Rel in Israël om wapenleverantie aan Palestijnen
Nieuws

Rel in Israël om wapenleverantie aan Palestijnen

Redactie 13 september 2023, 18:13
Rel in Israël om wapenleverantie aan Palestijnen
Likud leader MK Benjamin Netanyahu with Head of the Otzma Yehudit party MK Itamar Ben Gvir at a vote in the assembly hall of the Knesset, the Israeli parliament in Jerusalem, on December 28, 2022. Photo by Olivier Fitoussi/Flash90 *** Local Caption *** כנסת מליאה הצבעה חברי כנסת חוק פקודת המשטרה איתמר בן גביר עוצמה יהודית בנימין נתניהו יו"ר הליכוד

De Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit zijn in ernstige verlegenheid gebracht door het nieuws dat Palestijnse veiligheidstroepen recent een Amerikaanse wapenleverantie ontvingen met instemming van Israël. Het nieuws werd naar buiten gebracht door de Palestijnse krant Al Quds.

De extreemrechtse ministers Bezalel Smotrich (Financiën) en Itamar Ben-Gvir (Veiligheid) zijn woedend op premier Benjamin Netanyahu, omdat hij de wapenlevering zou hebben goedgekeurd zonder hen te informeren. Het zou mogelijk gaan om geweren en munitie, maar zeker ook om pantserwagens, die de Palestijnse Autoriteit zou willen gebruiken om op te treden tegen terroristen op de Westelijke Jordaanoever. De P.A. heeft de controle verloren in veel steden op de Westoever aan Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en nieuwe jihadistische groepen zoals de Jenin Brigades en Lions Den (‘leeuwenkuil’) in Nablus. Netanyahu’s partijgenoot Yoav Gallant, de minister van Defensie, ontkende de wapenleverantie, maar de premier zelf heeft toegegeven dat de pantserwagens zijn geleverd.

Smotrich denkt dat het verzwijgen van de wapenleveranties een eerste stap is van Netanyahu om zijn extreemrechtse bondgenoten te vervangen door Benny Gantz

Volgens de Oslo-akkoorden tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit verplicht die laatste zich terreurorganisaties binnen haar gebied te ontwapenen. Veel Palestijnen zijn nu woedend op hun president Mahmoud Abbas, omdat deze hiervoor wapens krijgt uit de Verenigde Staten, in samenwerking met Jordanië en de gezworen vijand Israël. Dit wordt door volgens het breed gedragen extremistische sentiment onder de Palestijnen beschouwd als collaboratie en verraad. Ondanks de felle retoriek van rechtse Israëlische politici en aanhangers van Abbas, werken de regering in Jeruzalem en de leiding van de P.A. in Ramallah al jaren samen in de strijd tegen Palestijnse terreur.

Hamas-terroristen op de Westelijke Jordaanoever Foto: Flash90

Netanyahu’s extreemrechtse coalitiegenoten dreigen nu met consequenties. “Mijnheer de minister-president, als u niet met zoveel woorden verklaart dat de berichten over de leverantie van wapens aan de terroristische Palestijnse Autoriteit niet waar zijn, zal dit tot consequenties leiden,” zei Ben-Gvir, zelf aanhanger van Joodse terroristen als Meir Kahane en Baruch Goldstein. Ben Gvirs betiteling van de P.A. is daarmee nogal hypocriet, maar niet onwaar: Mahmoud Abbas, deze week nog in het nieuws als Holocaustontkenner, werkte zich omhoog binnen de terreurbeweging PLO van Jasser Arafat, de Palestijnse terrorist wiens rechterhand hij jaren was.

Minister van Financiën Smotrich denkt dat het verzwijgen van de wapenleveranties een eerste stap is van Netanyahu om zijn extreemrechtse bondgenoten te vervangen door Benny Gantz, leider van de centristische Nationale Eenheid. Of wat de zelf racistische en homofobe Smotrich noemt: “Het vestigen van een linkse regering die de Oslo-akkoorden nieuw leven in wil blazen.”

Op de foto boven: Premier Benjamin Netanyahu en zijn extreemrechtse minister van Veiligheid Itamar Ben-Gvir tijdens een onderonsje in de Knesset – Foto: Olivier Fitoussi

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking