Trumps ‘antisemitische’ boodschap over Soros
Buitenland

Trumps ‘antisemitische’ boodschap over Soros

Redactie 12 juli 2023, 17:44
Trumps ‘antisemitische’ boodschap over Soros
US President Donald Trump Prime Minister Benjamin Netanyahu during an official welcoming ceremony on his arrival at Ben Gurion International Airport on May, 22 2017 near Tel Aviv, Israel. President Trump arrived to Israel to a two day visit, as part of his first trip abroad since being elected. Photo by Gili Yaari/Flash90 *** Local Caption *** ????? ???? ????? ????? ?????? ?????? ????? ??? ?????? ?? ?????? ??? ???? ???? ????????? ??? ?????? ?????? ?????? ???? ?????? ??????

De herverkiezingscampagne van ex-president Donald Trump stuurt emails uit voor campagnebijdragen die door veel Joden als antisemitisch worden ervaren. Alex Hearn, opinieschrijver van de Britse krant The Jewish Chronicle deelde op Twitter een afbeelding waarop miljardair George Soros wordt getoond als poppenspeler die de Amerikaanse president Joe Biden in zijn macht heeft. De tekst op het plaatje, toegeschreven aan Biden, luidt: “Ik dacht dat ik als president de lakens zou uitdelen. Maar nu neem ik meer bevelen aan dan ik ooit eerder deed.”

Hearn wijst erop dat kritiek op de in Hongarije geboren Holocaustoverlevende Soros op zich niet antisemitisch is, maar meent dat de bewuste afbeelding wel degelijk in die categorie valt, ‘omdat hij in antisemitische termen wordt neergezet’. Daarbij gaat het om het beeld van de Jood als machtsverliefde poppenspeler, die politici in zijn greep heeft om zijn eigen agenda door te drukken. “Het is het sprookje van de kwaadaardige Jood die in het geheim de wereld beheerst door landen te ondermijnen,” schrijft Hearn. “Dat is waarom dit zo op nazi-propaganda lijkt.”

Hoewel Trump tijdens zijn presidentschap een sterk pro-Israëlisch beleid voerde en zijn dochter Ivanka Joods is, werd hij toch verschillende malen beschuldigd van minimaal affiniteit met of het wegkijken van antisemitisme. Bijvoorbeeld toen hij het Amerikaanse Joden in het openbaar kwalijk nam niet op hem te stemmen nadat hij zoveel voor Israël zou hebben gedaan. Of toen hij weigerde in duidelijke termen afstand te nemen van neonazi’s en andere extreemrechtse, antisemitische groepen, zoals tijdens de beruchte Unite the Right-bijeenkomst in Charlottesville, Virginia, in augustus 2017.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking