Les extrêmes
Commentaar

Les extrêmes

Esther Voet 26 november 2020, 10:15
Les extrêmes

De oorlog is nooit voorbij. Dat blijkt maar weer uit het boek Gezichten van Joods verzet, waarin korte metten wordt gemaakt met de mythe dat ‘de Joden’ niet in opstand tegen de nazi’s zouden zijn gekomen. En het blijkt uit ons onderzoek naar roofkunst dat u binnenkort in het NIW kunt terugvinden, waar erven van nazislachtoffers nog steeds een gevecht moeten voeren tegen openbare Nederlandse instellingen. Evenmin is de oorlog voorbij voor overlevende Eva Weijl en de kleindochter van Westerborkcommandant Gemmeker, die samen op scholen voorlichting over de Shoa geven. Ook daarover publiceren wij binnenkort. Over scholen gesproken: de manier waarop sommige leraren les geven over het Israëlisch-Palestijnse conflict blijkt – al dan niet geholpen door ‘lesmaterialen’ – tenhemelschreiend: “Israël is een goedmakertje voor de Holocaust en nu doen ze daar precies hetzelfde met die arme Palestijnen.” De redactie verzamelt daarover informatie die in het NIW met u gedeeld zal worden.

Dat de lessen die uit de Shoa moeten worden getrokken zelfs in de politiek worden weggepoetst, bewijzen de ontwikkelingen van de afgelopen weken bij diverse politieke partijen, zie het gesprek van de dag op pagina 10. Er wordt weleens gezegd dat het collectief geheugen nooit verder reikt dan twee, drie generaties. Je zou het bijna gaan denken. Zijn anti-Joodse gevoelens ooit weggeweest? Volgt Jodenhaat, nu meer dan eens verpakt als Israëlhaat, niet gewoon de ‘natuurlijke, historische cyclus’? Tijden van morele, economische, of zoals nu, medische crises zijn nooit goed voor Joden.

Feit is dat het enige extremisme waarin tegenpolen elkaar ontmoeten, antisemitisme is. Les extrêmes se touchent. Bij antisemitisme kunnen we daaraan toevoegen: toujours.

De afgelopen weken leverden daarvan een goed voorbeeld op: jongeren met nazisympathieën bij het rechtse Forum voor Democratie – alleen al het feit dat er in die partij discussie is over wat daarmee te doen, is beangstigend. Dan de vrijage van GroenLinks met de antisemitische Moslimbroederschap, waarover binnen die partij al helemaal geen discussie lijkt te zijn. Over Denk zullen we het maar even niet hebben. En vergeet het extreemlinkse gedachtegoed niet bij de jongeren van de SP en rapaillepartij Bij1. Alsof de Shoa nooit heeft plaatsgevonden. Tien jaar geleden hadden we dit met z’n allen nog niet voor mogelijk gehouden. Nu mag de vraag gesteld worden of de sneeuwbal niet aan het transformeren is tot een lawine die van drie kanten tegelijk komt.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking