Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Frankrijk verbiedt antisemitische katholieke partij
Buitenland

Frankrijk verbiedt antisemitische katholieke partij

Redactie 09 augustus 2023, 13:00
Frankrijk verbiedt antisemitische katholieke partij

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een procedure in werking gezet die de extreemrechtse katholieke beweging Civitas zal ontbinden wegens Jodenhaat. Dat heeft de betreffende minister, Gérald Darmanin, op X (de nieuwe naam van Twitter) bekendgemaakt. Aanleiding voor deze vergaande stap zijn antisemitische uitspraken die zijn gedaan tijdens een zomer-seminar van Civitas eind juli.

Bij die bijeenkomst opperde de extreemrechtse polemist Pierre Hillard Joden het Franse staatsburgerschap te ontnemen omdat zij ‘ketters’ zouden zijn. Hillard hield zijn gehoor voor dat vóór de Franse Revolutie Joden en andere religieuze minderheden geen burgerrechten hadden, om daaraan toe te voegen: “Misschien moeten we terug naar hoe de zaken voor 1789 waren.”

Civitas, dat beweert 165.000 leden te hebben, kreeg in 2016 de status van een politieke partij, waardoor het overheidsfinanciering krijgt. De partij was tot nu toe vooral berucht om haar homofobe en misogyne standpunten, maar nu kan daar dus Jodenhaat aan toe gevoegd worden. Dat is extra opvallend omdat Civitas bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar nog de campagne van de ultraconservatieve kandidaat Éric Zemmour steunde. Zemmour, die in de voorronde het onderspit moest delven tegen Marine Le Pen, is de zoon van in Algerije geboren Joodse Berbers.

Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
Geert ter Horst 10 augustus 2023, 00:09
Waarom moet antisemitisme steeds weer met "homofobie" in verband gebracht worden? Dat schept volgens mij alleen maar verwarring, omdat de LGBTQ&c-ideologie zelf tot antisemitisme leidt, namelijk tot virulente haat tegen traditionele religies, zoals het Jodendom, die het man-vrouw onderscheid en de bijbelse moraal overeind willen houden. Wie op dit terrein toegeeflijk is organiseert op de lange duur zijn eigen vervolging. Want zodra deze ideologie werkelijk doorzet, zullen geslachtsonderscheidende rituelen, zoals het mikwe, de brit mila, en ook het gescheiden zitten in sjoel, van staatswege verboden worden en als "hate-crimes" worden aangeduid. Joden hebben bij een dergelijke ideologie toch helemaal geen belang?
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *