Een gat in de weerbaarheid van onze samenleving
Opinie

Een gat in de weerbaarheid van onze samenleving

De NRC wilde de ingezonden brief van Eddo Verdoner, nationaal coördinator antisemtismebestrijding, niet plaatsen. Daarom leest u zijn repliek online bij het NIW.

Eddo Verdoner 23 mei 2024, 19:55
Een gat in de weerbaarheid van onze samenleving

Onlangs verscheen in NRC een opinieartikel met als inleiding: “de ideale Israëlische man, ‘de macho’, is pas op zijn best als hij Palestijnen vermoordt, vernedert, onderdrukt en uitkleedt.” Het leidde tot zestig opzeggingen en stroom aan boze brieven bij de krant. Ondanks grote ophef vanwege het generaliserende karakter en de ongefundeerde theorie over een kwaadaardige en morbide  volksperversiteit, kwam er geen retractie en geen excuus. De opinie mocht online blijven staan en staat er nu nog, inclusief het skelet van het bloedsprookje dat duidelijk herkenbaar in de tekst verweven zit. Een magere uitleg van de NRC-ombudsman moest het tevergeefs legitimeren.  

Het nieuwe antisemitisme wordt dit genoemd. Maar zo nieuw zijn deze denkbeelden helemaal niet

Het ‘nieuwe antisemitisme’ wordt het ook wel genoemd, antisemitische stereotypen die op het Israëlisch-Palestijns conflict worden geprojecteerd. Maar zo nieuw zijn deze denkbeelden niet. Al eeuwen worden Joden – niet in het minst in het Midden-Oosten – beschuldigd van bloeddorst, van rituele kindermoorden en van het offeren van niet-Joodse baby’s. Ook vandaag krijgen Nederlanders die als Jood herkenbaar over straat gaan nog regelmatig het woord ‘kindermoordenaar’ naar hun hoofd geslingerd. Precies wat Poolse en Russische antisemieten in de 1negentiende en twintigste eeuw zeiden als ze hun pogroms uitvoerden en Joden beroofden, verkrachtten, vermoordden en verjoegen. Ook toen werd gezegd dat Joden nu eenmaal bevrediging zoeken in het bloed van anderen. Zo nieuw is dat antisemitisme dus niet. Maar het staat er wel, in de krant. En het mag er blijven staan, ondanks een stortvloed aan klachten.  

En dat, beste lezer, is wel nieuw. In onze samenleving is een gat geslagen in de weerbaarheid tegen Jodenhaat. Ondanks de vele waarschuwingen en het hoge aantal incidenten zijn er redacties die het nieuwe antisemitisme gedogen, een mening vinden die niet zodanig afwijkt van de gangbare morele standaard dat je hem niet in je krant wil hebben. Een mening die met het plaatsen in een grote krant schoon gewassen is, getolereerd wordt, nadat hij decennia in donkere krochten moest worden weggestopt. Een mening die een oud antisemitisch fabeltje weer prominent etaleert van een volk dat vreugde haalt uit de moord op anderen. De moedwillige demonisering van een volk leidt tot haat en geweld tegen degenen die tot dat volk behoren. De redactie verzaakt hiermee haar fundamentele plicht antisemitisme van haar pagina’s te weren.

Opmerkingen (15)
Evelina de Wispelaere 23 mei 2024, 20:17
nog even en we vertrekken met zijn allen hier is geen kruid tegen gewassen het is een keer klaar
Gerda Schrijver 23 mei 2024, 20:47
Waarom doet de overheid hier niets aan? Notabene nog maar kort geleden was er een debat in de tweede kamer over anti-semitisme-bestrijding, want zei men:. Voor anti-semitisme en jodenhaat is in Nederland GEEN PLAATS! Waarom doen zij niets? Er veranderd dus niets, als ik de brief/repliek lees van dhr. Verdoner. Helemaal niets. Zij moeten dat akelige NRC keihard aanpakken! Klaar punt uit!
tiki 24 mei 2024, 08:39
Kennen we het nog NRC: Op de hoek van de straat staat een NSB'er. Het is geen man, 't is geen vrouw, maar een farizeeër. Met een krant in zijn hand staat hij daar te venten. Hij verkoopt zijn Vaderland voor wat losse centen. Het verschil tussen de 1933 NSB'er & 2024 'pro palestijn is de datum!
C T Willemsen 24 mei 2024, 10:22
Schande dat de overheid geen aktie onderneemt. Een verklaring en debat zijn niet voldoende. Dit schreeuwt om daden
Nico-Turfy 24 mei 2024, 11:40
Noem mij kindermoordenaar en je mag, leren omgaan met de gevolgen. Ik ben geen Jood maar voel me wel 1 met het volk van Israël.
De Bontekoe 24 mei 2024, 13:11
En Mona wordt aangeklaagd voor citeren van het moslim handboek: aangifte-tegen-bbb-kamerlid-mona-keijzer-na-omstreden-uitspraak-over-moslims-op-tv Je houdt het niet voor mogelijk, maar het gebeurd gewoon in nl.
Mevrouw H.M. van Wijk 24 mei 2024, 16:03
Het artikel in de NRC is beschamend en draagt bij aan de demonisering van het Joodse Volk. Mede door dit soort publicaties is het ANTI SEMITISME in Nederland aangewakkerd. De NRC moest zich schamen. Ik zal vanaf nu iedereen afraden een abonnement op deze krant te nemen en mensen vragen of zij bereid zijn ook een klacht in te dienen. Het afwijzen van een brief van de Coördinator Antisemitisme aangesteld door de Minister van Justitie is een beperking van de vrijheid van meningsuiting en druist in tegen elke vorm van waarheidsvinding. De NRC verdient een publicatie verbod. Wij zijn in Nederland beland in het tijdperk 1940-1945.
G.A. van der van der Spek 24 mei 2024, 19:49
we moeten hier in eigen netwerk ruchtbaarheid aan geven
Netty Uitterdijk 25 mei 2024, 09:25
Ik schaam me dat dit in een Nederlandse krant staat, schaam me m onderdeel te zijn van zo’n Nederland.
Berdien Leguit 25 mei 2024, 11:00
In de toekomst is Israël nog het enige veilige land waar in ieder geval onder de Joodse bevolking nog vrede heerst.
Zara Weistein 27 mei 2024, 11:01
Beste mensen, de wereld verbeteren begint bij jezelf. Daarom spendeer ik vele uren per week aan het insturen van ingezonden brieven, het poneren van klachten en het uitvissen wie uiteindelijk de "eindverantwoordelijke" is. Heb ik niets anders te doen? Absoluut wel - en dingen die ik veel en veel liever zou doen: lezen, schilderen, gitaar spelen, in mijn prachtige tin werken enz. enz. Maar ik mag dan al 5 jaar gepensioneerd zijn: daarvoor gun ik mijzelf nog steeds de tijd niet. De druk die er nu, met name ivm Israël maar ook het Jodendom, ligt om te schrijven en te reageren is te hoog. Ik wéét inmiddels wie eindverantwoordelijke is voor het NOS-beleid; maar dacht je dat één briefje van mij gaat helpen? Ik denk het niet. EN DAAROM HEB IK JULLIE NODIG - en anderen die bereid zijn het belangrijke erfgoed van ons volk en ons land te verdedigen. Alsjeblieft, meldt je bij het emailadres van het NIW met: IKDOEMEE!
Sloot 27 mei 2024, 15:47
Els van Diggele die eerst "We haten elkaar meer dan de Joden" schreef heeft niet voor niets daarna "De misleidingsindustrie" geschreven. Het is om kotsmisselijk van te worden.
J de Jong 27 mei 2024, 17:29
Maar.....als DAT zo is.... Dan worden wij als Nederlandse volk, echt misleidt!!. En dat kan niet. Al langer schrijven vele vele Nederlanders naar de NOS omdat zij het niet eens zijn met de manier van berichtgeving. Maar er gebeurd niets. Er komt geen reactie en de redacties gaan gewoon door. Is het daarom niet uw taak om hierop te reageren. Hebben wij geen recht op eerlijke journalistiek? Kan dit zomaar? Gij zult niet liegen staat er in de Wet, en handhaaft u de wet, regels? Waarom komt u niet in het geweer? Is dat niet uw taak als volksvertegenwoordiger? En waarom komt de rechter hier niet bij aan te pas. Is er uberhaupt iemand, of een instantie die de misslagen van de NOS bijhoudt of zit alles in de waan van de dag? Waarom geeft de klachtencommissie van de NOS geen openheid van zaken over de aantallen klachten? Jantine de Jong
Rob 31 mei 2024, 19:33
Het zijn voornamelijk zogenaamde linkse journalisten die tegenwoordig Jodenhaat en anti semitisme verspreiden. Wat vroeger door extreem rechts werd verkondigd over joden is overgenomen door de linkse fascisten in de media en op de universiteiten. Links lullen en rechts diepe zakken vullen.Altijd links gestemd maar nooit meer.
Mr. J. Venema-Waldorf 03 juni 2024, 19:38
En wij maar denken dat de NRC zo'n keurige kwaliteitskrant was....
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *