Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Terreurgolf in Israël ‘slechts het begin’

Redactie 22 augustus 2023, 17:23
Terreurgolf in Israël ‘slechts het begin’

De serie aanslagen die de Westelijke Jordaanoever teistert, ‘is slechts het begin van een langdurige campagne’. Dat verklaarden defensiespecialisten vandaag op de radiozender van de IDF, de Israëlische strijdkrachten. Gesteund en gefinancierd door Iran beschouwen Hamas en andere terroristische organisaties de Joodse staat als verzwakt door interne verdeeldheid. Reden van die verdeeldheid is het beleid van de regering van premier Benjamin Netanyahu en zijn extreemrechtse en ultrareligieuze bondgenoten. Zo hebben tienduizend IDF-reservist verklaart niet langer op te komen vanwege de Netanyahu’s streven de rechterlijke macht onder zijn controle te plaatsen.

Iran financiert de terroristen van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad om Israël te destabiliseren, aldus de experts op de legerradio. Dit leidt tot een toename van het aantal aanslagen, met name op burgers op de Westelijke Jordaanoever. De afgelopen dagen schoten Palestijnse terroristen in het noordelijke Huwara een vader en zijn zoon dood bij een autowasserij, en vermoordden zij een kleuterjuf voor de ogen van haar dochtertje nabij Hebron in het zuiden van de Westoever. De twee daders van die laatste aanslag zijn nog voortvluchtig, ondanks een klopjacht door het Israëlische leger.

De door Iran gefinancierde Libanees-sjiitische terreurbeweging Hezbollah provoceert in toenemende mate de IDF aan de Israëlische noordgrens

Kolonistenleiders zijn woedend op de Israëlische regering en eisen een militaire operatie op de Westoever om de terreur de kop in te drukken. Maar er lijkt weinig wat de regering in Jeruzalem kan doen, anders dan elkaar de Zwarte Piet toespelen en proberen een politiek slaatje uit de situatie te slaan. Dat doet bijvoorbeeld de extreemrechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich, die nu het aantal illegale nederzettingen in Judea en Samaria via een kapitaalinjectie fors wil laten groeien. Andere regeringsleden roepen op tot het ontslag van minister van Defensie Yoav Gallant en de hoogste militaire op de Westoever, generaal Yehuda Fox.

Het zijn niet alleen Hamas, de Islamitische Jihad en andere Palestijnse terreurgroepen die garen spinnen bij de Israëlische verdeeldheid. De eveneens door Teheran gefinancierde Libanees-sjiitische terreurbeweging Hezbollah provoceert in toenemende mate de IDF aan de Israëlische noordgrens. Iran zelf presenteerde vandaag een drone die naar eigen zeggen Israël kan bereiken. Deze zou gebaseerd zijn op de technologie van de gevreesde Amerikaanse Predator, maar het is de vraag of het regime van de ayatollahs wel over dermate geavanceerde technologie beschikt.

Op de foto hierboven: Familie en vrienden rouwen tijdens de begrafenis van Batsheva Nigri, de 42-jarige kleuterjuf die gisteren voor de ogen van haar 12-jarige dochter door Palestijnse terroristen werd vermoord – FOTO: CHAIM GOLDBERG/FLASH90

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *