‘CJO blundert met uitnodiging Kaag voor Kristallnachtherdenking’
Nieuws

‘CJO blundert met uitnodiging Kaag voor Kristallnachtherdenking’

Redactie 04 oktober 2023, 15:35
‘CJO blundert met uitnodiging Kaag voor Kristallnachtherdenking’
Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

De familie van het door Palestijnse terroristen vermoorde Israëlische meisje Rina Shnerb is woedend en verbijsterd over de uitnodiging van het Centraal Joods Overleg (CJO) aan vicepremier Sigrid Kaag om te spreken bij de Kristallnachtherdenking. De familie Shnerb houdt Kaag verantwoordelijk voor de betaling van PFLP-terroristen die betrokken waren bij de moord op de 17-jarige in 2019.

Op de website van het CJO is bij de aankondiging van de herdenking op 9 november in de Amsterdamse Snoge niet terug te vinden waarom juist voor Kaag is gekozen. Binnen grote delen van de Joodse gemeenschap in Nederland is Kaag omstreden vanwege haar weinig vriendelijke houding ten opzichte van Israël, maar vooral omdat zij als minister van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk was voor de financiering van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) via een subsidie aan de aan die terreurorganisatie gelieerde landbouworganisatie UAWC. In 2021 werd Kaag ernstig op de vingers getikt door haar opvolgers Tom de Bruijn en Ben Knapen omdat zij de subsidie aan de UAWC liet doorlopen ondanks herhaalde waarschuwingen vanuit Israël dat het Nederlandse belastinggeld in de handen van terroristen terecht kwam.

‘Hoe kan iemand die actief terroristen ondersteunt die Joden vermoorden, oprecht de daden van de nazi’s veroordelen?’

“Kaag zat in een positie waarin zij kon beslissen of zij moorddadige terroristen wilde financieren, die net als de nazi’s Joden proberen te vermoorden enkel omdat zij joden zijn,” zegt de Shnerb-familie in een interview met het Jewish News Syndicate (JNS). “Kaag negeerde alle waarschuwingen en stond erop de PFLP-terroristen te financieren. Die terroristen vermoordden vervolgens Rina.” De familie vraagt zich wanhopig af hoe juist het CJO tot zijn beslissing is gekomen: “Hoe kan iemand die actief terroristen ondersteunt die Joden vermoorden, oprecht de daden van de nazi’s veroordelen?”

Ook Geert Wilders spreekt schande van de keuze van het CJO. Op X schreef de PVV-leider gisteren: “Kaag spreekt bij de Kristallnachtherdenking. Ze staat met terrorist Arafat op de foto en financierde Palestijnse terroristen. Ik wens de Joodse gemeenschap betere vrienden toe.”

Plaats opmerking