Israëlische haalt Eurovisie Songfestivalfinale voor Luxemburg
Nieuws

Israëlische haalt Eurovisie Songfestivalfinale voor Luxemburg

Redactie 08 mei 2024, 13:55
Israëlische haalt Eurovisie Songfestivalfinale voor Luxemburg
Eden Golan repeteert voor haar optreden in Malmö - Foto: Corinne Cumming

De in Jeruzalem geboren Tali Golerant heeft dinsdagavond verrassend de finale van het Eurovisie Songfestival (ESF) in het Zweedse Malmö bereikt. De 23-jarige Tali zal zaterdagavond in de finale Luxemburg vertegenwoordigen.

Dat mag verrassend genoemd worden, want bij de wedkantoren stond zij op een 24e plaats en aan de finale doen slechts twintig landen mee die via de halve finales gekozen worden. Daar voegen zich nog het gastland Zweden en vijf ‘grote’ Europese landen bij, die zich niet hoeven te kwalificeren: Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Tali Golerant haalde de ESF-finale

De Israëlische vertegenwoordigster Eden Golan komt donderdagavond in actie in de tweede finale. Haar dichten de wedkantoren een plek in de top-10 toe. Golan wordt zwaar beveiligd vanwege anti-Israëlische demonstraties in Malmö, een stad die berucht is om haar antisemitisme. Experts zien de grote hoeveelheid moslimimmigranten als de belangrijkste oorzaak van dit anti-Joodse racisme.

Eden Golan brengt vrijwel al haar tijd door op haar hotelkamer en zal die alleen nog voor de optredens op het ESF-podium zelf verlaten. Persmomenten in de stad en contact met andere deelnemers moet zij noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan. Er wordt gevreesd voor een aanslag op haar leven. De Eurovisie-organisatie heeft gezegd geen politieke protesten te zullen aanvaarden tijdens het festival. Palestijnse vlaggen en keffiya’s (‘arafatsjaaltjes’) zijn uit den boze in de zaal. Eden Golan heeft gezegd dat iedereen het recht heeft te demonstreren, maar dat zij met haar muziek juist mensen wil verenigen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (5)
tiki 08 mei 2024, 16:30
"De Eurovisie-organisatie heeft gezegd géén politieke protesten te aanvaarden tijdens het festival. Palestijnse terreur vlaggen en keffiya’s zijn uit den boze in de zaal".... ......maar helaas, de regels werden door de zweeds ""palestjnse" zanger aan zijn laars gelapt en hij verscheen met de terreur shawl om de pols gebonden...... zonder énig protest of consequentie. I.p.v. hem per direct te disqualificeren in zijn arrogantie om tegen alle regels in, dit toch te doen....laat zien dat de organisatoren het er 'in principe & context niet mee oneens zijn. Dit in tegenstelling tot de Israelische inzending die vanaf dag 1 geboycot werd en gedreigd met disqualificatie, zijnde "te politiek". Maar ja dubbele standaard & spreken met gepleten tong hoort erbij!
H. Henk. Jonker. 08 mei 2024, 19:39
Persoonlijk heb ik niets met het Songfestival, maar het blijft belachelijk dat een meisje van 20 jaar zoals Eden Golan bijna alleen maar op haar kamer vertoefd omdat anders haar veiligheid niet gegarandeerd kan worden en dan nog het boe geroep in de zaal. Eden en Tali heel veel succes! En Joodse vrouwen zijn empowered.
Rena Weissman 09 mei 2024, 00:38
@Tiki, ja, dat sjaaltje viel mij ook op en ik ben er ook kwaad om geweest. En dan tijdens het voorstelstukje van Ijsland, waar de presentator (in het Nederlands in ieder geval) toch nog even moest benoemen dat er oorlog was in Gaza. En het liedje van Oekraïne: 'Het liedje gaat om hoop houden in moeilijke tijden, nu met de oorlog in Oekraïne.' Maar ja, wanneer Israël een liedje maakt over haar oorlog, dan worden ze geweigerd, maar bij Oekraïne wordt het er gewoon bijgezegd. Ik bedoel, Eurosong was toch niet politiek? Of geldt dat enkel en alleen weer voor Israël?
Peter Harmsen 10 mei 2024, 09:00
Israel is niet kapot te krijgen omdat de God van de Bijbel hen heeft uitverkoren
Gerda Schrijver 10 mei 2024, 13:21
Verenigen, verbinden. Allemaal woorden, die ik al zo vaak heb gehoord. Onze Koning en o.a. de burgemeester van Amsterdam, ze weten er wel raad mee. En ja hoor, ook de Eurovisie-organisatie loopt hiermee keurig in het gareel, met dat soort termen. Laten ze dat onzinnige Songfestival toch zo snel mogelijk opdoeken. Ik vind het altijd al een waardeloos gebeuren. En nu met al die beveiliging!! Mmh... nou ja, Gewoon STOPPEN, ( dat is mijn idee). Dat kan hoor! Beste Eden Golan ga toch lekker naar huis, naar Israel.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *