Pervers
Commentaar

Pervers

Esther Voet 08 november 2023, 16:52
Pervers

‘Twee dingen zijn oneindig, het universum en menselijke domheid, en over het universum ben ik niet zeker,’ zei Einstein ooit. Graag maak ik daar een variatie op. Ik zou ‘domheid’ in ‘kwaadaardigheid’ willen veranderen. Want ook die kent geen grenzen. Dagblad Trouw verdient dit keer de prijs voor kwaadaardigste van de week. Dat is knap, want er was nogal wat kwaadaardigs te zien. Bijvoorbeeld ‘vreedzame’ demonstranten in de hal van het Amsterdamse Centraal Station die heel lief opriepen tot een staakt-het-vuren, maar intussen ‘From the river to the sea’ en ‘Intifada, Intifada’ scandeerden. Lieverdjes: het kan niet allebei. Oké, misschien weten jullie niet wat intifada inhoudt, ik ben van nature vergevingsgezind, dus houd ik dat vooralsnog maar even op kwaadaardige domheid.  

Voormalige verzetskrant Trouw lijkt nu echter spijt te hebben van haar heldenverleden en wil dat wellicht even rechtzetten. Allereerst werd ruim baan gegeven aan Leo Lucassen, de man die al jaren alles wat maar een beetje riekt naar kritiek op de islam met verve en oneigenlijke argumenten als islamofobie en discriminatie afdoet. Deze Lucassen mocht uitleggen dat de pogrom van 7 oktober helemaal geen pogrom was geweest. Alles om zijn Hamasminnende vriendjes in bescherming te nemen, dat is immers zijn verdienmodel. Alsof dat nog niet erg genoeg was, ging de krant daar op woensdag nog eens overheen. Een bericht over Hamasterroristen die hun sadistische slachtingsorgie zelf filmden en op internet zetten hoe ze hun vader belden en in hun orgastische bloeddorst brulden: “Pap, kijk eens hoeveel Joden ik heb vermoord!” is volgens Trouw … Israëlische propaganda. 

Ik ben van nature vergevingsgezind, dus houd ik het maar even op kwaadaardige domheid

Ik weet niet waarvan ik meer over mijn nek ging, van de beelden die ik bekeek om mezelf als journalist te dwingen te zien wat er was gebeurd, of van dit perverse artikel. Want pervers is het. Is het wellicht omdat wat Hamas heeft gedaan te wreed en te sadistisch is dat jullie er met jullie tere zieltjes niet aan durven? Of is het omdat álles, maar dan ook álles moet worden verwrongen om Israël maar in een kwaad daglicht te stellen? Weten jullie wanneer dit ook gebeurde? In de Tweede Wereldoorlog. Weten jullie wie dat deed? Joseph Goebbels. Jullie voorgangers durfden de waarheid wél onder ogen te zien. Nu draaien zij zich om in hun graf.

Ze zijn in de minderheid vergeleken met wat bij veel omroepen, kranten en op sociale media wordt uitgebraakt. Maar dank aan al die genuanceerden, die wél twee kanten van een verhaal belichten, die niet laf de massahysterie van de meerderheid nahollen. En dank al die mensen die het NIW een hart onder de riem steken. Jullie zijn onze hoop.

Plaats opmerking