Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Optimisme

Esther Voet 14 september 2023, 06:00
Optimisme

TikTok is enorm populair onder jongeren en niet alles wat erop verschijnt maakt je vrolijk. Zo is er een meisje van Marokkaanse komaf dat trots een bericht plaatste dat ze maakte op een vliegveld. Terwijl ze langs een rij passagiers met bestemming Israël trekt, kraamt ze uit: “Moge insjallah deze vliegtuig neerstorten” en “Ga lekker dood”. Het filmpje is honderdduizenden keren bekeken en geliket. 

Terwijl dat filmpje zondag viraal ging, kwamen de eerste beelden naar buiten van United Hatzalah, een Israëlische hulporganisatie die als eerste het zwaarst getroffen aardbevingsgebied in Marokko bereikte. Of het de bedoeling was dat dat wereldkundig werd, is onbekend. Geen enkel Israëlisch medium bericht erover, wellicht om de ontluikende diplomatieke banden tussen de twee landen niet te verstoren. Het enige wat Israël officieel heeft laten weten, is dat het alle mogelijke hulp wil bieden en op zondagavond werd in Jeruzalem op de beroemde snaarbrug de Marokkaanse vlag geprojecteerd. 

In Israël leven honderdduizenden Joden van Marokkaanse afkomst. Wat zou het mooi zijn als de animositeit van het verleden zou worden omgezet in een warme band. Niet alleen tussen de twee landen, maar ook tussen de gemeenschappen hier in Nederland. 

Rampen als in Marokko zetten alle kleinere beslommeringen weer in perspectief. Zoals de tour de force van de redactie, die u dit jaar geen 96 pagina’s dik NIW presenteert, maar een editie van 104 pagina’s. Volgens traditie zijn wij tijdens de Hoge Feestdagen gesloten, maar op vrijdag 6 oktober vindt u editie 2 in de bus. 

Terug naar Marokko. Daaruit komen berichten dat de historische Joodse mellah in Marrakech het zwaar te verduren heeft gehad en dat ook de twee synagogen beschadigd zijn geraakt. Zou het niet mooi zijn als er een initiatief uit onze gemeenschap kwam om bij te dragen aan de wederopbouw? Per slot van rekening heeft de Marokkaanse overheid veel te doen en dit historisch erfgoed hoort bij onze Joodse geschiedenis. 

En laten we iets positiefs halen uit deze verschrikkelijke misère en dat tiktokmeisje een lesje leren. Als zelfs Abdelkader Benali op dinsdagavond bij Op1 voor het eerst Israël in positieve zin noemt vanwege de steun aan Marokko, dan moet er meer mogelijk zijn, toch?

Op een goed en zoet nieuw jaar!

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (2)
tiki 14 september 2023, 08:35
We moeten eens ophouden om in een hysterie te schieten over iedere Jodenhater met een mening. Een meisje van Marrokaanse komaf zei..... who cares! Hoe minder aandacht, hoe beter. Wanneer het jou niet raakt, verliezen zij hun interesse!! Laat haar & haar geloofsgenoten zich lekker wentelen in hun haat & frustraties met Tiktok als eindstation, terwijl Israel met volle kracht vooruit stoomt. Gelukkig zijn er miljoenen anders denkende Marrokanen en worden het er steeds meer. Zij die Israel niet als boeman maar als leidraad zien. De hersenspoelers beginnen hun glans te verliezen nu de realiteit bij velen beging te dagen in de Arabische/Moslim wereld...en gelukkig maar.
Alex warnaar 14 september 2023, 19:10
De reden dat Marokko de hulp van Israël accepteert is vanwege het feit dat Israël de Marokkaanse zeggenschap heeft erkent over de illegale bezette Westelijke Sahara. Dit is laatste echte kolonie op aarde, aangezien het een economisch wingewest is. Het is ook het langst durende conflict van Afrika en Marokko heeft de meeste VN veiligheidsraad resoluties tegen zich van alle landen ter wereld.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *