Staatspropaganda
Opinie

Staatspropaganda

ePublisher 09 december 2023, 09:00
Staatspropaganda

In al mijn bescheidenheid heb ik als journalist net zoveel verstand van verkiezingsprognoses als al die deskundigen die voorspelden hoe Nederland zou stemmen op 22 november. Vier dagen voor de verkiezingen wezen de peilingen op 26 zetels voor de VVD en de PVV en 23 zetels voor PvdA-GroenLinks. Twee dagen later, op 20 november, voorspelden de glazen bollen een nek-aan-nekrace tussen VVD en PvdA-GroenLinks met beide 27 en de PVV met 26 zetels. En toen spraken de kiezers: 37 voor de PVV, dus bijna vijftig procent meer dan een paar dagen eerder voorspeld. Kortom, een natte vinger heeft meer voeling met het leven. 

Toksjo

Ben ik verrast? Ja en nee. Na de terroristische aanval 7 oktober door leden van Hamas op onschuldige, veelal vredelievende festivalgangers in Israël begon met name de toksjo Khalid & Sophie van BNNVara sluipenderwijs Israël te promoveren tot dader. Zo ontving Khalid Kasem begin november een Nederlandse Palestijn of Palestijnse Nederlander die daags daarvoor uit Gaza via Egypte naar Nederland was gevlogen. Khalid opende met: “Wat heb jij meegemaakt, wat heb jij gezien op 7 oktober?” De gast: “Heel zware dag, die dag begint heel vroeg met veel bommen en veel lawaai en veel vliegtuigen in de lucht met veel mensen die schreeuwen. Wij willen weten wat gebeurt. Die mensen zijn bang, misschien Israëliërs komen naar Gaza.” 

22 minuten lang waren de journalisten zwijgende jaknikkers bij deze informatiemanipulatie

Khalid was een luisterend oor voor een totale verdraaiing van feiten over de vroege ochtend van 7 oktober. Na de beginfabels van zijn gast opperde de presentator letterlijk: “Zij hadden het gevoel: Israel voert een aanval uit?” Pardon? Israël voerde in de ochtend van 7 oktober een aanval uit? Was het Khalid ontgaan dat het land die ochtend was aangevallen door Hamas en dat meer dan duizend onschuldige burgers in Israël waren vermoord, verkracht of ontvoerd? Aan tafel zaten als duiders van het nieuws ook de journalisten Nynke de Jong en Jeroen Pauw. In plaats van de gast met Palestijnse sjaal één kritische vraag te stellen, waren zij 22 minuten lang invoelende, zwijgende jaknikkers bij een soort van informatiemanipulatie die je doorgaans ziet in China, Rusland of Iran en die wij staatspropaganda noemen. 

Kijkcijfers

In het verlengde van leugens als de bovenstaande werden de Israëlische reacties op de terroristische aanval van 7 oktober steeds harder veroordeeld door een leger van zelfbenoemde deskundigen van Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Human Rights Watch of weet ik veel. De grootste Nederlandse deskundige op het gebied van oorlogsrecht, de internationaal hoog aangeschreven hoogleraar Geert-Jan Knoops, verscheen na 7 oktober in veel nieuwsprogramma’s en talkshows, maar werd niet een keer uitgenodigd door Khalid en Sophie. Waren de programmamakers bang dat via de gezaghebbende Knoops het mede door hen opgebouwde beeld na 7 oktober van brute Israëlische daders ineen zou storten in de weken voor de verkiezingen en negeerden ze hem daarom? Bovendien stegen de kijkcijfers, dus heerste er ongetwijfeld een heimelijke euforie op de redactie. 

Mede daarom vraag ik me oprecht af of bij veel stemmers een onderhuids gevoel van onbehagen groeide over de manifeste vooringenomenheid van twee presentatoren en hun goed geselecteerde gasten, of 2,3 miljoen Nederlanders 22 november genoeg hadden van ‘From the river to the sea’ en mede daardoor op het laatste moment stemden zoals ze stemden, op de PVV. In dat geval zijn Geert Wilders en zijn PVV Khalid en Sophie en BNNVara heel veel dank verschuldigd.

Plaats opmerking