‘Israëlische hulpverleners al aan het werk in rampgebied Marokko’
Nieuws

‘Israëlische hulpverleners al aan het werk in rampgebied Marokko’

Redactie 11 september 2023, 15:31
‘Israëlische hulpverleners al aan het werk in rampgebied Marokko’

Waar internationale hulporganisaties steen en been klagen over de samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten, is het Israëlische United Hatzalah al volop actief in het door de zware aardbeving van afgelopen vrijdagavond getroffen rampgebied ten zuidenwesten van Marrakech.

United Hatzalah toont op socialmediaplatform X (voorheen Twitter) foto’s van hulpverleners met Israëlische vlaggetjes op hun uitrusting in een zwaar getroffen dorp in de Hoge Atlas. Op één foto omhelst een Marokkaanse overlevende van de ramp een vrouwelijke Israëlische hulpverlener.

Het bericht van United Hatzalah is extra opvallend omdat de Israëlische pers in alle talen zwijgt over concrete hulpverlening vanuit de Joodse staat aan de slachtoffers in Marokko. Er wordt al over gespeculeerd dat dit een bewuste stilte is vanwege de politieke gevoeligheid van de – uitstekende – betrekkingen tussen de twee landen. Met name de inzet van ervaren en gespecialiseerde reddingswerkers van het Israëlische leger (IDF) ligt moeilijk in de Arabische wereld.

Tegelijkertijd klagen hulporganisaties erover dat zij door een gebrek aan samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten het rampgebied niet kunnen bereiken. En dat terwijl elk uur telt voor de slachtoffers. Het is opvallend dat juist een Joods-Israëlische organisatie als United Hatzalah hier geen last van lijkt te hebben. Het dodental van de ramp is inmiddels tot boven 2500 gestegen.

Plaats opmerking