Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Cancelen

Esther Voet 15 juni 2023, 08:00
Cancelen

Hij was zo’n man op wie je niet boos kon worden. Meindert Fennema overleed dinsdagavond op 77-jarige leeftijd. Ik ontmoette hem een paar keer en kon hem niet peilen, maar een leuke man was hij zeker. De overtuigde CPN’er sprong in de bres toen de nummer 2 van de PVV, wandelende encyclopedie Martin Bosma, wilde promoveren. Het kwam Fennema op bakken kritiek te staan. Zijn reactie uit naam van het vrije woord: “Ook racisten hebben het recht te promoveren.” Dat dat aan de andere kant van het politieke spectrum al lang het geval was, blijkt uit onze publicaties waarin u met enige regelmaat leest over het antisemitisme van academici. Hun wordt geen strobreed in de weg gelegd; van protest is al helemaal geen sprake. 

Na het opdoeken van de CPN verbond Fennema zich aan GroenLinks. We hebben niet meer kunnen horen wat hij ervan vond dat ‘zusterorganisatie’ BNNVara weigerde de vierdelige serie van Fidan Ekiz en Kees Schaap uit te zenden. In De doe-het-zelfdictatuur gaan zij op zoek naar de cancelcultuur, het monddood maken van onwelgevallige meningen. Ik keek de serie, dankzij omroep Max op NPO Start te zien, in één avond uit en ging bij mezelf te rade. Cancel ik op Twitter niet ook aan de lopende band mensen? Ik ben gretig met de blockknop, vooral bij personen die feitloze meningen uitbraken. Of het nu antisemieten of Palestinafans – dat gaat vaak samen – of antivaxers zijn, ter wille van tijdlijn-hygiëne ga ik niet met ze in discussie en ik heb geen behoefte aan hun gebral op mijn Twitteraccount. Wees gerust, er sijpelt nog voldoende rotzooi door om te weten wat er speelt en de conclusie van Nausicaa Marbe in haar opinie van deze week is juist: er zijn behoorlijk wat foute ‘kleine kringen’ en ze bevinden zich in totaal verschillende hoeken. Terecht doen daarom coördinatoren antisemitismebestrijding een beroep op de Twitterdirectie om de meest rabiate uitingen te cancelen. 

De belangrijke distinctie tussen feiten en meningen kwam wat mij betreft te weinig aan bod in de verder zeer bezienswaardige docuserie van Ekiz en Schaap. Om Simon Schama te citeren: kennis is niet democratisch. 

Wilt u zich naast uw wekelijkse NIW wel kundig laten informeren, dan kunt u voor feitelijk nieuws, gebaseerd op kennis, over uw interessegebied weer dagelijks terecht op onze website. Daar vindt u een tegenstem in de wereld waarin onkunde en kwaadaardigheid steeds meer de overhand lijken te krijgen.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
Bas Fortuin 16 juni 2023, 08:20
Tof van Mw. Ester Voet dat zij in NIW ook ruimte geeft aan de weldoordachte meningen van Dwarsdenkers in de samenleving. "BNNVara weigerde de vierdelige serie van Fidan Ekiz en Kees Schaap uit te zenden. In De doe-het-zelfdictatuur gaan zij op zoek naar de cancelcultuur, het monddood maken van onwelgevallige meningen." Wakkere Nederlanders weigeren te participeren in een samenleving die gedicteerd wordt door abjecte besluiten van regeringsleiders of gemeentebesturen naar het repressieve model van China, Iran, N-Korea en het voormalige Stasi model in Oost Duitsland. En hoe gaat de NPO nu niet te keer tegen de veel bekeken TV-zender Ongehoord Nederland en de Andere Krant? Pluriformiteit van meningen moet gekoesterd en hooggehouden worden in een nog vrij Nederland! Dat maakte ons Rijk en Welvarend. Met ja-knikkers of met mensen moeten omgaan die geen mening hebben is de Dood in de Pot. Ik las het uitnemende boek van Sandra Langereis: Erasmus -Dwarsdenker. Deze geleerde man moest ook de meeste van zijn pamfletten onder een pseudoniem schrijven. Hij durfde zelfs pausen, kardinalen, bisschoppen, priesters en nonnen te schofferen en een spiegel voor te houden in zijn stuk gelezen boek: Lof der Zotheid. Zo blijft het debat toch springlevend?
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *