Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

‘Akkoord over potentiële normalisering van de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Israël’

Redactie 09 augustus 2023, 15:57
‘Akkoord over potentiële normalisering van de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Israël’

Sensationeel nieuws in de Wall Street Journal! Amerikaanse en Saoedische functionarissen zouden het ‘in grote lijnen’ eens zijn geworden over een overeenkomst die het komende jaar moet leiden tot een normalisering van de relatie tussen het woestijnkoninkrijk en de Joodse staat.

In de krant verklaart een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris: “Er is een plan om de elementen te verkennen van hoe dit eruit zou moeten zien en om uit te zoeken wat de grenzen van de mogelijkheden zijn.” Dit wat wollige taalgebruik laat veel open, maar het feit dat de Saoedi’s bereid zijn concreet naar de mogelijkheid van diplomatieke betrekkingen met Israël te kijken, is een enorme stap vooruit in de relatie tussen de twee landen.

Toch moet er niet te vroeg gejuicht worden. De Wall Street Journal schrijft dat de Saoedische kroonprins en machthebber Mohammed bin Salman geen haast heeft met de (extreem-)rechtse regering in Jeruzalem tot overeenstemming te komen. Benjamin Netanyahu zal met belangrijke concessies aan de Palestijnen moeten komen om de Saoedi’s te overtuigen. De premier lijkt daar zelf zeker toe bereid, maar de vraag is of zijn extremistische coalitiepartners daarin mee zullen gaan. Die willen een forse uitbreiding van de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en dromen hardop van annexatie van het in overgrote meerderheid door Palestijnen bewoonde gebied.

Saoedische schoolboeken met anti-Israëlische en anti-Joodse inhoud worden vervangen

Formele betrekkingen met Saoedi-Arabië zouden de parel in de kroon van de zogenaamde Abrahamakkoorden betekenen. Tot nu toe is de machtigste oliestaat in het Midden-Oosten huiverig het voorbeeld van de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan te volgen, die dankzij bemiddeling vanuit Washington die stap wel durfde te zetten. Normalisering met Saoedi-Arabië zou een enorme overwinning betekenen voor Netanyahu, die in binnen- en buitenland onder vuur ligt vanwege zijn plannen de rechterlijke macht onder regeringscontrole te brengen.

Wel hebben de Saoedi’s al een aantal stappen gezet in de goede richting. Zo mogen Israëlische passagiersvliegtuigen over het grondgebied van het koninkrijk vliegen en is het gemakkelijker voor Israëli’s het koninkrijk te bezoeken. Daar kwam vorige week de maatregel bij dat in het Saoedische onderwijs schoolboeken met anti-Israëlische en anti-Joodse inhoud vervangen zullen worden.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
Bas Fortuin 09 augustus 2023, 20:56
Wel hebben de Saoedi’s al een aantal stappen gezet in de goede richting."" En hoeveel vergeefse stappen hebben de Israëlische Regeringsleiders al niet gezet met de Camp David en Oslo Akkoorden? Het papier blijkt al 75 jaar geduldig, Joodse handtekeningen vredesvoorwaarden met Arabieren en Palestijnen bleken Niets waard. Wanneer wel dan? Pas als die Palestijnse/ PLO/ Hamas/ Hezbollah Haat-Handvesten richting Israël voorgoed in de Prullenbak verdwijnen en de Koran wordt aangepast die tot op deze dag moslims leert:“ O Jullie die geloven! Neemt Niet de Joden en Christenen tot vriend. Zij zijn als vrienden van elkaar. En wie van jullie hen als vriend neemt, behoort ongetwijfeld tot hen. Voorwaar, Allah leidt het onrechtvaardige volk niet. (Soera 5:51)" En wat stelt de TORAH daar tegenover? Zie Deuteronomium 7 en Johannes 4:22. Het Heil is uit de Joden.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *