Celstraf voor Israëlkritiek
Buitenland

Celstraf voor Israëlkritiek

Redactie 18 april 2024, 13:44
Celstraf voor Israëlkritiek

In Marokko is Abdul Rahman Zankad veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 4700 euro, vanwege kritiek op Israël en het besluit van de regering in Rabat de banden met Israël te normaliseren. De aanklacht tegen hem betrof ophitserij en belediging van constitutionele instituten. 

Zankad is lid van Al-Adl wa al-Ihsane (‘rechtvaardigheids- en goedertierendheid’). Dat is een verboden, maar stilzwijgend gedoogde islamistische beweging die achter de vele anti-Israëlprotesten in Marokko schuilgaat. Demonstreren tegen Israël wordt toegestaan, maar kritiek op het Marokkaanse regeringsbeleid en daarmee op de koning, is een stap te ver. 

Opmerkingen (3)
Geert ter Horst 18 april 2024, 14:38
Mooi! Iets voor Nederland om over te nemen? Hebben we genoeg cellen trouwens?
Ruud 18 april 2024, 16:32
Even een beetje duiding: je mag dus alles roepen over Israël wat je wil....het is de kritiek op de koning waarvoor je daar de cel in verdwijnt. Israël staat er dus los van! Je krijgt dezelfde straf als je kritisch bent over de woningbouw of wegenbouw.... Trouwens Marokko was 1 van de deelnemende Arabische aan de 1e oorlog tegen Israël in 1948.....het geeft je maar te denken, toch?
Kraanvoet 19 april 2024, 20:51
Alleen een dictatuur doet zoiets.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *