Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Ondanks onveiligheid Joodse studenten treedt minister Dijkgraaf niet op tegen BDS

Redactie 10 juli 2023, 14:41
Ondanks onveiligheid Joodse studenten treedt minister Dijkgraaf niet op tegen BDS

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf (D66) is niet van plan concrete maatregelen te nemen tegen de intimidatie van Joodse studenten door BDS-activisten aan de Nederlandse universiteiten. De weigering van de minister komt ondanks zijn erkenning dat de activiteiten van deze antisemitische beweging tot onveiligheid onder Joodse studenten leiden.

“Ik kan mij voorstellen dat [deze acties] onveilige gevoelens oproepen bij Joodse en andere studenten”, schrijft Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer, mede namens minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius. “Dat neemt niet weg dat, binnen de grenzen van de wet en met inachtneming van de academische standaarden, binnen een academische omgeving ruimte moet zijn voor controversiële of onwelgevallige opvattingen die op weerstand kunnen stuiten. Dit is niet in tegenspraak met een veilige leeromgeving.”

Hierbij is het opvallend dat overal op de Nederlandse universiteiten maatregelen worden genomen voor een ‘veilige en inclusieve omgeving’ van de studenten – denk aan discussies over de slavernij of transseksualiteit – maar dat Joodse studenten die zich bedreigd voelen nauwelijks steun krijgen. Dijkgraafs mening ‘dat tegen antisemitisme krachtig opgetreden moet worden,’ lijkt dan ook vooral voor de bühne, want met concrete maatregelen komt de minister niet.

Dijkgraaf legt het probleem vooral op het bord van de bedreigde studenten zelf en vindt dat zij maar aangifte moeten doen
Minister Robbert Dijkgraaf

Evenementen waarbij Israël gedemoniseerd wordt en aan terreurorganisaties verbonden Palestijnse activisten optreden, zijn aan de orde van de dag aan de Nederlandse universiteiten. Net als BDS-acties en bezettingen waarbij Joodse studenten geïntimideerd worden. Ook komt het regelmatig voor dat aan wetenschappelijke instellingen ‘debatten’ worden georganiseerd waarbij slechts één zijde – steevast de Arabische – van het conflict tussen de Joodse staat en de Palestijnen wordt belicht, zoals tijdens de ‘Israël Apartheidsweek’ in Groningen. Dijkgraaf geeft toe dat tijdens die week ‘mogelijk sprake is geweest van een onveilige omgeving’.

Concrete actie gaat de minister niet ondernemen. Hij legt het probleem vooral op het bord van de bedreigde studenten zelf en vindt dat zij maar aangifte moeten doen. Hoe dit de veiligheidssituatie voor Joodse studenten en docenten aan de universiteiten precies moet verbeteren, laat Dijkgraaf in het midden. Hij vindt het ook niet nodig met de universiteiten in overleg te gaan over specifieke onveilige situaties, zoals de ‘Apartheidsweek’ of de recente bezetting van de UvA. Wel wil hij in het algemeen de sociale veiligheid in het hoger onderwijs verbeteren en voor meer inclusiviteit zorgen. Daarbij zouden de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding en Joodse jongerenorganisaties betrokken moeten worden.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (7)
tiki 10 juli 2023, 15:19
Natuurlijk géén verrassing, zijnde vriend & partijgenoot van een demissionair minister met een echtgenoot met PLO curriculum. Maar het is nogmaals een herinnering voor hen die nog stééds blijven zweven op de roze wolk en geloven dat "onze regering" wel voor ons Joden op de bres zal springen in tijd van nood. Wees maar gerust....'ze 'helpen' je eerder een kopje onder wanneer je in de gracht valt, dan je eruit te slepen. Nederland 1940 & Nederland 2023.........alléén de datum is veranderd! Het is nog stééds een tof & beschaafd land vol tolerante mensen.....LOL!
tiki 10 juli 2023, 15:40
Het ergste is niet de BDS of deze minister. Nee, het ergste is de totale (bewuste of onbewuste) onwetendheid over de geschiedenis van het Jodendom, Israel & "de palestijnen" *** Biblical Kingdom of Judah expanded earlier than thought, new study finds/as early as the 10th century BCE*** Géén woord over 'palestina, palestijns gebied of palestijnen...raar maar waar. Jammer dat deze minister, intelligent als hij is, de geschiedenis niet kent. **1917 Balfour declaratie: Heruitroeping van die Joodse staat hierboven vermeld, inclusief het huidige Jordanie (deel van het gecoloniseerde Britse Mandaat) **1920 San Remo conferentie: bevestiging van de Balfour declaratie 'zonder mogelijkheid tot verandering der statuten. **1948: Uitroeping van de Staat Israel, na het verdelingsplan van de VN (nadat de Britten 3/4 van het oorspronkelijke gebied illegaal aan de Arabieren hadden gegeven.(alleen erkend door GB & Pakistan). Israel accepteert.**1948 Onafhankelijkheids oorlog: 5 Arabische legers vallen het miniscule Joodse staatje binnen 'met het doel het & Joodse inwoners te vernietigen, 650. 000 Arabieren vluchten op aandringen van een 24/7 Arabische campagne (het ontstaan van de eeuwige palestijnse vluchteling), Israel verliest de JOODSE provincies Judea & Samaria & O- Jeruzalem.
tiki 10 juli 2023, 15:56
**1948 -1967: Het door Jordanie veroverde & bezette Joodse gebied werd 'niet gebruikt om de oude 'palestijnse dynastie' te herstellen of het 'historische palestina' herop te bouwen. Nee, deze 19 jaar van illegale Jordaanse bezetting van de Westelije oever v.d. Jordaan (het woord 'palestijnse gebieden' werd pas uitgevonden nadat Israel ze had terug veroverd) werden gebruikt om alle Joden eruit te smijten of te vermoorden en het gebied Jodenvrij te maken, de Arabische vluchtelingen kampen op te bouwen en de mensen erin te proppen als gijzelaar & wapen tegen Israel. In dezelfde tijd werden 850 000 Joden uit de Arabische landen eruit gesmeten (waar ze al duizenden jaren woonden ) met gedwongen achterlating van al hun hebben & houwen. Zij vertrokken naar Israel om de woestijn te vergroenen en een Joods land op te bouwen. Nee die Joodse vluchtelingen werden niet in kampen gepropt en leefden niet op kosten van de Internationale belastingbetaler, .maar bouwden een bruisend land op. ** 1967 De 6 daagse oorlog: Alweer viel Jordanie Israel aan met alwéér het doel de rest van het overgebleven gebied te vernietigen, inclusief de Joodse bewoners...maar helaas pindakaas, het liep anders af en Israel veroverde al haar gestolen gebieden terug.
Bas Fortuin 10 juli 2023, 16:09
Is het niet LAF dat Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf (D66) niet van plan is om concrete maatregelen te nemen tegen de Intimidatie van Joodse studenten door BDS-activisten aan de Nederlandse universiteiten? [Goed dat hij Demissionair werd] Niemand mag zich toch onveilig of bedreigt voelen in Nederland en zeker niet op Scholen of Universiteiten door militante BDS-activisten? Ik zou tegen Robbert Dijkgraaf (D66) en die intimiderende activisten de Woorden van Jeshua meedelen: Zalig zijn de Zachtmoedigen, zij zullen de Aarde beërven!!! Mattheus 5:5. We weten vanuit de geschiedenisboeken hoe het afliep met misdadige activisten zoals o.a. Lenin - Stalin - Hitler - Nasser - Mao - Pol Pot: Let op: Ook voor PLO en Hamas Sympathisanten met hun Haat-handvesten tegen Israël geldt: Where Ego Is Master You Reach Disaster Faster!!!
tiki 10 juli 2023, 16:16
Daarna volgden er nog verschillende oorlogen, een niet aflatende terreur, de leugen campagnes & anti Israel pogroms via VN & media met vrienden zoals BDS, Amnesty International en andere 'humanitaire' NGO's & politici die Antisemitisme met Humanisme verwisselen en hiervoor Palestinisme gebruiken als schaamlap. Het is de grootste leugen van de na oorlogse geschiedenis, allemaal met hetzelfde doel...'de uitroeing van het Joodse volk uit haar Joodse land. Daarvoor word geen enkel middel geschuwd, van herschrijving der Joodse geschiedenis tot het uitschrijven van het Joodse volk uit Israel. Allemaal ten gunste van een niet bestaand volk, dat blijkbaar ooit daar woonde maar waar geen enkel bewijs voor te vinden is. Om een lang verhaal kort te maken mijnheer de minister......**er waren NOOIT palestijnse gebieden, een palestijns land of volk. Nee, ze hebben géén rechten op dat gebied of O-Jeruzalem als hoofdstad van dat gebied, want hun land werd nooit gestolen of bezet. Alles berust op leugens, maar leugens regeren de wereld en “In a time of universal deceit, is telling the truth a revolutionary act.” Ik neem aan dat na uw tijd in Amerika u deze zin volledig zult begrijpen....en misschien de moed zult hebben er iets mee te doen.
alex warnaar 12 juli 2023, 22:42
Ik denk dat demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius net als ik ook niet gelooft dat het Israëlisch Palestijns conflict het juiste conflict is. Die zit zich ook al 23 jaar af te vragen waar de Turks Koerdische burgeroorlog gebleven is bij de NOS en de krantjes. Het Turkse leger heeft sinds 1984 80.000 koerden over hoop geschoten en dat is echt heel veel. En het is compleet, totaal en absoluut afwezig. Nada, niks, noppes.
Geert ter Horst 19 juli 2023, 05:12
Is er niemand onder de docenten die deze studenten eens de eenvoudige vraag voorlegt welk belang zij nu eigenlijk hebben bij deze acties? Dat is toch de kern van poltiek handelen, het opkomen voor en behartigen van je belangen? Maar waarom dan opkomen en je druk maken om de belangen van groeperingen waar je als student welbeschouwd niets mee te maken hebt? Beperk je tot je eigen zaken, anders ben je niet geloofwaardig bezig.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *