Biecht
Buitenland

Biecht

Vertrekkend secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft in zijn laatste toespraak voor de Veiligheidsraad erkend dat de VN een sterk vooroordeel heeft tegen Israël. [...]

Redactie 23 december 2016, 00:00
Biecht
Ban Ki-moon. Foto ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ban Ki-moon. Foto ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ban Ki-moon. Foto ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vertrekkend secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft in zijn laatste toespraak voor de Veiligheidsraad erkend dat de VN een sterk vooroordeel heeft tegen Israël.

“Decennia van politiek gemanoeuvreer hebben een disproportioneel aantal van resoluties, rapporten en conferenties gecreëerd die Israël bekritiseren,” aldus Ki-moon. “In plaats van dat dit de Palestijnen helpt, heeft deze realiteit de VN verhinderd om haar rol effectief te vervullen.” Ban Ki-moon bekritiseerde extremisten aan beide zijden inclusief Hamas, dat ‘een antisemitisch handvest heeft dat streeft naar de vernietiging van Israël’.
Het World Jewish Congress verwelkomde Ban Ki-moons ‘langverwachte’ woorden, al had hij die volgens voorzitter Ronald S. Lauder beter eerder kunnen uiten, bijvoorbeeld bij het stemmen over anti-Israëlresoluties in VN-lichamen als de Mensenrechtenraad en Unesco. “De secretaris-generaal heeft de waarheid opgebiecht,” zei de Israëlische vertegenwoordiger bij de VN, Danny Danon. “De hypocrisie van de VN heeft de laatste tien jaar records gebroken met 223 resoluties die Israël veroordelen tegen slechts acht resoluties tegen het Syrische regime, dat al zes jaar z’n eigen burgers afslacht. Het is absurd. We hopen op een tijdperk van eerlijkheid als volgende maand de nieuwe secretaris-generaal aantreedt.”
De nieuwe secretaris-generaal van de VN wordt de voormalige Portugese premier António Guterres.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking