Elitekinderen
Opinie

Elitekinderen

Bart Schut 23 mei 2024, 12:00
Elitekinderen
Een agressieve meute relschoppers belaagt een cordon ME'ers in Amsterdam. Foto: Bart Schut

NPO-persoonlijkheid Tim Hofman had zijn oordeel over de UvA-bezetting onmiddellijk klaar en vroeg zijn 300 duizend X-volgers zich bij hem te melden als ook zij door de politie ‘mishandeld’ waren. Het gebruik van die term doet weinig goeds vermoeden voor de neutraliteit van het BNNVARA-programma Boos dat Hofman aan het ‘politiegeweld’ beloofde te wijden. Dat vond ook minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz, die Hofman op hetzelfde socialmediaplatform terechtwees. Dat kwam haar weer op allerlei aanvallen uit linkse hoek te staan, want hoe durfde de minister op te komen voor haar politiemannen en -vrouwen?

‘Mishandeling’, ‘politiegeweld’, die termen deden mij terugdenken aan de uren die ik tussen de mobiele eenheid had doorgebracht tijdens de ontruiming van het door extreemlinkse en islamistische demonstranten bezette Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Ik herken die termen niet. Integendeel, ik was diep onder de indruk van de terughoudendheid, de discipline en de professionaliteit van de ME’ers. Daarbij nam ik de tijd en de moeite eens goed te luisteren naar wat de politieagenten allemaal naar het hoofd geslingerd kregen door de veelal gemaskerde relschoppers.

Dan bedoel ik niet eens de stenen, flessen en zelfs ammonia waarmee de politie werd bestookt die dag. Nee, ik concentreerde mij op het verbale geweld dat de anti-Israëlactivisten – of pro-Palestinademonstranten, zo u wilt – op de ME’ers afvuurden. Allereerst waren er natuurlijk de ‘gewone’ scheldpartijen, die zij urenlang onafgebroken en in zeker zes talen over zich heen kregen. U kunt er zich iets bij voorstellen: geslachtdelen en toespelingen over seksuele gedragingen van en met familieleden in het Engels, Arabisch, Duits, Frans, Spaans en zelfs af en toe in het Nederlands. 

Familieleden bedreigd

Daarnaast waren er de politiek getinte beledigingen: ‘fascist’ was de grote favoriet, ‘nazi’ natuurlijk ook en met enig gevoel voor ironie werd ‘terrorist’ de agenten naar het hoofd geslingerd. Daar zat een racistische component aan, want volgens sommige relschoppers waren de ME’ers ‘zionisten’ of ‘marionetten van de zionisten’. Daar mag u gerust ‘Joden’ voor in de plaats lezen. En dit moet de politie allemaal urenlang verdragen, zonder iets terug te zeggen, zonder zelfs maar emotie te tonen. Ik geef het u te doen. Maar het werd veel erger.

Het geweld is in alle gevallen door de relschoppers begonnen

Verschillende malen hoorde ik hoe de ME’ers en zelfs hun familieleden bedreigd werden. “We weten waar je woont” en “Waar gaan je kinderen naar school?”, ondersteund door het fotograferen van de ongemaskerde politiemensen is van een heel andere orde. Zelfs op intimidatie en bedreiging van hun kinderen reageerden de ME’ers niet. Pas na verschillende oproepen zich te verspreiden, werd geweld gebruikt tegen de relschoppers. Dat gebeurde bovendien zeer terughoudend. Als er geslagen werd, gebeurde dat vooral op de bovenbenen. Onder de ‘gewonde’ bezetters waren nauwelijks hoofdwonden te constateren en er vloeide vrijwel geen bloed.

Hart onder de riem

Verplaatst u zich eens in de rol van de ME. Jonge mannen en vrouwen, meestal uit lagere sociaaleconomische en andere culturele kringen dan de treiterende bourgeoiskinderen die hen staan uit te dagen en hen het bloed onder de nagels vandaan halen. Kort gezegd staan elitekinderen (de demonstranten) tegenover arbeiderskinderen (de politie). De ME’ers zijn bij de politie gegaan om onze samenleving veiliger voor iedereen te maken en dit is wat zij als dank krijgen? Is het echt zo vreemd dat zij na urenlange frustratie en intimidatie soms een tik te veel uitdelen? Hun angst, hun adrenaline moeten enorm zijn. Het mag een wonder heten dat er vrijwel geen beelden zijn van politiemannen en -vrouwen die door het lint gaan in het heetst van de strijd. 

Het is een schande dat verwende, elitaire journalisten, academici en politici, die zelf niet het lef hebben zich in de schoenen van de ME’ers te verplaatsen, spreken van politiegeweld of mishandeling. Het tegendeel is waar. Het geweld is in alle gevallen in de eerste plaats door de relschoppers begonnen, laat u niets anders wijsmaken. Het feit dat er onder de relschoppers geen ernstig gewonden zijn gevallen, spreekt boekdelen. De politie en met name de mobiele eenheid verdienen onze steun, bewondering en solidariteit. Er is niets mis mee de agenten dat te laten weten. In tegenstelling tot de beroepsrelschoppers, Hamasaanhangers en hun racistische meelopers verdienen zij het een hart onder de riem gestoken te krijgen. Doe dat gerust.

Opmerkingen (3)
tiki 24 mei 2024, 08:20
Ik weet niet of het iemand is opgevallen maar de boel is fameus aan het ontploffen, niet alleen in Nederland, maar de wereld! De straat anarchie heeft het overgenomen van de democratie. Een kleine demografie dicteert de zwijgende meerderheid hoe te denken & doen. Van VN tot plaatsdelijke politicus, allemaal marcheren ze mee, gedreven door angst & onmacht......of gewoon Jodenhaat. .
Pien 24 mei 2024, 17:01
Ik heb nav deze "protesten" bloemen gebracht naar het hoofdbureau van de politie in Amsterdam. Die hebben ze meer dan dubbel en dwars verdiend!!
Hendrik E.M. 27 mei 2024, 17:24
ATV5 deed live verslag van de protesten. Ik heb er een avond lang naar gekeken. Tenenkrommend gewoon! Ik heb enorme bewondering voor het geduld van de ME-ers. Dank voor je goede journalistiek Bart. Het is precies zo als je het beschreven hebt.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *