Roger Waters shockeert met show vol Jodenhaat
Buitenland

Roger Waters shockeert met show vol Jodenhaat

Redactie 25 mei 2023, 08:58
Roger Waters shockeert met show vol Jodenhaat

Dat voormalig Pink Floyd-zanger Roger Waters een van de meest antisemitische figuren in de muziekwereld is, komt voor nauwelijks iemand nog als een verrassing. Maar het concert van de 79-jarige rocker van vorige week in Berlijn was zelfs voor zijn doen een nog ongezien staaltje anti-Joods racisme.

Tijdens het concert in de Mercedes-Benz Arena kwam Waters het podium op verkleed als SS’er. In de lucht boven het publiek hing een enorme ballon in de vorm van een varken. Vervolgens vergeleek de zanger de vorig jaar bij een vuurgevecht in Jenin omgekomen Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh met Anne Frank, in wat niet anders dan een totale bagatellisering van de Holocaust gezien kan worden.

Internationaal maar ook in Duitsland zelf is er grote onrust en woede over ontstaan dat de autoriteiten niet hebben ingegrepen tijdens het concert. Een Duitse rechtbank had eerder een verbod van de gemeenste Frankfurt op een concert door Waters ongeldig verklaard. Daardoor stonden er drie concerten in Duitsland – Berlijn, Frankfurt, München – op de agenda van de zanger, die zich in de Oekraïneoorlog vierkant achter de Russische dictator Vladimir Poetin heeft geschaard.

Om extra zout in de wonden van Holocaustslachtoffers en hun nabestaanden te strooien, verklaarde Waters op het podium: “Ik veroordeel antisemitisme zonder voorbehoud.” Dit leidde tot luid gejuich van zijn Duitse fans. Vervolgens werden er beelden geprojecteerd van poppenspelers in varkensvorm die via touwtjes de samenleving controleren. Ook werd er voortdurend verwezen naar schimmige ‘zij’, zoals in ‘zij die ons verzet willen breken en de wereld willen blijven beheersen’. Kortom, naast openlijke Jodenhaat dus de gebruikelijke antisemitische hondenfluitjes, constateerde ook het Simon Wiesenthal Centrum.

Helaas ben je antisemitisch tot op je verrotte bot.

Dat Waters daadwerkelijk een Jodenhater in hart en nieren is, vinden ook de andere bandleden van Pink Floyd. Polly Samson, getrouwd met zanger David Gilmour, tweette op 6 januari van dit jaar aan Waters: “Helaas ben je antisemitisch tot op je verrotte bot. Bovendien een Poetin-apologeet en een leugenachtige, stelende, hypocriete, belasting ontduikende, play-backende, ziekelijk jaloerse megalomaan.” Waar haar echtgenoot Gilmour aan toevoegde: “Ieder woord bewijsbaar waar.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking