spreken: ik ben niet ‘gekwetst’, ik ben razend

Ten tweede had u kunnen laten ingrijpen toen er een ‘spontane demonstratie tegen Israël’ ontstond op een plek die niet van tevoren was aangewezen. Ook dat heeft u nagelaten. En nu wilt u theedrinken met een paar ‘gekwetste Joden’. Sorry, ik zal alleen voor mezelf spreken, ik ben niet gekwetst.
Ik ben razend. 

Weet u, mevrouw Halsema, mij bekruipt het gevoel dat u die paar Joden die nog in uw stad wonen niet zo serieus meer neemt. Dat u andere prioriteiten heeft. Maar genoeg is genoeg. En als u echt lef heeft, laat u zich door het NIW interviewen, wat u tot nu toe heeft geweigerd ‘omdat wel duidelijk was hoe u erin stond’. Mevrouw Halsema, dat is het in het geheel niet. U heeft getolereerd wat niet te tolereren valt. Richt u zich maar eens rechtstreeks tot álle Joden in plaats van tot enkelen met een kopje thee. En kom eerst eens met een serieus plan waarmee u daadwerkelijk aantoont dat u de dreiging voor de toekomst van onze bevolkingsgroep inziet.

Niet in de laatste plaats voor de toekomst van kinderen als de kleine Sharai van vijf, die dankzij uw nalatigheid door rapaille doordrenkt van massa-hysterie kon worden uitgejoeld.

Plaats opmerking