Antisemitisme en antizionisme geëxplodeerd: Israël is op Twitter het meest gedemoniseerde land op aarde
Nieuws

Antisemitisme en antizionisme geëxplodeerd: Israël is op Twitter het meest gedemoniseerde land op aarde

Redactie 13 juli 2023, 17:30
Antisemitisme en antizionisme geëxplodeerd: Israël is op Twitter het meest gedemoniseerde land op aarde

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat geen enkel land op Twitter meer wordt aangevallen dan de Joodse staat. Niet Rusland, ondanks zijn genocidale aanvalsoorlog op Oekraïne. Ook niet Iran, dat vrouwen en lhbt’ers onderdrukt en wie daartegen protesteert ter dood veroordeelt of vermoordt. En zelfs niet Noord-Korea, het meest repressieve land ter wereld met een systeem dat regelrecht door George Orwell lijkt bedacht. Nee, de haat van de wereld richt zich in overgrote meerderheid op de enige democratische rechtsstaat in het Midden-Oosten.

Israël wordt zelfs twaalf maal zo vaak aangevallen op het gebied van de mensenrechten als China, dat meer dan een miljoen islamitische Oeigoeren in concentratiekamp heeft opgesloten, 38 keer vaker dan de fascistische dictatuur van Vladimir Poetin in Rusland, 55 keer vaker dan het jihadistische ayatollahregime in Iran en zelfs 111 keer vaker dan het Noord-Korea Kim Jong Un. Deze cijfers komen uit een onderzoek naar bijna 100 miljoen tweets die verstuurd zijn tussen 1 januari 2020 en 30 juni 2022, uitgevoerd door de Ruderman Familie Foundation.

De afgelopen jaren zijn antizionisme en antisemitisme elkaar vrijwel volledig overlappende begrippen geworden

“Uit het onderzoek blijkt dat antisemitische en antizionistische vooroordelen vrijwel dezelfde thema’s gebruiken, zoals bloeddorst, overheersing, geheime controle en vervanging,” is in het rapport te lezen. Dat komt voor velen niet bepaald als verrassing, de afgelopen jaren zijn antizionisme en antisemitisme elkaar vrijwel volledig overlappende begrippen geworden. Daarbij word geconstateerd dat dit racisme dwars door politieke overtuiging en religie loopt: van links tot rechts en van christendom tot islam.

De onderzoekers hebben berekend dat tussen 1 januari 2020 en 20 januari 2021 ( een periode van iets meer dan een jaar) er ongeveer 12.500 ‘antisemitisch’ en zo’n 2.000 ‘antizionistische’ tweets per dag zijn verstuurd. Tussen 20 januari 2021 en 30 juni 2022 (iets meer dan anderhalf jaar) waren deze aantallen gestegen naar 17.000 antisemitische en 7.000 antizionistische berichte. Verwacht mag worden dat dit aantal sindsdien verder is gestegen, nu sinds Twitter werd gekocht door miljardair Elon Musk er steeds minder wordt opgetreden tegen racisme en haat zaaien.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking