Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Lek
Opinie

Lek

Bart Schut 22 december 2023, 07:00
Lek

Gelukkig ging de kortgedingrechter niet op de stoel van de regering zitten. Drie anti-Israëlorganisaties – Oxfam Novib, Pax en The Rights Forum – hadden met hulp van Amnesty International een zaak aangespannen die de Nederlandse staat ervan moest weerhouden onderdelen voor F-35-jachtbommenwerpers aan Israël te leveren. De F-35 zou immers door de Israëli’s gebruikt worden voor het overtreden van het oorlogsrecht. 

De klagers voelden zich in dit standpunt gesteund door een uitgelekt memo van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv. Dat stuk werd gelekt aan de NRC – wie anders – die er precies zo’n ronkend en partijdig stuk van bakte als je zou verwachten. Wat natuurlijk de bedoeling van de lekkers was. Opsteller van het niet bepaald neutrale en grotendeels speculatieve memo was de Nederlandse militaire attaché in Tel Aviv, luitenant-kolonel Mirjam Grandia, toevallig de dochter van Bram Grandia, theoloog en diehard anti-Israëlactivist van nog zo’n usual suspect, Kairos Sabeel. Deze organisatie, aanhanger van de ‘Palestijnse bevrijdingstheologie’, ondersteunde het kort geding. De wereld is klein.

Alle hierboven genoemde organisaties zijn niet bepaald in hun eerste antisemitische leugentje gestikt, weet u als NIW-lezer, en draaien wat dat betreft sinds 7 oktober overuren. Toch moet je de pet afnemen voor de doortraptheid van het ongetwijfeld zorgvuldig geplande driehoekje tussen de lekkers van Defensie of Buitenlandse Zaken, de nuttige idioten van de NRC en de anti-Israëllobbyclubs die het kort geding aanspanden. Zo wordt het spel gespeeld.

Verontrustend

Gelukkig stak de rechter een stokje voor de ambities van al deze Israëlhaters en stelde zich in het vonnis ‘terughoudend’ op: “De afwegingen die de minister maakt, zijn in sterke mate van politieke en (andere) beleidsmatige aard en de rechter moet de minister daarin een ruime mate van vrijheid laten. De rechter komt tot de conclusie dat de minister de relevante belangen heeft afgewogen en in redelijkheid tot haar afwegingen en handelwijze kon komen.” 

Hoe kan het ook anders? Stel je voor dat een Nederlandse rechter even tussen neus en lippen door bepaalt dat Israël oorlogsmisdaden pleegt, terwijl de regering in Den Haag en het Internationale Strafhof helemaal niet tot die conclusie zijn gekomen. En dat een stel extremistische pro-Palestijnse lobbyclubs het Nederlandse buitenlandse beleid gaan bepalen. What’s next? Willem Engel, Micha Kat en rapper Kafka die via de rechter de Nederlandse militaire steun aan Oekraïne tegenhouden?

Je moet de pet afnemen voor de doortraptheid van het zorgvuldig geplande driehoekje

Je mag ervan uitgaan dat de ervaren advocate Liesbeth Zegveld ook wel wist dat de eis van de BDS’ers weinig kans maakte, maar elk beetje anti-Israëlpubliciteit is natuurlijk meegenomen. Dat was waarschijnlijk ook het motief van de lekker of lekkers van luitenant-kolonel Grandia’s memo. Elke kans om Israël in een kwaad daglicht te plaatsen is er eentje, denken blijkbaar ook medewerkers van Buitenlandse Zaken (niets nieuws) of zelfs Defensie. Als het lek uit die laatste hoek komt, is dat nog verontrustender, want dan praten we over de mannen en vrouwen die over onze veiligheid waken. 

Politieke spelletjes

Als zij nu ook al bereid zijn politieke spelletjes te spelen vanwege hun afkeer van de Joodse staat, kun je je afvragen wat de volgende stap is. Zijn militaire geheimen dan nog veilig in de handen van gepolitiseerde defensiefunctionarissen of zelfs officieren van onze krijgsmacht? Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een onderzoek ingesteld naar de identiteit van het lek en aangifte gedaan, maar misschien kan ook de Koninklijke Marechaussee ingeschakeld worden, vanwege de mogelijke betrokkenheid van militairen bij de affaire. 

De NOS maakte een bericht over de zaak waarin twee rabiate Israëlhaters de beschuldigingen van de korgedingklagers mochten herhalen: oud-diplomate Berber van der Woude van The Rights Forum en Erwin van Veen van het voormalige kwaliteitsinstituut Clingendael. Overduidelijk is dat naast de Nederlandse pers en de academische wereld, ook de overheid niet langer als neutraal te beschouwen is in het conflict tussen Israël en Hamas. Dat bewees eerder al een brief van honderden ambtenaren van Buitenlandse Zaken, die ondubbelzinnig partij kozen tegen de Joodse staat in het conflict met de terreurbeweging. Gelukkig bewees de rechter in zijn vonnis wel onpartijdig te zijn. Nog wel.

Foto: Twee Israëlische F-35’s van het ‘Leeuwen van het zuiden’-squadron

Opmerkingen (8)
tiki 22 december 2023, 11:32
Intussen hebben de ambtenaren lak aan de regels van hun ambt en een sit in gehouden 'voor een staakt het vuren = het in leven houden van de Hamas terroristen. Verder was er in het MAX middagprogramma een militaire expert (naam vergeten) die ons vertelde dat Israel 'willekeurig gebruik maakt van domme bommen en dat dáárdoor half Gaza in de puin light met 20 000 doden, bijna allemaal vrouwen & kinderen (volgens het Gazaanse ministerie van gezondheid.) Beste militaire expert....domme bommen zijn voor domme experts. Israel plaatst haar domme bommen op precisiebommen en daardoor word plat gebombardeert wat zij plat willen bombarderen & niets anders en nee....dat zijn géén "onschuldige" vrouwen en kinderen, allemaal nog stééds verslaafd & verdwaasd aan/door Hamas. Wat betreft de rechtzaak voor de onderdelen. Amerika zou de hele opstandige fabriek moeten sluiten en de onderdelen ergens anders laten maken....het zijn hun onderdelen, niet van Nederland, een fabriek of 'humanitaire NGO's met een Israel neurose. Ik zou graag in de hoofden van al die 'pro Hamas/palestina aanhangers willen kijken om te leren wat de trigger is voor zoveel slaafse domheid....alhoewel ik denk het antwoord wel te kennen....het begint met een J en eindigt met en T.
Gerda Schrijver 22 december 2023, 16:15
Wat goed van u Meneer Bart Schut, dat u al deze doortrapte praktijken van deze, zgn. welopgeleide "weldoeners" kunt analyseren en dit in bovenstaand artikel kunt verwoorden. Ik vind dit echt heel knap! Dank u wel. De rechter is nog onpartijdig, maar voor hoelang? Ik heb mij verdiept in de Palestijnse bevrijdingstheologie en het lijkt, of zij een vredevolle boodschap brengen. Peace and Justice is steeds hun boodschap. Wat klinkt dat mooi! Deze theologen uit Bethlehem, gunnen het Joodse volk het land Israel echt niet. Zij hebben een heel slechte, maar grote impact op al dat soort lieden, zoals bijv. Dries van Agt, the Rights Forum, Pax, etc. (een aanrader is het boek: "Van Eisenach tot Bethlehem", van schrijver Kees Kant.) Ik vond het heel leerzaam om zijn boek te lezen.
Marlou 23 december 2023, 00:09
Uitstekende observatie. Ik doe er graag een schepje bovenop. Alle demonstrerende 100 BZ-ambtenaren alsmede lekkende ambtenaren (ik zou beginnen met alvast deze 100 alsmede Defat in TLV te verhoren) minimaal p.o. toegang tot elke gerubriceerde informatie ontzeggen. Vervolgens aantionbare onruststokers ontslaan. Deze lieden zijn niet gezien hun persoonlijke karakter niet geschikt voor een functie bij minBuza, en niet meer betrouwbaar. Maar helaas, bij minBuza zal de rug niet gerecht worden en kabbelt het gekonkel weer gewoon verder. Men is er natuurlijk ook wel erg druk mee geweest on die miljoenen euro voor Gaza stiekem uit allerlei potjes bij elkaar te schrapen. Het noodbudget was al leeg.
tiki 23 december 2023, 11:18
In Haifa woont Yoseph Haddad. Wie is Yoseph Haddad? Hij is een Israelische Arabische patriot, die samen met véél Israelisch Arabische patriotten, de strijd aangaan met doorgeknalde Israel haters op de volledig geindoctrineerde US-Universiteiten, getransformeert tot Madrassa,, waar vrije meningsuiting word gesmoord door agressieve & schreeuwende "pro palestina activisten', waarvan de meeste niet eens weten waar die *river ligt die naar de *sea leid. Gehersenspoelde idioten met een universiteits status, gestuurd door agressieve Moslim/Woke manipulators, gefinancierd door Qatar en gevaarlijk omdat zij de toekomstige VS leiders zijn. Hen word de mond gesnoerd door zijn lezingen , samen met Hassan Yousef. Wie is Hassan Yousef? Hij is de 'Groene Prins, zoon van een van de oprichters van Hamas en patriot voor Israel, ooit werkend voor de Mossad. Agressieve 'pro palestina activisten' komen naar hun lezingen (ingepakt in shawls & maskers) maar verdwijnen daarna in schok, om niet geconfronteerd te worden met een hartverzakking na het luisteren van deze Arabische Israeli's en hun ongemakkelijke waarheid. Apartheid? Discriminatie? Nee, Israel is niet perfect (net al geen enkel land op de planeet) en er zullen zéker gevallen zijn die niet deugen. Maar wat er nu gebeurt op de Universiteiten in de VS & EU is een copie van de film 'the Wave (1981) waarin een leraar wilde bewijzen hoe makkelijk het is om een héle Universiteit te indoctrineren, naar aanleiding van studenten vragen hoe Hitler was geslaagd om een héél land te indoctrineren.
Bas Fortuin 23 december 2023, 12:56
LEK...een zeer knap verslag van Dhr. Bart Schut en ook de drie onderstaande reacties. Schut schreef: Elke kans om Israël in een Kwaad Daglicht te plaatsen is er eentje, denken blijkbaar ook medewerkers van Buitenlandse Zaken (niets nieuws) of zelfs Defensie." Mona Keijzer BBB deed daarover gisteravond een boekje open op TV Op1...Ze was verbijsterd dat enorm grote groepen moslims na 7 oktober 2023 [Massa-slachting door Hamas van Joodse mannen, vrouwen, kinderen en zelfs baby's in Israel] ongestraft in alle Ned. grote steden met Palestijnse vlaggen zwaaiend haatleuzen richting Israel/Joden mochten scanderen in stationshallen: From the river to the see...Palestine will be free...Free van wie dan? Van Joden natuurlijk! Palestijnen hadden beter eerst Psalm 129 kunnen lezen. Burgemeesters en Politie lieten het zonder protest allemaal gebeuren!!! Mona Keizer was ook onthutst over de plannen van de NOS: Volgend seizoen komen er Twee Linkse Talkshows...19.00 uur de Talkshow van Jinek en om 23.00 uur de andere Late Linkse Talkshow als iedereen op bed ligt. Zo denken ze Nederlanders gemakkelijker op één lijn te krijgen? Hun Utopielijn dus! Ze blijven in Omroepland hun kop maar in het zand steken. Tijs van den Brink EO was not amused met wat Mona ter tafel bracht en kapte haar verwijten richting NOS rigoureus af, een politiek correcte presentator. Gelukkig is er op TV al sinds enige tijd een sterk tegengeluid te horen van Ongehoord Nederland en het Magazine Gezond Verstand: Nederland zonder censuur. SHALOM.
tiki 25 december 2023, 09:02
@Bas Fortuin. "Die Juden sind unser unglücké.........waarom dan? Omdat ALLES, goed & kwaad begint bij de Joden, maar nooit eindigd bij de Joden. Haat, uitsluiting & indoctrinatie tegen/van Joden eindigt in haat, uitsluiting & indoctrinatie van héle groepen in de samenleving. Racistische haat tegen Joodse leerlingen/studenten eindigt met racistische haat tegen 'iedere 'andere in de toekomst. Israel haat eindigt met haat tegen het Westen & alles wat daar voor staat. Israel pogrom in de Verenigde Nazi's eindigt in oorlog & conflict door het blootleggen v.d. 0 functie v.d. hele club. Polarisatie tegen Joden zorgt voor polarisatie in het land & de wereld. In tijden dat er géén Jodenhaat was, profiteerden de landen waar ze woonden via hun architechten, innovators, professoren, doctoren, artiesten, schrijvers etc. Als Israel innoveert & bouwt, profiteert de wereld, als Israel word aangevallen is er schade voor de wereld. Als Joden worden gediscrimineerd zal het ook nu weer eindigen in drama, want zoals gezegd ALLES begint bij de Joden, want zonder hen géén vrije democratie, géén mensenrechten, géén innovatie, géén vooruitgang..... maar onderlinge conflicten & wetteloosheid. Maar bij onze indoctrinerende manipulerende media hebben ze deze boodschap nog stééds niet begrepen.
Bas Fortuin 27 december 2023, 11:08
@tiki. Jammer dat de Bijbelse geschiedenis in uw betoog ontbreekt. Het gegeven dat het Volk Israëls met behulp van hun machtige God en Zijn Torah al 3500 jaar lang de omringende vijandige volken op afstand weet te houden bewijst al dat die volken steeds hun eigen ondergang bewerkstelligen. Denk maar terug aan Juni 1967 de Zesdaagse Oorlog.
Gerda Schrijver 29 december 2023, 15:45
@tiki. Shalom, ... Genesis 12 vers 3, "Ik zal zegenen wie u zegenen, Ik zal vervloeken wie u vervloeken. Een belangrijke bijbeltekst en zo actueel. U hebt eigenlijk deze bijbeltekst door uw bijzondere opmerkingen zo realistisch neergeschreven en handen en voeten gegeven. Mooie reactie hoor. En een eye-opener in deze tijd. Super!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *