Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Vermoorde onschuld

Commentaar hoofdredacteur Esther Voet

Esther Voet 21 november 2019, 07:49
Vermoorde onschuld

Wat buitelden Tweede Kamerleden tijdens het live op tv uitgezonden vragenuurtje dinsdag over elkaar heen om in het zicht van de camera’s hun verontwaardiging te uiten over wat dit weekend tijdens een voetbalwedstrijd FC Den Bosch-Excelsior was gebeurd. Excelsiorspeler Ahmad Mendes Moreira was racistisch uitgescholden door Den Bosch-rapaille. Mendes Moreira was zichtbaar aangeslagen. Logisch. Scheidsrechter Laurens Gerrets deed precies wat nodig was: de wedstrijd staken. Na afloop van de wedstrijd verschool de trainer van Den Bosch zich laf achter een nog laffere verklaring van de club. Pas toen nationaal terechte verontwaardiging ontstond, veranderde de clubleiding van toon.

Racisme hoort nergens thuis, ook niet op het voetbalveld. Maar nieuw is het niet. En dat wisten die Tweede Kamerleden, die allemaal de vermoorde onschuld speelden en zelfs Rutte naar de Kamer ontboden, ook wel. Al jaren is er racisme in en om de stadions. Al jaren zitten Joodse organisaties aan tafel bij de KNVB, ministeries, voetbalclubs en gemeenten om spreekkoren als ‘Joden aan het gas’ en ‘Joden branden het best’ een halt toe te roepen. Met miniem resultaat. Reden? ‘Ajaxsupporters noemen zichzelf Joden, dus mag het.’ Dat echte Joden het niet konden aanhoren en hun seizoenkaart aan de wilgen hingen? Ach, die moesten niet zo kleinzerig zijn. Joodse organisaties kregen als ze vroegen om stillegging van een wedstrijd of andere sancties, te horen dat daar allerlei onoverkomelijke bezwaren tegen waren. Stilleggen van een wedstrijd zou een gevaar voor de openbare orde vormen: praktische bezwaren wogen zwaarder dan principe. Er werd zelfs eens geopperd: ‘Ja, maar er staat toch geen Jood op het veld? Dus wat maakt het uit?’ Ook bij de KNVB werd tevergeefs aangeklopt.

De club die echt maatregelen nam? ADO Den Haag. Zij installeerden speciale techniek in het stadion waarmee racistische schelders kunnen worden geïdentificeerd, waarna sancties worden opgelegd. De club kreeg er de CIDI Respect Award voor.

Ik ben dus heel benieuwd of de strenge lijn waar al die onthutste Kamerleden nu om vragen, wordt doorgezet. Door álle clubs, door álle scheidsrechters, in álle stadions. Ja, ook tijdens FC Utrecht-Ajax.

Al die Kamerleden riepen Rutte ter verantwoording, maar ieder Kamerlid weet dat de politiek dit niet alleen kan. Dit is de verantwoordelijkheid van de hele samenleving. Wij zouden allemaal, net als Gerrets, moeten zeggen: tot hiertoe en niet verder. Maar dan wel consequent. Racistisch rapaille van welke soort dan ook, hoort nergens thuis, dus ook niet in stadions.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (4)
tiki 21 november 2019, 09:47
Anti zwarte spreekkoren: racisme. Anti Joodse spreekkoren: gezeur. Het hypocriete gedrag is werkelijk tenenkrommend. Racisme is racisme en moet gestopt worden! Hoe doe je dat? Je stop de wedstrijd....per direct & zonder excuus! Is het zo afgelopen!
Marja Goldstoff 21 november 2019, 10:32
Ook ik voel me niet lekker als er op de tribune wordt gezongen: en wie niet springt, die is geen jood. Maar het is lastig, want de canon gezongen Waar komen joden toch vandaan?Israel hier ver vandaan. Wonen daar ook superjoden? Ja, daar wonen superjoden enz.Eerlijk gezegd vind ik dat dan wel weer ok. Er zijn al hele docu’s aangewijd. Nee, tegen rascisme in de sport is een duidelijk signaal. Ik kan nog wel eens verlangen naar de jaren zestig.De fans kwamen toen met: Hij heeft gewonnen de zilvervloot. Dat schattige is er wel af.
Frank Cornelissen 21 november 2019, 11:52
De spijker op z'n kop. Goed geschreven.
hennepnetel 21 november 2019, 22:44
Eerstvolgende thuiswedstrijd van de club van misdragende fans zonder publiek laten spelen. Dat zal ze leren!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *