Raad voor onnozelen
Nieuws

Raad voor onnozelen

Frits Barend 15 maart 2024, 11:30
Raad voor onnozelen
Jack Wouterse (l) en Pierre Bokma in De Joodse Raad

De ex-politici Lodewijk Asscher en Rob Oudkerk dragen elk een verleden mee, het verleden van respectievelijk overgrootvader Abraham Asscher en grootvader David Cohen, de twee onbetwiste leiders van de Joodse Raad. Lodewijk en Rob zijn nakomelingen van bekende en belaste voorouders. Dat kan in sommige gevallen letterlijk een belasting zijn, weet ik van kinderen van BN’ers die soms tot vervelens toe worden vergeleken met een van hun (groot)ouders. En ongevraagd worden beoordeeld op het verleden van die verwanten. 

Bij de twee voormalige PvdA-politici gaat het om voorouders die als voorzitters van de Joodse Raad via een achteraf duivels plan in de Tweede Wereldoorlog moesten of mochten beslissen over de levens van nagenoeg alle Joodse Nederlanders. Langzaam maar zeker werden ze onderdeel van het uiteindelijke doel van de nazi’s: de totale uitroeiing van de Europese en dus ook Nederlandse Joden. 

De Joodse Raad was en is nog altijd een gewild onderwerp van onderzoek. Onlangs concludeerde historicus Bart van der Boom in De politiek van het kleinste kwaad dat de Joodse Raad op het moment van handelen in 1942 en 1943 het goede meende te doen, maar dat je achteraf moet concluderen ‘dat het helemaal verkeerd was’. Daar had vader Meijer (Max) van de in 1943 geboren Hans Knoop geen onderzoek voor nodig. Vader Knoop behoorde tot de kleine minderheid die de Joodse Raad meteen wantrouwde en voelde dat de zeer oprechte en toegewijde dienaren van het Joodse leven Asscher en Cohen ook wel vereerd waren met de verantwoordelijkheid die de Duitse bezetter hun had toebedeeld. 

Toeval

Voordat Hans bij wijze van spreken kon lezen, had zijn vader hem al zo’n minachting voor de Joodse Raad meegegeven dat de latere topjournalist zich al in 1983 verplicht voelde het boek De Joodsche Raad. Het drama van Abraham Asscher en David Cohen te publiceren. Het is ook aan Knoop te danken dat veertig jaar later de EO een ongekend budget van zes miljoen euro heeft vrijgemaakt voor de vijfdelige televisieserie De Joodse Raad. Vanaf zondagavond 10 maart wordt de fascinerende productie wekelijks rond half tien uitgezonden. Het lijkt puur toeval dat de eerste aflevering op 10 maart ausgerechnet een paar uur na de live uitgezonden officiële opening van het Nationale Holocaustmuseum stond geprogrammeerd en dat vijf dagen eerder in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord ook de film en het boek Rebellie van de hoop over gecriminaliseerde Russische Joden onder het Sovjetbewind tussen 1970 en 1990 ten doop werden gehouden. 

Kati Piri misbruikte de vermoorde Joden voor eigen politiek gewin

Kleinzoon Rob Oudkerk werkte mee aan de inleidende uitzending over de Joodse Raad op 6 maart en heeft zich publiek geuit over de rol van zijn grootvader. Achterkleinzoon Lodewijk Asscher weigert elk commentaar. Ik kan me in beide nakomelingen verplaatsen. Door de oorlogen tussen Israël en Hamas en tussen Rusland en Oekraïne zijn uitsluiting en haat om alleen maar afkomst weer dagelijks nieuws en zijn de tv-serie De Joodse Raad en de opening van het Holocaustmuseum onbedoeld actueel. 

Failliet

Er loopt een directe lijn van de Holocaust naar de oprichting van de staat Israël. Het is dus niet meer dan logisch dat president Isaac Herzog een van de belangrijkste gasten was bij de officiële opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Dat Kati Piri namens GL/PvdA vorige week publiek verklaarde dat de komst van de vertegenwoordiger van zes miljoen keer een vermoorde lotgenoot ‘ongewenst is’ bij de officiële opening van ‘ons’ museum, betekent voor mensen met meer dan één hersencel het definitieve failliet van de partij waarvan Ed van Thijn ooit een van de boegbeelden was. Piri maakte van de opening een politieke zaak en misbruikte daarvoor de 102 duizend vermoorde Nederlandse Joden voor eigen politiek gewin. 

Mede om onnozelen van geest als Piri enige kennis bij te brengen zouden alle Nederlandse tv-zenders komende zondagen op prime time moeten besluiten: we zenden alleen testbeeld uit zodat elke tv-kijker naar De Joodse Raad op NPO 1 kijkt en vervolgens het Joods Museum bezoekt. Opdat wij, grootouders, kinderen, kleinkinderen, Jood, christen, moslim, atheïst en in het bijzonder Kati Piri voor altijd weten: dit nooit weer.

Opmerkingen (5)
tiki 15 maart 2024, 16:27
Mevr. Piri de EU /NL politica is een voorbeeld voor wat er fout loopt in de Europeese & Nederlandse politiek. Gediplomeerd onbekwaam met een te grote mond voor een te kleine hersenpan en dit door arrogantie proberen te verbergen d.m.v. zichzelf tot humanitair elitair op de voorgrond te plaatsen HUMANITEIT, hét buzzwoord van de doorzichtige politicus zonder inzicht. M.a.w. de definitie van de expert zonder expertise.
Bas Fortuin 15 maart 2024, 16:55
De Joodse Raad? Geen verhaal om trots op te zijn! Langzaam maar zeker werden ze onderdeel van het uiteindelijke doel van de nazi’s: de totale uitroeiing van de Europese en dus ook Nederlandse Joden. De Joodse Raad, dachten door soepele medewerking met de Duitsers, 'erger te voorkomen'. Een trieste geschiedenis. Is het niet jammer dat de EO een ongekend budget van zes miljoen euro heeft vrijgemaakt voor de vijfdelige televisieserie: De Joodse Raad? Hadden ze dat bedrag niet beter kunnen besteden aan een serie van de Scheveningse Jood Friedrich Weinreb en zijn eenmans guerrilla '40-'45 tegen de Duitse [en de collaborerende Nederlandse] bureaucratie. "Zijn wapens waren: List, Fantasie, Inlevingsvermogen en de Drang om daar, waar hij de kans zag, mensen te helpen. Niemand heeft de Duitsers op zo grote schaal opgelicht als hij en geen individu heeft op zijn eentje zoveel Joden met een Sperre weten te redden en vaak tot na de oorlog weten te behouden." [Citaat Renate Rubinstein uit eerste deel F. Weinreb - Collaboratie en Verzet - Het land der blinden] Lees de drie delen en vooral zijn boek: De Gevangenis - Herinneringen 1945-1948. Dick Houwaart, vanaf 1967 hoofdredacteur van het Dagblad van het Oosten schreef ten gunste van F. Weinreb een Witboek." Een Must!!!
Annemarie Rijnveld 16 maart 2024, 13:41
Ik heb jaren geleden het boek van Hans gelezen. Ik ben het eens met historicus Bart van der Boom' s kritiek. Ik ben trouwens bang dat de serie van vd Oest een golf aan nog virulenter jodenhaat gaat teweegbrengen. Koren op de molen van de islamfascisten.
Gerda Schrijver 19 maart 2024, 18:34
Griezelig eng, een "opvolgster" van Gretta Duisenberg (Kati Piri). Zij laat zich op de meest slechte wijze gelden hier in Nederland. Met haar nageaapte opmerking "zes miljoen keer"..enz., dit doelend op Pres.Herzog. Ik denk dan aan de opmerking van Gretta Duisenberg, die hoopte op zes miljoen handtekeningen tegen de bezetting van Palestijnse gebieden door Israel in 2002. Dus... heel eenvoudig, gewoon weg met die tante. Laat deze mevrouw maar lekker teruggaan naar het vrije Hongarije. Ik vind haar een gevaarlijk mens, om zo misbruik te maken van 102 duizend vermoorde Joden. En dat allemaal voor haar eigen ego en politiek gewin. En dan heb ik nog een opmerking over de serie DE JOODSE RAAD. Ik ben er niet zo weg van, dat de EO 6miljoen euro heeft vrijgemaakt voor de dramaserie DE JOODSE RAAD. We hebben een aflevering gezien, maar hoeven geen vervolg ervan. Zonde van het geld. IK heb er al veel over gehoord en gelezen, hoe de Joodse mannen in die raad terecht kwamen. Het is een heel akelige periode geweest voor hun. Ik kan heel goed begrijpen, dat Rob Oudkerk erg aangedaan was door het kijken naar deze serie. Sterkte voor hem! Waarschijnlijk kijken alleen mensen die de Joodse medemens goed gezind zijn, naar deze serie . Dus geen enkele moslimfanaat. Zal hiermee de Jodenhaat stoppen?
Fabienne Blocq 09 april 2024, 19:38
Ik heb nog geen aflevering van De Joodsche Raad gezien - en ga dat ook niet doen omdat ik er van te voren - vooringenomen, klopt. - van uit ga dat ik daar soms hele mooie en ontroerende stukken in zal zien, mooi spel, belichting etc.; maar misschien ook momenten waarvan ik zeg: zo had het misschien niet gemoeten. Mijn mening over die serie is van geen belang. Wat wèl van belang is en steeds ernstiger wordt, is de mening van de mensen om ons heen over ons, Joden. En dan ben ik - ook al weer vooringenomen, klopt. - ervan overtuigd dat er heel erg veel mensen zullen opstaan die door hen geconstateerde "fouten", "misstanden" of "zwakheden" van de geportretteerden als argumenten zullen gebruiken op hun antisemitische repertoire. Als Jood vind ik het uiterst treurig dat deze serie nu op de zender gaat. Ik weet het: planning, verdienmodel, al zoveel tijd geleden afgesproken -maar ik vind het nog steeds een gruwel. Er zijn FANTASTISCHE films en documentaires te maken over het Joodse volk en/of sommige individuen daaruit. Er zijn jaar-in, jaar-uit grote aantallen Joodse of Israëlische wetenschappers die de Nobelprijs winnen. Maak daar een serie documentaires van! Er zijn fantastische initiatieven te vinden in binnen - en buitenland waarin Joodse organisaties hulp bieden - zelfs de IDF speelt daar een grote rol in. Oi, waarom daar niets van gefilmd? Kan voor aanzienlijk minder dan tien miljoen!!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *