Manja Croiset overleden
Nieuws

Manja Croiset overleden

Redactie 25 januari 2022, 13:07
Manja Croiset overleden

Schrijfster, dichteres en kunstenares Manja Croiset is op 75-jarige leeftijd overleden.

Croiset schreef meerdere boeken en gedichten. Ook werd er een documentaire gemaakt over het leven van Croiset genaamd Manja – A Life Behind Invisible Bars. De docu werd op meerdere filmfestivals getoond en er waren speciale voorstellingen in het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam en Yad Vashem in Israël.

Croiset was de dochter van twee Shoa-overlevenden en was zelf oorlogsslachtoffer van de tweede generatie. Ze noemde haar leven getekend door Hitler, ‘al ben ik in 1946 geboren’.

Op jonge leeftijd kwam Croiset terecht in de psychiatrie. Als tienjarig meisje was ze al begonnen met schrijven en illustreerde ze zelf haar kinderboeken Pietje en Sjaantje Deel I en Mier en Kabouter Deel II. Haar opname in de psychiatrie stopte haar schrijverswerk. Pas in 2006 pakte ze de pen weer op.

Vanaf dat moment maakte haar oeuvre een enorme inhaalslag. Er verschenen achter elkaar vijftien boeken van haar hand. Croiset schreef over haar leven, de oorlog en andere thema’s die haar raakten. Ze noemde het schrijven voor haar een vorm om haar ziekte te hanteren, waarbij haar slachtofferschap als rode draad door haar werk liep.

Naast het schrijven begon ze ook als beeldend kunstenaar en maakte ze tekeningen, sculpturen en schilderijen.

De laatste jaren leefde Croiset geïsoleerd en zat zij aan bed gekluisterd. In 2015 kwam haar laatste boek uit en ook op haar website plaatste ze veel teksten. Het laatste bericht van Croiset werd op 18 januari geplaatst.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking