Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Mogelijke subsidiestop Joods onderwijs

Redactie 21 november 2019, 13:42
Mogelijke subsidiestop Joods onderwijs

Amsterdamse basisscholen die meer dan 225 euro aan (overigens altijd vrijwillige) ouderbijdrage vragen, komen vanaf januari 2020 niet meer automatisch in aanmerking voor gemeenschappelijke subsidies.

Het gaat om geld om bijvoorbeeld conciërges en onderwijsassistenten van te betalen. De Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) is verantwoordelijk voor de maatregel; zij hoopt hiermee te voorkomen dat ouders met een klein budget hun kinderen niet zullen inschrijven op een school waar de ouderbijdrage hoger is dan 225 euro.

De nieuwe regel kan een groot probleem worden voor de Joodse basisscholen in Amsterdam, die een veel hogere ouderbijdrage vragen voor onder andere beveiliging, lessen Ivriet en godsdienstonderwijs. Aboed Shabi, voorzitter van de Stichting Joodse Scholengemeenschap (JBO), waar basisschool Rosj Pina onder valt, zegt zich voorlopig geen zorgen te maken. “We hebben binnenkort een gesprek met de wethouder hierover en dan zal ik toelichten waarom de bijdrage die wij vragen noodzakelijk is. Voor de kosten van de beveiliging, maar ook om het speciale curriculum dat wij als Joodse school hebben te bekostigen. Dat is geen luxe, maar noodzakelijk om onze gemeenschap in stand te houden.”

Ook Steven Schotte, woordvoerder van wethouder Moorman, laat desgevraagd weten dat er uitzonderingen gemaakt kunnen worden. Schotte benadrukt wel dat dit voornamelijk geldt voor de beveiliging van de scholen. “Voor heel specifieke situaties gelden altijd uitzonderingsgronden. Als het bestuur duidelijk toelicht dat de extra ouderbijdrage alleen aan veiligheid wordt besteed, dan is dat zeker een goede reden om deze uitzondering te laten gelden.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *