Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Trumps ‘antisemitische’ boodschap over Soros

Redactie 12 juli 2023, 17:44
Trumps ‘antisemitische’ boodschap over Soros

De herverkiezingscampagne van ex-president Donald Trump stuurt emails uit voor campagnebijdragen die door veel Joden als antisemitisch worden ervaren. Alex Hearn, opinieschrijver van de Britse krant The Jewish Chronicle deelde op Twitter een afbeelding waarop miljardair George Soros wordt getoond als poppenspeler die de Amerikaanse president Joe Biden in zijn macht heeft. De tekst op het plaatje, toegeschreven aan Biden, luidt: “Ik dacht dat ik als president de lakens zou uitdelen. Maar nu neem ik meer bevelen aan dan ik ooit eerder deed.”

Hearn wijst erop dat kritiek op de in Hongarije geboren Holocaustoverlevende Soros op zich niet antisemitisch is, maar meent dat de bewuste afbeelding wel degelijk in die categorie valt, ‘omdat hij in antisemitische termen wordt neergezet’. Daarbij gaat het om het beeld van de Jood als machtsverliefde poppenspeler, die politici in zijn greep heeft om zijn eigen agenda door te drukken. “Het is het sprookje van de kwaadaardige Jood die in het geheim de wereld beheerst door landen te ondermijnen,” schrijft Hearn. “Dat is waarom dit zo op nazi-propaganda lijkt.”

Hoewel Trump tijdens zijn presidentschap een sterk pro-Israëlisch beleid voerde en zijn dochter Ivanka Joods is, werd hij toch verschillende malen beschuldigd van minimaal affiniteit met of het wegkijken van antisemitisme. Bijvoorbeeld toen hij het Amerikaanse Joden in het openbaar kwalijk nam niet op hem te stemmen nadat hij zoveel voor Israël zou hebben gedaan. Of toen hij weigerde in duidelijke termen afstand te nemen van neonazi’s en andere extreemrechtse, antisemitische groepen, zoals tijdens de beruchte Unite the Right-bijeenkomst in Charlottesville, Virginia, in augustus 2017.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
Bas Fortuin 13 juli 2023, 14:35
Ach, Donald Trump was/is een allemansvriend waar ik nooit mijn stem aan zou geven. Waarom niet? Omdat ik op TV zag toen Donald Trump in N-Korea op bezoek was bij die dictator Kim Ung die zijn volk al 70 jaar laat creperen en gevangen houdt, laat zwoegen in werkkampen, die man joviaal op de schouder klopte en hem Good Guy noemde! Spreuk: Toon mij je vrienden en ik zal zeggen wie u bent. Je moet je toch wel horende doof en ziende blind zijn volgens de Spreuken 24: 10-12...en Jesaja 5:20-23...WEE...Wie tegen een goddeloze zegt: U bent rechtvaardig...die zullen de volken vervloeken...De natiën zullen hem verwensen. How on Eurth kun je dictators als Kim Ung een Good Guy noemen die dagelijks de wereldvrede provoceert en in gevaar brengt en ook nog eens alle MENSENRECHTEN schendt?
tiki 13 juli 2023, 15:13
"Ultra" rechtse Trump & Netanyahu....., hoe je ze ook wend of keert, ze kunnen het nooit goed doen. Linkse Soros word de vrije hand geboden voor zijn anti Israel/Joodse vuilspuiterij & financiering van iedere NGO die zijn mening deelt.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *