Ondanks onveiligheid Joodse studenten treedt minister Dijkgraaf niet op tegen BDS
Binnenland

Ondanks onveiligheid Joodse studenten treedt minister Dijkgraaf niet op tegen BDS

Redactie 10 juli 2023, 14:41
Ondanks onveiligheid Joodse studenten treedt minister Dijkgraaf niet op tegen BDS

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf (D66) is niet van plan concrete maatregelen te nemen tegen de intimidatie van Joodse studenten door BDS-activisten aan de Nederlandse universiteiten. De weigering van de minister komt ondanks zijn erkenning dat de activiteiten van deze antisemitische beweging tot onveiligheid onder Joodse studenten leiden.

“Ik kan mij voorstellen dat [deze acties] onveilige gevoelens oproepen bij Joodse en andere studenten”, schrijft Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer, mede namens minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius. “Dat neemt niet weg dat, binnen de grenzen van de wet en met inachtneming van de academische standaarden, binnen een academische omgeving ruimte moet zijn voor controversiële of onwelgevallige opvattingen die op weerstand kunnen stuiten. Dit is niet in tegenspraak met een veilige leeromgeving.”

Hierbij is het opvallend dat overal op de Nederlandse universiteiten maatregelen worden genomen voor een ‘veilige en inclusieve omgeving’ van de studenten – denk aan discussies over de slavernij of transseksualiteit – maar dat Joodse studenten die zich bedreigd voelen nauwelijks steun krijgen. Dijkgraafs mening ‘dat tegen antisemitisme krachtig opgetreden moet worden,’ lijkt dan ook vooral voor de bühne, want met concrete maatregelen komt de minister niet.

Dijkgraaf legt het probleem vooral op het bord van de bedreigde studenten zelf en vindt dat zij maar aangifte moeten doen
Minister Robbert Dijkgraaf

Evenementen waarbij Israël gedemoniseerd wordt en aan terreurorganisaties verbonden Palestijnse activisten optreden, zijn aan de orde van de dag aan de Nederlandse universiteiten. Net als BDS-acties en bezettingen waarbij Joodse studenten geïntimideerd worden. Ook komt het regelmatig voor dat aan wetenschappelijke instellingen ‘debatten’ worden georganiseerd waarbij slechts één zijde – steevast de Arabische – van het conflict tussen de Joodse staat en de Palestijnen wordt belicht, zoals tijdens de ‘Israël Apartheidsweek’ in Groningen. Dijkgraaf geeft toe dat tijdens die week ‘mogelijk sprake is geweest van een onveilige omgeving’.

Concrete actie gaat de minister niet ondernemen. Hij legt het probleem vooral op het bord van de bedreigde studenten zelf en vindt dat zij maar aangifte moeten doen. Hoe dit de veiligheidssituatie voor Joodse studenten en docenten aan de universiteiten precies moet verbeteren, laat Dijkgraaf in het midden. Hij vindt het ook niet nodig met de universiteiten in overleg te gaan over specifieke onveilige situaties, zoals de ‘Apartheidsweek’ of de recente bezetting van de UvA. Wel wil hij in het algemeen de sociale veiligheid in het hoger onderwijs verbeteren en voor meer inclusiviteit zorgen. Daarbij zouden de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding en Joodse jongerenorganisaties betrokken moeten worden.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking