Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Jokkebrokken

Esther Voet 04 februari 2021, 10:30
Jokkebrokken

Lang heb ik gedubd: de kwestie Benali laten rusten of er toch nog een keer op terugkomen? Ik neigde tot het eerste, maar wat moet je als zaterdag 30 januari ook NRC-columniste Rosanne Hertzberger tegen mij en het CIDI vol op het orgel gaat en jokkebrokt? Omdat niet alleen ik, maar ook mijn voormalige werkgever CIDI door een leugen in een kwaad daglicht wordt gesteld, dus toch maar.

Nadat Benali zich had teruggetrokken als spreker tijdens de nationale herdenking, kreeg hij ruim baan in een interview in Trouw. Daarin uitte hij op diverse punten bewijsbare onwaarheden. Hij legde mij woorden in de mond die ik helemaal niet heb gezegd. Zo zou ik volgens hem verklaard hebben dat CIDI al sinds 2014 een dossier van hem bijhoudt.

Dat is pertinent onjuist. Wat ik daadwerkelijk zei, was dat ik in 2014 (ik was toen directeur van CIDI) tijdens de Gaza-oorlog een aantal van zijn tweets verzamelde die zo agressief en radicaal waren dat ik hem uiteindelijk ook op Twitter blokte omdat ik die ‘niet meer trok’. Ik noem tot twee keer toe het woord ‘destijds’. En dat heeft een totaal andere betekenis dan ‘sinds’.

Ik heb deze, laten we zeggen, verdraaiing door Benali ook meteen in het openbaar ontkend. Hertzberger had dus kunnen weten dat zijn woorden niet klopten. Toch koos zij ervoor de beschuldiging van Benali in haar opgewonden column te herhalen. Volgens haar was nu zelfs gebleken dat CIDI al die tijd een dossier van hem had bijgehouden, en voegde daaraan toe: “Zo wilde het hem op heterdaad betrappen.” Daar was natuurlijk geen sprake van. Zij stelde het NIW en CIDI willens en wetens in een kwaad daglicht. Zo komen de praatjes in de wereld. Nog wel in een zelfbenoemde kwaliteitskrant als NRC.

Benali heeft in dat Trouw-interview meer onjuiste praatjes verteld, maar ik beperk me tot dit ene voorbeeld. Het bewijs, hier in handen, ligt inmiddels ook bij onze juristen.

Tussen al dat negativisme door is uiteraard nog altijd ruimte voor het positieve. Redactielid Micky Cornelissen maakte een vrolijke reportage over genietende voetballertjes bij sportvereniging Maccabi in deze lockdowntijden. Namens de hele redactie: sjabbat sjalom.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (3)
Michael Jacobs 04 februari 2021, 13:11
"Zo komen de praatjes in de wereld. Nog wel in een zelfbenoemde kwaliteitskrant als NRC." Want liegen en ontkennen - daarin blinkt Nederland uit.
Ric van Kempen 04 februari 2021, 15:47
Chepeau Esther! Je houdt het heel netjes en dat plaatst die andere partij in een nog bedenkelijker daglicht. Terugkijkend - door jouw ogen weliswaar - hebben CIDI noch NIW iets fout gedaan en ik heb geen enkele reden om daar aan te twijfelen. Rosanne H. heeft zich van een boeiende, tegendraadse denker ontwikkeld tot een columnist die steeds harder moet uithalen om gehoord te worden. Het zij zo.
Hans Galesloot 04 februari 2021, 22:51
Goed zo Esther, ik deel je mening en ik geniet van je goed geschreven columns. Herzberger gedraagt zich vaker in haar NRC columns als een ongeleid projectiel. Ze heeft als microbioloog overal een mening over en soms vooral over zaken waar zij geen verstand van heeft.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *