Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Tegengeluid

Esther Voet 12 mei 2021, 08:00
Tegengeluid

Het is een cliché: in de oorlog sterft de waarheid het eerst. Dat bleek afgelopen week weer. Veel media die zich erop voorstaan objectief nieuws te brengen, doen dat als het om het Israëlisch-Palestijnse conflict gaat, beslist niet.

De grondhouding is ‘die arme Palestijnen’ en van daaruit wordt het ‘objectieve’ nieuws gebracht. Door feitelijke onjuistheden te verspreiden, of – vooral – door feiten te verzwijgen. Zo spreekt de NOS op haar website van Hamas als ‘Palestijnse beweging’. In een vraag-antwoordartikel wordt gesteld dat Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog Oost-Jeruzalem veroverde. Dat is feitelijk juist. Dat Israël dat deed nadat Jordaanse troepen de Israëli’s hadden aangevallen, blijft onvermeld. Ook wordt melding gemaakt van het feit dat Palestijnen in 1948 uit hun dorpen en steden zijn verjaagd. Geen woord over de Joodse bewoners van Oost-Jeruzalem. Ook de inwoners van de wijk Sheikh Jarrah moesten net als alle Joden op de Westoever vluchten voor hun leven. Geen woord over de honderdduizenden Joden die uit Arabische landen werden verjaagd, naast de wel vermelde 750 duizend Palestijnse vluchtelingen van toen.

Ook interessant: de Palestijnse kant van het verhaal over Sheikh Jarrah wordt als feit gebracht. Dat is een scherp onderscheid met de Israëlische kant van het verhaal, die begint met ‘Joodse Israeliërs zeggen juist dat …’. Dat de uitzetting van de vier Arabische families nog bij het Israëlische hooggerechtshof ligt en dat de gezinnen al sinds het begin van de jaren negentig geen huur hebben betaald, blijft onvermeld.

Nog een voorbeeld uit het commentaar van de Volkskrant, dat het standpunt van de krant verwoordt. Bij de uitermate tendentieuze tekst staat een foto uit de reeks zoals u die in dit NIW-nummer terugvindt op pagina 4-5. Het onderschrift in de Volkskrant: ‘Een Israëlische politieman heeft zijn pistool gepakt. In het midden een Palestijn, rechts een orthodox-Joodse autobestuurder. Jeruzalem op 10 mei 2021.’ Wat daadwerkelijk gaande was, kunt u bij ons zien en lezen. En hoe is duidelijk dat het hier gaat om een orthodoxe Jood?

Wat doe je als Joods weekblad wanneer de escalatie voortduurt, maar de bestanden al een dag eerder naar de drukker moeten (de binderij is met Hemelvaart gesloten) en het volgende week Sjavoeot is, waardoor we een week niet uitkomen? Wel, bij belangrijke ontwikkelingen in Israël plaatsen wij artikelen op onze website niw.nl, zodat u in ieder geval het broodnodige tegengeluid niet hoeft te missen.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
Fred Vink 12 mei 2021, 16:00
Geachte Mevrouw Voet, U heeft helemaal gelijk; geen letter teveel geschreven. Ik erger me ook dood aan de totaal aan de feiten voorbijgaande manier van bericht geven. Liever legt men kransen dan werkelijke lessen uit het verleden te trekken. Hartelijke (!) groet, Fred Vink, Utrecht.
Jaap Hotting 12 mei 2021, 18:26
Ik raad iedereen aan de telegraaf te kopen en op pagina 11 de opinie van Leon de Winter te lezen. Heel duidelijk en onderbouwd dat de Joden in hun recht staan, dat Hamas deze rellen aangrijpt om de verkiezingen te boycotten en Iran een motief zoekt om militair in te grijpen door zoveel mogelijk raketten te leveren waardoor Israël wel gedwongen wordt om terug te slaan
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *