Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Had de koning van Marokko een Joodse dochter?

Redactie 30 augustus 2023, 14:49
Had de koning van Marokko een Joodse dochter?

Een 70-jarige Belgisch-Joodse grootmoeder beweert dat zij de dochter is van Hassan II, de in 1999 overleden vader van de huidige koning van Marokko Mohammed VI. Jane Benzaquen gelooft dat de toenmalige kroonprins Hassan in de jaren vijftig een romantische affaire had met haar moeder, een toen 17-jarige winkelbediende.

Freha Benzaquen zag zich gedwongen haar geboorteland Marokko te verlaten en verhuisde naar België, waar zij als Anita Benzaquen als actrice de kost probeerde te verdienen. Jane, die tien maanden oud was toen de Benzaquens Marokko verlieten, groeide op in een pleeggezin.

Jane Benzaquen wil nu dat een lid van de Marokkaanse familie DNA afstaat, zodat een vaderschapstest kan worden gedaan. De kans dat dit gebeurt, is nagenoeg nul. “Als we daaraan beginnen, brengen we de rest van ons bestaan door in ziekenhuizen,” meent de advocaat van de koninklijke familie, suggererend dat er dan nog veel meer personen zullen beweren lid van die familie te zijn.

“Ik doe dit voor mijn kinderen en kleinkinderen”

Benzaquen, inmiddels grootmoeder, vertelde aan de Britse krant The Sunday Times dat zij juridische stappen onderneemt “voor mijn kinderen en kleinkinderen, Die hebben er recht op te weten waar zij vandaan komen.” Uit DNA-onderzoek blijkt dat Jane’s vader inderdaad van Noordwest-Afrikaanse afkomst is, maar dat betekent natuurlijk niet dat dit inderdaad Hassan II zou zijn.

Onder zijn koningschap (1961-1999) knoopte Marokko warme – zij het grotendeels geheime – banden met Israël aan, maar tegelijkertijd verlieten in die periode naar schatting 200.000 Joden hun Marokkaanse geboortegrond. Iets waar Hassan II zich goed voor liet betalen: aanvankelijk 100 en later zelfs 250 dollar per geëmigreerde Marokkaanse Jood. Het koninkrijk is een van de vier landen dat recent in het kader van de Abrahamakkoorden volledige diplomatieke betrekkingen heeft aangeknoopt met Israël.

Op de foto hierboven: Hassan II met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres in Casablanca, 1994 – Foto: Gideon Markowiz/National Library of Israel

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *