Risico
Commentaar

Risico

Esther Voet 08 oktober 2020, 15:14
Risico

We hoorden het over de hele linie: wat een idiote tijd om de Hoge Feestdagen te vieren. Geen aanbijt met kinderen, kleinkinderen en vrienden, geen bomvolle sjoels, geen knuffels bij ‘nog veel jaren’, en nee, niet met z’n allen in de soeka. Het is met deze chagiem even niet anders. Gelukkig namen Nederlands-Joodse organisaties hun verantwoordelijkheid. Hoewel religieuze instellingen vrijgesteld zijn van het maximale aantal van dertig personen in één ruimte – waarom is mij een raadsel – deden de sjoels het goede: ‘Wij blijven bij dat maximum’, zoals bijvoorbeeld sjoel Amstelveen de kehila duidelijk maakte.

Hoe anders was het in bijvoorbeeld Staphorst, waar de kerk voor 600 kerkgangers de deur openzette en men zonder mondkapje uit volle borst de psalmen mocht meegalmen? Of in het New Yorkse Williamsburg, de orthodox-Joodse wijk die extra zwaar werd getroffen, maar waar chassidische mannen toch weer met z’n honderden in één ruimte, zonder maskers, gezellig hand in hand, ronddansten? En dan Israël, het land dat in tegenstelling tot enkele maanden geleden nu wordt geteisterd door een enorm hoge besmettingsgraad en waar hele veldslagen plaatsvinden, omdat sommige religieuzen denken dat de coronaregels voor hen niet zouden moeten gelden. Het doet mij denken aan dat mopje waarin een Jood na zijn dood voor God verschijnt en zegt: “Ik heb mijn leven lang op u vertrouwd, nooit naar iemand anders geluisterd, want u zou me redden en nu ben ik toch dood.” Waarop Hasjeem antwoordt: “Ik heb jouw leven lang mijn boodschappers op je afgestuurd en je geprobeerd te waarschuwen, maar je wilde niet luisteren.”

Enfin, het NIW was vanwege de Hoge Feestdagen dan wel twee weken dicht, stilgezeten hebben we niet. Vanaf nu kan iedereen, abonnee of niet, via onze website losse edities kopen, zolang de voorraad strekt. We hebben onze verkooppunten beperkt omdat verreweg onze meeste lezers een abonnement hebben, of dat nu gedrukte exemplaren zijn of de online-edities. We maken het u gemakkelijk: u kunt (extra) papieren NIW’s vanaf nu gewoon op niw.nl bestellen en krijgt die dan keurig thuisbezorgd. Wel zo veilig ook, dan hoeft u voor het NIW in ieder geval geen extra risico te lopen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking