Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Opinie

Staatspropaganda

Frits Barend 09 december 2023, 09:00
Staatspropaganda

In al mijn bescheidenheid heb ik als journalist net zoveel verstand van verkiezingsprognoses als al die deskundigen die voorspelden hoe Nederland zou stemmen op 22 november. Vier dagen voor de verkiezingen wezen de peilingen op 26 zetels voor de VVD en de PVV en 23 zetels voor PvdA-GroenLinks. Twee dagen later, op 20 november, voorspelden de glazen bollen een nek-aan-nekrace tussen VVD en PvdA-GroenLinks met beide 27 en de PVV met 26 zetels. En toen spraken de kiezers: 37 voor de PVV, dus bijna vijftig procent meer dan een paar dagen eerder voorspeld. Kortom, een natte vinger heeft meer voeling met het leven. 

Toksjo

Ben ik verrast? Ja en nee. Na de terroristische aanval 7 oktober door leden van Hamas op onschuldige, veelal vredelievende festivalgangers in Israël begon met name de toksjo Khalid & Sophie van BNNVara sluipenderwijs Israël te promoveren tot dader. Zo ontving Khalid Kasem begin november een Nederlandse Palestijn of Palestijnse Nederlander die daags daarvoor uit Gaza via Egypte naar Nederland was gevlogen. Khalid opende met: “Wat heb jij meegemaakt, wat heb jij gezien op 7 oktober?” De gast: “Heel zware dag, die dag begint heel vroeg met veel bommen en veel lawaai en veel vliegtuigen in de lucht met veel mensen die schreeuwen. Wij willen weten wat gebeurt. Die mensen zijn bang, misschien Israëliërs komen naar Gaza.” 

22 minuten lang waren de journalisten zwijgende jaknikkers bij deze informatiemanipulatie

Khalid was een luisterend oor voor een totale verdraaiing van feiten over de vroege ochtend van 7 oktober. Na de beginfabels van zijn gast opperde de presentator letterlijk: “Zij hadden het gevoel: Israel voert een aanval uit?” Pardon? Israël voerde in de ochtend van 7 oktober een aanval uit? Was het Khalid ontgaan dat het land die ochtend was aangevallen door Hamas en dat meer dan duizend onschuldige burgers in Israël waren vermoord, verkracht of ontvoerd? Aan tafel zaten als duiders van het nieuws ook de journalisten Nynke de Jong en Jeroen Pauw. In plaats van de gast met Palestijnse sjaal één kritische vraag te stellen, waren zij 22 minuten lang invoelende, zwijgende jaknikkers bij een soort van informatiemanipulatie die je doorgaans ziet in China, Rusland of Iran en die wij staatspropaganda noemen. 

Kijkcijfers

In het verlengde van leugens als de bovenstaande werden de Israëlische reacties op de terroristische aanval van 7 oktober steeds harder veroordeeld door een leger van zelfbenoemde deskundigen van Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Human Rights Watch of weet ik veel. De grootste Nederlandse deskundige op het gebied van oorlogsrecht, de internationaal hoog aangeschreven hoogleraar Geert-Jan Knoops, verscheen na 7 oktober in veel nieuwsprogramma’s en talkshows, maar werd niet een keer uitgenodigd door Khalid en Sophie. Waren de programmamakers bang dat via de gezaghebbende Knoops het mede door hen opgebouwde beeld na 7 oktober van brute Israëlische daders ineen zou storten in de weken voor de verkiezingen en negeerden ze hem daarom? Bovendien stegen de kijkcijfers, dus heerste er ongetwijfeld een heimelijke euforie op de redactie. 

Mede daarom vraag ik me oprecht af of bij veel stemmers een onderhuids gevoel van onbehagen groeide over de manifeste vooringenomenheid van twee presentatoren en hun goed geselecteerde gasten, of 2,3 miljoen Nederlanders 22 november genoeg hadden van ‘From the river to the sea’ en mede daardoor op het laatste moment stemden zoals ze stemden, op de PVV. In dat geval zijn Geert Wilders en zijn PVV Khalid en Sophie en BNNVara heel veel dank verschuldigd.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (6)
Marc van den Oord 09 december 2023, 12:39
Ik denk dat als er weer nieuwe verkiezingen komen omdat er geen kabinet gevormd kan worden de PVVV de grootste wordt. Er heerst veel onbehagen bij veel Nederlanders. Het zwaaien met IS en Hamas vlaggen is unheimisch...... Dat het linkse blok in het politieke spectrum dat zwaaien met die vlaggen kennelijk als heel normaal vinden is zorgwekkend. De kanarie in de mijnen is dood. Wie volgt in het kielzog van de jodenhaat?
tiki 09 december 2023, 13:25
"Véélal vredelievende festivalgangers"? Weet u ook hoeveel er vredelievend waren & hoeveel niet? Het is dezelfde soort 'informatie' verspreid in joksjo's & het palestijnse ministerie van gezondheid uit Gaza met haar 'precieze' cijfers over slachtoffers....allemaal vrouwen, kinderen & babies. Maar het zal wel een tikfoutje zijn. De bottom line? **37 zetels voor Premier Widers a.s., **Gaza veranderd in een maanlandschap, waar eindelijk de Hamas ratten uit hun holen beginnen te kruipen om zich, gekleed in onderbroek, over te geven aan het Israelische leger. Liever in de Israelische gevangenis dan een Sahid in het paradijs, te verzuipen in de tunnels of een deel te worden van de Naqba massa, geinitieerd & be-applaudiseerd door Hamas, die overigens ook nu weer hulpgoederen uit de mond van hun hongerige burgers inpikt. Ze aarzelen niet om hiervoor hun eigen 'zielige palestijnen' dood te schieten en eten met trucks weg te voeren. (zijn filmpjes van) **De VN heeft met Hamas supporter Generaal Guterres het onderspit gedolven met zijn Resolutie 99 stunt (onmiddelijk staakt het vuren/VNSC = reddingsboei voor Hamas) ) , niet gebruikt sinds midden jaren 80 v.d. vorige eeuw. **Het bloedRode Kruis is uit de kast gekropen als dé Jodenvijand Humanitair samen met de rest van de humanitaire fakes, iets wat we al wisten maar opnieuw door hun abominabele gedrag, werd bevestigd. **De progressieve Ivy Leage University presidents zijn het boegbeeld geworden voor de 'Me Too, unless you're a Jew' campagne & Genocide op Joden als mantra voor vrijheid van meningsuiting. ** De media heeft als erkend leugenaar & manipulater naam & faam gemaakt en **de politiek...ach de politiek doet wat het altijd doet.......ME FIRST! Het énige wat is veranderd zijn de eerste geluiden vanuit Gaza waar bewoners openlijk HAMAS beginnen te beschuldigen van hun ellende. Nee, het is nog géén opstand, maar wie weet. Van de Westerse Usefull Idiots met hun Israel syndroom word 'hun lot & toekomst absoluut niet verbeterd, al denken al deze joksjo hosts & hun gasten uit Nederland & Belgie van wel .
Cees van Dijk 09 december 2023, 14:31
En op de klimaattop in Dubai gaat de Gleichschaltung klimaat - Free Palestina from enz. gewoon door onder het motto ‘Gaza oorlog is ook klimaatcrisis’. !? In the overdrive met de Grettaatjes aller landen!
tiki 10 december 2023, 07:09
Boodschap aan Khalid Kassem & friends: Hamas terrorists who surrendered to the IDF complained that the Hamas leadership doesn't care about the public. De filmpjes waar Hamas "vrijheidstrijders" de vrachtwagens met hulpgoederen plunderen door de 'gewone Gazanen neer te slaan of schieten....spreken voor zich. Maar niets zal het narratief van onze media & politieke propagandisten kunnen veranderen....dat blijkt uit de context van hun programma's & VN stemgedrag. Het is beschamend. Meer respect heb ik voor een van de University Presidents die op de Congres hearing het oproepen tot Genocide op Joden & aanranding van Israelische vrouwen 'een recht op vrije meningsuiting vond die niet tegen de principes van de Universiteit gaan. Eén van deze tantes heeft nu ontslag genomen ....nog 2 te gaan. Ook de positie van de president v.d. overkoepelende Universiteits organisatie staat te wankelen, waarna de Jodenhaters weer los kunnen gaan over Joden die de wereld regeren & hun macht misbruiken. Prima, liever sterke Joden & gehaat, dan de lieveling te zijn van gepriviligieerde politiek correcte zwetsers, politici & programma makers. Liever horen bij de Israeli Defense Force (intens gehaat door de Usefull Idiots) dan deel te zijn van de Naqba people uit Gaza (intens geliefd door de Usefull Idiots)
Bas Fortuin 10 december 2023, 20:14
Staatspropaganda: Wiens brood men eet, diens taal men spreekt. Dat bleek overduidelijk in het TV-programma: Aan tafel van Khalid & Sophie van BNNVara. Als duiders van het nieuws zaten aan tafel ook de journalisten Nynke de Jong en Jeroen Pauw om sluipenderwijs Israël te promoveren tot dader? Hoe werd dat duidelijk? "In plaats van de gast met Palestijnse sjaal één kritische vraag te stellen, waren zij 22 minuten lang invoelende, zwijgende jaknikkers bij een soort van informatiemanipulatie die je doorgaans ziet in China, Rusland of Iran en die wij staatspropaganda noemen." Zagen we tijdens twee jaar Corona 2020-2023 op TV ook niet steeds ditzelfde irriterende gedrag van politiek correcte Artsen, Journalisten en RIVM? Tijs van de Brink EO ging twijfelen door een lawine van kritiek van kijkers op zijn presentatie in Op1 en had op woensdagavond JL de moed om op TV [De Kwestie] zijn vele opponenten te vertellen bang te zijn over verspreiding van desinformatie in zijn programma. Kwart Nederlanders kwam immers door Corona in conflict met familie of vrienden. Frits Barend kan gerust zijn. Ik las dat BNNVARA uit Op1 stapt. Ik hoop dat Khalid & Sophie na deze blooper verder leren kijken dan hun neus lang is en voortaan kritische vragen aan hun gasten blijven stellen.
WvZ 11 december 2023, 14:08
Tsja, een ideologie, een malafide advocaat en een acteerjuffrouw: dan krijg je dat. Voor de intellectuelen wordt het naar later op de avond verplaats, dus ze hebben gewonnen.....
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *