Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

UvA erkent onveiligheid Joodse studenten

Redactie 05 juli 2023, 12:38
UvA erkent onveiligheid Joodse studenten

Een opvallend bericht deze week in Folia, de krant van de Universiteit van Amsterdam. Daarin worden Joodse studenten aan het woord gelaten over hun gevoel van onveiligheid aan de instelling. Aanleiding: de bezetting van de UvA door pro-Palestijnse activisten in mei. Daarbij werd ‘opgeroepen tot geweld’, geeft een woordvoerder van de universiteit nu toe: “Dat Joodse studenten zich door een impliciete oproep tot geweld (‘Intifada revolution’, ‘Palestina free, from the river tot the sea’) niet veilig voelen, begrijpen wij volkomen en betreuren wij zeer.” De woordvoerder heeft de beveiliging opgedragen ‘extra alert te zijn op uitingen die kwetsend zijn of een onveilig gevoel geven,’ schrijft Folia.

Verschillende Joodse studenten komen aan het woord in het artikel. “Als je geen pro-Palestijnse ideologie aanhangt, krijg je het zwaar te verduren aan de UvA,” klaagde een student. Een ander werd tijdens de bezetting uitgescholden voor ‘vuile zionist’: “Wat als ik die dag mijn keppel had gedragen?” Ook docenten maken zich schuldig aan anti-Israëlisch wangedrag, waardoor studenten niet voor een afwijkende mening durven uit te komen, uit angst bestraft te worden met onvoldoendes. Ook beklaagden Joodse studenten zich over de tot nu toe ‘onverschillige houding’ van de universiteitsleiding.

U kunt het hele artikel lezen op de website van Folia: https://www.folia.nl/actueel/158063/joodse-studenten-voelen-zich-onveilig-en-ongewenst-op-de-uva

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (6)
tiki 05 juli 2023, 15:11
Bedorven vis begint te stinken van de kop. Regering die alle & meest bizarre anti Israel UN resoluties bewust steunen. Media bazen die bewust & klakkeloos alle anti Israel artikelen publiceren & andersom bewust boycotteren. Universiteiten die haat demonstraties tegen Israel bewust tolereren & Jodenhaat bewust negeren. Deze ""erkenning" heeft dan ook de waarde van een bedorven oude vis!
alex warnaar 05 juli 2023, 23:13
Ja dat krijg je natuurlijk als je 23 jaar lang bij de NOS de hele dag van s morgens vroeg tot s avonds laat naar de Palestijntjes zit te kijken. Dat heeft effect. Dat krijg je als je 23 jaar de begrippen internationaal recht en bezetting gebruikt bij Israël en opzettelijk die begrippen niet gebruikt met betrekking tot Marokko en Turkije, die illegaal grondgebied bezetten. Dat noem je trouwens systematische discriminatie en negatieve stereotypering. Adolfski beschrijft haat propaganda als een techniek waarbij slechts 1 onderwerp gekozen wordt en je dat eindeloos laten herhalen. Voila. Adolfski schrijft dat als je ergens maar lang genoeg een vergrootglas op legt, het uiteindelijk gaat branden. Voila. Nu kun je gelijk zien wat het effect is van discriminatie. Dat krijg je natuurlijk als je de hele Turkse Koerdische burgeroorlog waarbij sinds 1984 80.000 doden (dat is best veel, eigenlijk een hele hoop, veel te veel om onder het tapijt te vegen. Maar het is toch gelukt) zijn gevallen om politieke redenen opzettelijk volledig verzwijgt en de meest minuscule details van het Israëlisch Palestijnse conflict tot monsterlijke proporties uitvergroot. De kans dat je een conflict tussen Israëliërs en Palestijnen over kippen op een balkon ziet is vele malen groter dan dat Turkije hele Koerdische steden van de aardbodem laat verdwijnen. En dat heeft effect. Wat journalisten de afgelopen 23 jaar gedaan hebben is volslagen crimineel.
Geert ter Horst 06 juli 2023, 03:16
Allemaal het langdurige gevolg van de linkse bende die Nederland sinds de jaren 60 in zijn greep heeft gekregen. Als je maar lang genoeg indoctrineert krijg je vanzelf een totale afbraak van alle culturele en morele tradities. Met als gevolg: cancel culture (een ander woord voor openlijk nihilisme) en antisemitisme, want die gaan altijd hand in hand.
Bas Fortuin 06 juli 2023, 10:21
Hoe bestaat het 2023 dat in UvA de Vrije Meningsuiting en het vrije DEBAT bedreigt wordt door Pro-Palestijnse docenten en studenten. Je rilt als je leest: Verschillende Joodse studenten komen aan het woord. “Als je geen Pro-Palestijnse ideologie aanhangt, krijg je het zwaar te verduren aan de UvA,” We zien dit fenomeen ook in de Tweede Kamer, Media, en in de Cultuur: Wie niet voor mij is die is tegen mij. Hoe Nederlands is Nederland nog? Vele bestuurders ergeren zich aan de huidige Yoga en Mindfulneshype. Kennis is verruild door te staren in een leeg Nirwana - De geest moet leeg gemaakt worden ipv volgepompt met waardevolle kennis. Is het u ook opgevallen dat Kennis de Nek werd omgedraaid door onze premier Mark Rutte VVD en D66 vice minister Sigrid Kaag die hun mond altijd vol hadden/hebben over goed opgeleide studenten en scholieren: Zij sloten ruim 300 [!!!] BIBLIOTHEKEN. Geen wonder dat studenten van nu in het debat afgetroefd worden door Joodse en Christelijke studenten die kennis verwerven door de boeken van gerenommeerde wijzen te raadplegen. Zij staan nooit met een mond vol tanden. Agressieve docenten/studenten zijn altijd domme docenten/studenten naar het voorbeeld van China/N-Korea die het aanhoren niet waard zijn. UvA Bestrijd hen niet maar ga door met de Oplossing! Kennis is Macht. Hoop dat de Tweede Kamerleden ook wakker worden, meelezen en moedig handelen, niet langer aan de koekoek een deun meestemmen! Denk Na. De Palestijnse Handvesten zijn racistisch, Geen Jood mag er volgens hun Handvest in "Palestina" wonen. De Bijbel heeft een beter recept: Jesaja 19:25...Omdat de Here der heerscharen het gezegend heeft met de woorden: Gezegend zij Mijn volk Egypte en het werk Mijner handen, Assur, en mijn Erfdeel Israel.
G.C. Molewijk 06 juli 2023, 13:40
Antisemitisme op universiteiten hoeft niemand te verbazen. Behalve dat het een oud probleem is, bestaat en bestond er in het onderwijs altijd al intolerantie jegens meningen die van de modieuze linkse hoofdstroom afwijken. Zo hoorde ik van iemand die in de vorige eeuw op de UvA politicologie studeerde dat een openlijke VVD'er daar toen echt geen leven had. Ikzelf ben ooit door docenten beschuldigd van het beledigen van Lenin (!) en toen ik op een school hospiteerde gebood de docent mij geen 'rechtse praat' te verkondigen en 'dus' geen kritiek op de Sovjet-Unie (toen eindexamenstof) te uiten. Ik moest daarom de Holodomor, Stalins genocide in de Oekraïne op miljoenen mensen, aan leerlingen voorstellen als het resultaat van statistische vergissingen. Ik heb mij trouwens niet tot deze intellectuele corruptie verlaagd. Daarentegen was het vrij gewoon om de niet-bestaande genocide door Israël op Palestijnen voor te stellen alsof die werkelijk was gebeurd of zelfs nog aan de gang was. In een dergelijk geestelijk klimaat is het niet vreemd dat leugens en onzin over Israël en Joden vrij algemeen worden onderschreven of tamelijk kritiekloos voor kennisgeving worden aangenomen. Ook op universiteiten kiezen velen voor standpunten die in eigen kring als sociaal aanvaardbaar of wenselijk in de oren klinken. Onafhankelijke en goed geïnformeerde denkers zijn helaas ook daar in de minderheid.
tiki 08 juli 2023, 11:45
@AW, "Herhaal een leugen lang genoeg, en hij wordt waarheid,”....dé favoriete mantra van Joseph Goebbels, .naadloos gecopieerd door onze hedendaagde ignorante papgaaien met een Joden/Israel probleem.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *