Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Sigrid Kaag, ontsluierd

Sigrid Kaag, D66-leidster en kersverse minister van Buitenlandse Zaken, stelt zich steeds vijandiger op tegenover Israël.

Bart Schut 04 juni 2021, 11:45
Sigrid Kaag, ontsluierd

Het vriendelijke masker is afgezet. Bij haar aantreden als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking werd Sigrid Kaag ad nauseam de hemel in geprezen. Niet alleen door de Nederlandse pers, maar ook door Israëlische diplomaten. Kaags dossierkennis, taalbeheersing en omgang met grote spelers in het Midden-Oosten zouden onovertroffen zijn en ons land mocht zich in de handen knijpen met zo’n zwaargewicht in de regering. Zo blind was de bewondering in politieke, ambtelijke en journalistieke kringen dat legitieme vragen werden afgedaan als een rechtse hetze met seksistische en zelfs racistische ondertonen.

Die vragen lagen er wel degelijk. Wat zou de invloed zijn van Kaags echtgenoot, Anis al-Qaq, voormalig minister onder PLO-leider en aartsterrorist Jasser Arafat? Waarom had een Nederlandse minister een familiefoto op haar bureau met diezelfde Arafat, verantwoordelijk voor de dood van honderden Israëlische en Joodse burgers? En hoe zat het met die omstreden foto uit Teheran, waarop Kaag niet direct haar imago van een sterke progressieve vrouw uitstraalde bij haar ontmoeting met ayatollah Ali Khamenei, de leider van het genocidale Iraanse regime?

Koppig
Als minister gaf Sigrid Kaag gemengde signalen af. Zij schortte financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit op, omdat deze weigerde de uitkeringen aan de moordenaars van Israëlische burgers te stoppen. Daarentegen bleef zij – ondanks herhaalde waarschuwingen – subsidies overmaken aan ngo’s die dat Nederlandse belastinggeld zonder boe of bah doorsluisden naar het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Zelfs na onomstotelijk bewijs en tegen de wil van de Tweede Kamer in, weigert zij de financiële steun aan landbouworganisatie UAWC stop te zetten, die aan de PFLP gelieerd is. Het onderzoek naar de wijze waarop dit geld bij terroristen is terechtgekomen, is overigens ‘vertraagd’, naar verluidt vanwege de coronapandemie.

Kaags koppige voortzetting van subsidies die mogelijk bij terreurorganisaties terechtkomen, is velen een doorn in het oog. Voormalig lid van het Europees Parlement Lucas Hartong (PVV) deed deze week zelfs aangifte tegen de minister wegens financiering van terrorisme. Kaag strooide zelf extra zout in de wonden door niet de waarheid te spreken over een bezoek dat de Nederlandse ambassadeur in Israël gebracht zou hebben aan de familie van Rina Shnerb, een zeventienjarig Israëlisch meisje dat tijdens een wandeltocht werd vermoord door PFLP-terroristen. Uit correspondentie van De Telegraaf met rabbijn Eitan Shnerb, de vader van het slachtoffer, bleek dat Kaag het bezoek van de ambassadeur had verzonnen.

Rina Shnerb

En nu is Sigrid Kaag gepromoveerd tot minister van Buitenlandse Zaken, zij het in demissionaire capaciteit. Stef Blok verliet het departement waarmee hij nauwelijks affiniteit had en waar hij zich regelmatig door Kaag overvleugeld zag: insiders weten dat het Midden-Oostenbeleid al langer door haar georkestreerd werd. Een van de eerste daden van de nieuwe minister? Het vertrouwen uitspreken in de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. Deze commissie is berucht vanwege het witwassen van de mensenrechtenschendingen in de lidstaten en partijdigheid tegenover Israël, die de grens van antisemitisme ver overschrijdt.

Mensenrechtenschenders
Het was vorige week meteen raak: de commissie stelde voor het eerst in haar geschiedenis een permanent onderzoek in tegen Israëlische ‘oorlogsmisdaden’. Zelfs de genocidale oorlog in Syrië was geen aanleiding voor zo’n onderzoek. Zoals ook al onder Blok, liep de Nederlandse delegatie braaf mee aan de hand van notoire mensenrechtenschenders. Weliswaar stemde Nederland niet mee met het besluit dat werd gedragen door China, Cuba, Eritrea, Libië, Pakistan, Rusland, Somalië en Venezuela, maar een tegenstem was duidelijk te veel gevraagd voor onze dappere diplomaten die zich van stemming onthielden.

Als Sigrid Kaag zich nu al zo anti-Israëlisch opstelt, hoe moet dat dan straks in een coalitie waar de ChristenUnie vervangen zou zijn door PvdA en GroenLinks? De opstelling tegenover de Joodse staat van die twee partijen werd de afgelopen weken glashelder in het conflict met terreurbeweging Hamas. Tijdens dat conflict kregen we een voorproefje van de ‘nieuwe Kaag’. Zij had een felle woordenwisseling met Mark Rutte in de ministerraad, omdat zij zijn verklaring over het conflict te pro-Israëlisch vond. Waarna de premier ijlings met een nieuwe, meer pro-Palestijnse verklaring kwam. Het enthousiasme in Jeruzalem over Kaags ministerschap zal behoorlijk zijn afgenomen, in tegenstelling tot de tevredenheid in Ramallah en Gaza. Een voordeel bij dit nadeel? Kaag zal zich niet langer kunnen verschuilen achter het argument dat het een ander is die de beslissingen neemt, zoals zij voorheen bij Blok deed. Daardoor zal het ware, ongesluierde gezicht van Sigrid Kaag nu voor iedereen zichtbaar zijn.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (7)
Velzeboer 04 juni 2021, 12:56
Beste Bart, Helemaal kan ik mij vinden in dit artikel.. Groet, P.Velzeboer.
Hans de Jong 05 juni 2021, 09:27
Als dit zo voortzet, zet ik Nederland ver van mij af en verlaat Nederland zo snel als mogelijk.
Frans 07 juni 2021, 21:10
Beangstigend
tiki 09 juni 2021, 07:58
Ooooh, wat zijn wij verrast!
E. J. van der Geest 22 juni 2021, 15:47
Bedankt voor dit artikel. Een flinke schok.
Lois 22 juni 2021, 22:03
Enge vrouw die onder dubieuze omstandigheden hoog scoorde, in elk geval heeft ze haar ware aard laten zien. Nieuwe verkiezingen zouden veel recht zetten en haar in de onderste lade doen belanden, we wachten vol vertrouwen af!
Lodewijk Lasschuijt 19 december 2022, 21:55
De waarheid betreffende Sigrid Kaag is geopenbaard in een artikel in het Nieuw Israelitisch Weekblad
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *