Een beetje ver
Commentaar

Een beetje ver

Esther Voet 22 juli 2021, 09:25
Een beetje ver

De afgelopen week schoten twee superrijken zichzelf de ruimte in, gewoon omdat ze dat kunnen. Naast Amazon-eigenaar Jeff Bezos zat een 18-jarige Nederlandse jongen, Oliver Daemen. Oliver heeft een heel rijke papa en werd meteen gebombardeerd tot astronaut, waarop sterrenkundige Marieke Baan zich terecht afvroeg of het beroep astronaut geen beschermde professie moet worden. Immers, dit knulletje vergelijken met bijvoorbeeld Wubbo Ockels en André Kuipers die jarenlang trainden voordat ze de ruimte ingingen om daar allerlei wetenschappelijke experimenten uit te voeren, gaat wel een beetje ver.

Wat ik me ook afvraag, is of Oliver daar in de ruimte tijd heeft gehad om onze wereld op z’n kop te zien. Want dat staat-ie best. Zelden was ik me bewuster van een omgekeerde wereld dan de afgelopen week. Een voorbeeld: er zijn mensen die weigeren zich te laten vaccineren. Waarom? Nou, ze denken dat ze misschien gechipt of magnetisch worden, dat ze slaven worden van het grootkapitaal of dat hun DNA verandert in dat van een cro-magnonmens. We hebben intussen meer vaccinatie-experts dan bondscoaches en dat is een hele prestatie. Maar goed, weigeren mag, dat is een vrije keuze.

Anderen, die zich wel laten vaccineren en denken aan de gezondheid van hun medemens, wensen die antivaxers terecht het liefst op een afstandje te houden. Dat is hun vrije keuze als reactie op de vrije keuze van de antivaxers. Maar dat mag niet. Dan worden die heel boos. Ze zeggen te worden gediscrimineerd en buitengesloten. Want begon de Jodenvervolging niet ook met een verbod op een bankje in het Vondelpark te zitten, zoals onze koning zei? De antivaxer is de nieuwe Anne Frank! Het concentratiekamp wacht! Spreek je deze groep aan op het feit dat hun vergelijking met de Shoa volledig mank gaat en uitermate pijnlijk is, dan ontstaat er een ander fenomeen. Dan moet jij er maar even de geschiedenis op naslaan, zeker als je Joods bent. Dan ben je iemand die ‘zeker met jouw achtergrond’ niets van de geschiedenis heeft geleerd. En geen wonder is het dan dat ‘men steeds minder empathie met jouw volk krijgt’. Dat gaat best een beetje ver, dat is de wereld op z’n kop.

Het lijkt erop dat consequenties dragen van je daden in deze maatschappij die steeds consequentielozer wordt, een vreemd gegeven is geworden. Gaat dat niet een beetje ver?

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking