UvA erkent onveiligheid Joodse studenten
Nieuws

UvA erkent onveiligheid Joodse studenten

Redactie 05 juli 2023, 12:38
UvA erkent onveiligheid Joodse studenten

Een opvallend bericht deze week in Folia, de krant van de Universiteit van Amsterdam. Daarin worden Joodse studenten aan het woord gelaten over hun gevoel van onveiligheid aan de instelling. Aanleiding: de bezetting van de UvA door pro-Palestijnse activisten in mei. Daarbij werd ‘opgeroepen tot geweld’, geeft een woordvoerder van de universiteit nu toe: “Dat Joodse studenten zich door een impliciete oproep tot geweld (‘Intifada revolution’, ‘Palestina free, from the river tot the sea’) niet veilig voelen, begrijpen wij volkomen en betreuren wij zeer.” De woordvoerder heeft de beveiliging opgedragen ‘extra alert te zijn op uitingen die kwetsend zijn of een onveilig gevoel geven,’ schrijft Folia.

Verschillende Joodse studenten komen aan het woord in het artikel. “Als je geen pro-Palestijnse ideologie aanhangt, krijg je het zwaar te verduren aan de UvA,” klaagde een student. Een ander werd tijdens de bezetting uitgescholden voor ‘vuile zionist’: “Wat als ik die dag mijn keppel had gedragen?” Ook docenten maken zich schuldig aan anti-Israëlisch wangedrag, waardoor studenten niet voor een afwijkende mening durven uit te komen, uit angst bestraft te worden met onvoldoendes. Ook beklaagden Joodse studenten zich over de tot nu toe ‘onverschillige houding’ van de universiteitsleiding.

U kunt het hele artikel lezen op de website van Folia: https://www.folia.nl/actueel/158063/joodse-studenten-voelen-zich-onveilig-en-ongewenst-op-de-uva

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking