Kabinetskwesties
Binnenland

Kabinetskwesties

Wat valt er na het debacle rond Gidi Markuszower te verwachten van de nieuwe ministers op de diverse departementen? Een paar belangrijke posten belichten wij nader.

Esther Voet 21 juni 2024, 13:00
Kabinetskwesties
De beoogde ministers Veldkamp, Keijzer en Brekelmans

Het werd door vrienden van Tweede Kamerlid Gidi Markuszower (PVV) met gejuich ontvangen: een Joodse minister van Immigratie, en bovendien de eerste vicepremier. Markuszower staat bekend als fel tegenstander van de grote instroom van asielzoekers, niet in de laatste plaats omdat hij vindt dat met die instroom veel antisemitisme ons land binnenkomt. Niet alleen zijn Joodse vrienden waren in jubelstemming, ook de Israëlische pers deed uitgebreid kond van zijn voordracht. De hardliner Markuszower is immers geboren in Tel Aviv. 

Maar het feest ging niet door, bleek al snel. Het was demissionair minister Hugo de Jonge die bevestigde dat ‘dankzij naslag van de AIVD is voorkomen dat iemand die kennelijk wordt gezien als een risico voor de integriteit van het landsbestuur bewindspersoon is kunnen worden’. Wat dat risico inhield, werd niet gemeld, maar gespeculeerd werd dat de afwijzing gestoeld was op Markuszowers innige banden met de Joodse staat. Bij de aanstelling van de voormalige VVD’er in de Tweede Kamer was er ook al gedoe. In 2010 werd hij na een waarschuwing van toenmalig CDA-minister Ernst Hirsch Ballin als nummer 5 van de PVV-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer door Geert Wilders teruggetrokken. Deze keer moest Wilders de kandidatuur opnieuw intrekken.

Opluchting

In de Joodse gemeenschap heerste niet alleen teleurstelling: Markuszower heeft binnen de kehila zowel vrienden als vijanden. De een was diep ontgoocheld, omdat de PVV’er zich in diverse functies inzette voor de gemeenschap. De ander, die met de beoogde minister in die organisaties te maken had gehad, was opgelucht. Onder de tegenstanders heerste de angst dat Markuszowers benoeming als een boemerang zou terugslaan op de gemeenschap. Niet iedereen was bijvoorbeeld vergeten hoe hij in 2018 als bestuurslid van het NIK werd geschorst na een totaal uit de hand gelopen bestuursvergadering, waarbij zelfs de hulp van bewakers moesten worden ingeroepen (NIW 31, mei 2018). Ook de NRC publiceerde daarover in een artikel waarin Markuszower een ‘jarenlang patroon van belediging, denigrerende uitlatingen en dreigende taal’ werd verweten. 

Wilders droeg in Markuszowers plaats Marjolein Faber voor, wat door menigeen wordt gezien als ‘van de regen in de drup’. De havik uit Hoevelaken kwam als lid van Gelderse Provinciale Staten en de Eerste Kamer meer dan eens met harde uitspraken over immigratie uit de hoek. 

Vrienden

Wat kan de Joodse gemeenschap verwachten van andere voorgestelde kabinetsleden? Allereerst is daar Mona Keijzer van BBB. Zij wordt verantwoordelijk voor het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Keijzer staat, net als de andere BBB-Kamerleden, bekend als een fel strijdster tegen antisemitisme. Veel zal zij met het onderwerp echter niet te maken krijgen. 

Uit dezelfde BBB-stal komt de toekomstige staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman, drager van de Militaire Willemsorde. Hij heeft zijn sporen in het leger verdiend en kijkt ongetwijfeld met een kundig oog naar de huidige oorlog tussen Israël en Hamas. De relatief jonge VVD’er Ruben Brekelmans (37) wordt minister van Defensie. Hij schroomde niet de commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim op de vingers te tikken na diens uitspraken over ‘disproportioneel geweld’ dat Israël in Gaza zou gebruiken. Voormalig Kamerlid Eppo Bruins (CU) wordt namens NSC minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij staat bekend als een groot vriend van Israël. De afgelopen jaren was hij onder meer voorzitter van de Kamer van Koophandel Nederland-Israël. 

Terreurbestrijding

Caspar Veldkamp (NSC) wordt minister van Buitenlandse Zaken. Hij was bij Joods Nederland en in Israël waarschijnlijk de populairste Nederlandse ambassadeur in de Joodse staat van de afgelopen vijftig jaar en wordt gezien als een vriend. De aantredende minister-president Dick Schoof heeft tot nu toe een wat kleurloos imago. Wel is van hem te verwachten dat hij als voormalig hoofd van de inlichtingendienst AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding goed op de hoogte is van terreurdreigingen in het land. 
Drie van de meest uitgesproken bestrijders van antisemitisme – Geert Wilders, Caroline van der Plas en Dilan Yesilgöz-Zegerius – hebben zoals bekend besloten als fractievoorzitters in de Kamer te blijven.

Opmerkingen (3)
Bas Fortuin 21 juni 2024, 20:44
Kabinetskwesties." Laten we dankbaar zijn dat het onmogelijke werkelijkheid werd: Een frisse nieuwe regeringsploeg bestaande uit zeer gemotiveerde PVV-VVD-NSC-BBB bewindslieden staat klaar die weten wat ze beogen: Je Maintiendrai (Ik zal handhaven) is de wapenspreuk van Nederland sinds 1815. Wie had dat ooit gedacht in 2024? De uitgedunde oppositie PvdA/GL/D66 enz. kan zijn borst nat maken nu hun wanbeleid van de afgelopen jaren vakkundig gepareerd, vervangen en verbeterd gaat worden door realistische maatregelen. Ja, Er moet veel puin geruimd worden. Opvallend is dat een aantal [corona & toeslagen] wanbestuurders die deel uitmaakten van Kabinet Rutte IV zelf al ijlings met de noorderzon vertrokken zijn ver weg naar functies elders. Niemand zal ze missen. Nieuwe bezems vegen snel schoon zullen we maar hopen. Ik wens de nieuwe regering Gods zegen toe met de bede dat de Nederlandse Driekleur zal gaan prevaleren boven die zeer omstreden roomse blauwe EU-vlag met 12 gele sterren.
Ruud 22 juni 2024, 07:56
Helaas geldt hier net als bij beleggingen: resultaten in het verleden behaald, geven geen enkele garantie voor de toekomst. Nu moeten ze in het gareel blijven lopen van de eenheidsworst die het kabinet vormt. Met 1 stem spreken noemen ze dat. Kijk maar eens hoe snel Dilan weer zweeg na haar initiële opmerkingen na de opening van het Holocaustmuseum. Femke gaf wat tegenwind en Dilan verdween weer in haar hoek. De weerstand tegen Gidi komt echt niet alleen wegens zijn uitspraken uit het verleden, onderhuids is zijn Joodse roots het probleem. Slechts een handjevol welwillende politici vallen in het niet bij de grote hoeveelheid anti-israel stemmen die in de meerderheid zijn in de 2e kamer. Weet je nog hoe snel na 7 oktober de PvdA door GL teruggefloten werd over een steunbetuiging aan Israël, duurde nog geen week of timmermans trok zijn woorden in. God bewaar me dat die lakei bij de volgende verkiezingen premier wordt.
tiki 23 juni 2024, 11:05
@Ruud....100% eens! Talking the talk, nu nog 'walking the walk, want anders is dat laatste beetje gelloofwaardigheid voor bestuurders & goodwill van burgers écht verdwenen.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *