Jokkebrokken
Commentaar

Jokkebrokken

Esther Voet 04 februari 2021, 10:30
Jokkebrokken

Lang heb ik gedubd: de kwestie Benali laten rusten of er toch nog een keer op terugkomen? Ik neigde tot het eerste, maar wat moet je als zaterdag 30 januari ook NRC-columniste Rosanne Hertzberger tegen mij en het CIDI vol op het orgel gaat en jokkebrokt? Omdat niet alleen ik, maar ook mijn voormalige werkgever CIDI door een leugen in een kwaad daglicht wordt gesteld, dus toch maar.

Nadat Benali zich had teruggetrokken als spreker tijdens de nationale herdenking, kreeg hij ruim baan in een interview in Trouw. Daarin uitte hij op diverse punten bewijsbare onwaarheden. Hij legde mij woorden in de mond die ik helemaal niet heb gezegd. Zo zou ik volgens hem verklaard hebben dat CIDI al sinds 2014 een dossier van hem bijhoudt.

Dat is pertinent onjuist. Wat ik daadwerkelijk zei, was dat ik in 2014 (ik was toen directeur van CIDI) tijdens de Gaza-oorlog een aantal van zijn tweets verzamelde die zo agressief en radicaal waren dat ik hem uiteindelijk ook op Twitter blokte omdat ik die ‘niet meer trok’. Ik noem tot twee keer toe het woord ‘destijds’. En dat heeft een totaal andere betekenis dan ‘sinds’.

Ik heb deze, laten we zeggen, verdraaiing door Benali ook meteen in het openbaar ontkend. Hertzberger had dus kunnen weten dat zijn woorden niet klopten. Toch koos zij ervoor de beschuldiging van Benali in haar opgewonden column te herhalen. Volgens haar was nu zelfs gebleken dat CIDI al die tijd een dossier van hem had bijgehouden, en voegde daaraan toe: “Zo wilde het hem op heterdaad betrappen.” Daar was natuurlijk geen sprake van. Zij stelde het NIW en CIDI willens en wetens in een kwaad daglicht. Zo komen de praatjes in de wereld. Nog wel in een zelfbenoemde kwaliteitskrant als NRC.

Benali heeft in dat Trouw-interview meer onjuiste praatjes verteld, maar ik beperk me tot dit ene voorbeeld. Het bewijs, hier in handen, ligt inmiddels ook bij onze juristen.

Tussen al dat negativisme door is uiteraard nog altijd ruimte voor het positieve. Redactielid Micky Cornelissen maakte een vrolijke reportage over genietende voetballertjes bij sportvereniging Maccabi in deze lockdowntijden. Namens de hele redactie: sjabbat sjalom.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking