Het web van de tentbewoners
Binnenland

Het web van de tentbewoners

Het wordt steeds duidelijker welke internationale netwerken achter de universiteitsprotesten zitten. Academici beginnen zich voorzichtig uit te spreken tegen de terreur en intimidatie op hun universiteit.

Ruben Gischler 30 mei 2024, 12:43
Het web van de tentbewoners
Het Harmonieplein in Groningen, waar de Joodse Aletta Jacobs als Palestijnse werd verkleed

Zoals het NIW eerder berichtte, promoveert de oprichter van de internationale BDS-beweging, Omar Barghouti, aan de Amsterdam School of Cultural Analysis. Hij doet dat bij onder anderen Sarah Bracke, hoogleraar gender en seksualiteit. Barghouti was actief betrokken bij de studentenprotesten in Nederland, zijn begeleidster Bracke werpt zich op als pleitbezorger van de activistische studenten.

Afgelopen week bezocht Bracke een congres over islamofobie in Sarajevo, georganiseerd door de Internationale Associatie voor Islamofobiestudie en -onderzoek (IISRA). Op X deelt de hoogleraar de verklaring van de organisator: “De Israëlische apartheid leunt zwaar op het islamofobische narratief, dat verspreid wordt door de media en royaal gefinancierde internationale islamofobische netwerken.” 

Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. De directeur en oprichter van IISRA is Hatem Bazian, tevens oprichter van American Muslims for Palestine (AMP) en het beruchte Students for Justice in Palestine (SJP), de internationale motor achter de protesten. Familieleden van de gijzelaars zijn dezer dagen in Amerika een proces begonnen tegen beide organisaties, omdat deze dienen als het Amerikaanse verlengstuk van Hamas. Volgens de familieleden coördineren de clubs publieke steun voor terreur, door handleidingen te verspreiden voor bezettingen, blokkades en tentenkampen. Ook op Franse universiteiten is SJP actief. Het kritische tijdschrift Franc-Tireur somde onlangs de banden op van Bazian met de Moslimbroeders en hun Amerikaanse tak CAIR, dat ook aan Hamas verbonden is. Bazian en Barghouti hebben verschillende keren gezamenlijk opgetreden.

Ook in Nederland is de SJP op verscheidene academische instellingen actief, soms onder de naam Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina. Direct na 7 oktober bejubelden deze groepen in pamfletten en op Instagram de terreuraanval van Hamas. Op sociale media deelde de Amerikaanse moederorganisatie NSJP trots beelden van de rellen rondom de Oudemanhuispoort, met de mededeling dat Amsterdam de eerste afdeling op het Europese continent was. 

Workshop

De studentenacties tegen Israël lijken over hun hoogtepunt heen te zijn. Alleen in Groningen, Tilburg en Nijmegen houden de geïmproviseerde campings stand. In Groningen is het een gemeente-
kwestie, omdat de studenten op de openbare weg bivakkeren. De actievoerders huren inmiddels een mobiel toilet, betaald door sympathisanten. Het universiteitsblaadje UKrant heeft het liveblog gestaakt, omdat er niet zoveel te melden viel en de bezetters niet veel beters wisten te verzinnen dan een workshop fietsreparatie.

De ‘hongerstakers’ in Maastricht gaven hun actie al na enkele dagen op

Ook in Nijmegen kamperen de actievoerders voort. Daar dringen zij universiteitsgebouwen binnen met vlaggen en spandoeken, of ze staan met rookfakkels op het dak. Inmiddels hebben zij naast hun kampement bij het Maria Montessorigebouw tenten opgezet bij het grasveld ten noorden van het Berchmanianum en blokkeren zij de weg, zodat lijnbussen niet meer kunnen passeren. Burgemeester Hubert Bruls kijkt de situatie voorlopig aan: “Je moet niet onderhandelen met radikalinski’s, die geef je dan onnodig een podium”, zegt Bruls – tevens voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad – in het Leidse universiteitsblad Mare.

In Maastricht is de bezetting van de binnenplaats van de faculteit Cultuur- en Maatschappijstudies vorige week gestaakt na druk van de universiteit en de politie. Alle hongerstakers gaven hun actie op, na verongelijkt te hebben laten weten dat het toch geen zin had als de universiteit niet eens de moeite nam om zich over hun toestand te bekommeren. De Universiteit Maastricht zelf heeft aangifte gedaan van antisemitisme en vernielingen. 

Brief

De Universiteit Tilburg, die net als de TU in Eindhoven liet weten de banden met Israël niet te verbreken, kreeg vorige week ook te maken met kamperende actievoerders. Buiten in de regen, want de instelling had de gebouwen in het weekend uit voorzorg gesloten. De TU Delft weigerde lijsten te publiceren met samenwerkende Israëlische instituten, omdat de privacy van betrokken medewerkers en studenten in het geding was. Algemene informatie over samenwerking met buitenlandse partners staat gewoon op de website, aldus de verklaring. Verder zal TU Delft alleen banden verbreken als de Nederlandse regering sancties instelt, zoals het geval is bij Rusland. 

Fakkels op het mensagebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen

Andere universiteiten bezwijken onder de druk, komen met informatie en zeggen banden te bevriezen. Toch is dat vaak vrijblijvender dan het klinkt; het betekent vooral dat er geen nieuwe uitwisselingen worden aangegaan. 

Het bestuur van de Hebrew University in Jeruzalem schreef een brief aan de rector magnificus van de UvA, Peter-Paul Verbeek, waarin geen geheim werd gemaakt van de banden met Amsterdam omdat de bestuurders daar trots op zijn. Toch vinden zij het pijnlijk dat Israël nu, onder druk van pro-Hamasprotesten een uitzonderingsbehandeling krijgt. Naast een lesje over de positie van de Hebreeuwse universiteit in de Israëlische samenleving en haar Arabische studenten en medewerkers, krijgt Verbeek context over het huidige conflict, met de voortdurende raketbeschietingen en de vele ontheemden aan Israëlische kant. De kant waar de Nederlandse universiteiten zich in hun communicatie en stellingname niet of nauwelijks over uitlaten. 

Replicawapens

Oud-CJO-voorzitter Ronny Naftaniel verwijt de Universiteit Leiden te meten met dubbele maten. De banden met de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en de universiteit in Tel Aviv worden immers bevroren, terwijl de uitwisselingsverbanden met de Al-Quds Universiteit op de Westoever zonder evaluatie worden voortgezet. Op het terrein van Al-Quds houden studenten van de Islamitische Jihad militaire marsen met replicawapens, waarbij zij een soort nazigroet uitbrengen. Dat juist studenten van Israëlische universiteiten die voorop gaan in demonstraties tegen de regering-Netanyahu niet meer welkom zijn in Leiden zijn en de Hamasvereerders van Al-Quds wel, is onverteerbaar voor Naftaniel. 

Hoogleraar Maurits Berger, een arabist wiens leerstoel betaald wordt door de sultan van Oman, is ter ere van zijn zestigste verjaardag een inzamelingsactie gestart om wetenschappers en masterstudenten uit Gaza naar Leiden te halen om daar hun onderzoek voort te zetten. Zowel Leiden als Groningen verplichtten zich aan de academische wederopbouw van Gaza, zonder vragen te stellen over wat wetenschap onder Hamasbewind precies inhoudt.

Twee instellingen verplichtten zich al aan de academische wederopbouw van Gaza

Israëlische academici, onder wie filosoof Yuval Harari en rechtsgeleerde Ruth Halperin, schrijven in een gezamenlijke brief dat zij zich in de steek gelaten voelen door links in het Westen. In plaats van Hamas te steunen, zou links volgens de briefschrijvers terug moeten keren naar haar humanistische en universele waarden ‘en juist nu ons moeten steunen, in onze strijd om de spiraal van geweld en destructie, te doorbreken’. 

Opvallend was ook een verklaring van medewerkers en studenten van de UvA in Folia, waarin zij zich uitspreken tegen het geweld waarmee actievoerders hun universiteit dwingen de banden met Israëlische universiteiten zonder omhaal te beëindigen. Zij voelen zich niet door deze eisen vertegenwoordigd en steunen hun alma mater in een zorgvuldige evaluatie van de banden. Alleen vreedzame demonstraties waarin het geweld aan beide kanten wordt veroordeeld, steunen zij. Onder de ondertekenaars zijn verscheidene hoogleraren, onder wie Bart Wallet (Joodse Studies) en radicaliseringsspecialist Bram Sizoo. Hoewel het geen open petitie was, is het toch opvallend dat deze ongeveer door net zoveel medewerkers is ondertekend als de UvA-medewerkers in de open petitie ter ondersteuning van de actievoerders en tegen het ‘politiegeweld’.

Pellikaan

Uitgesprokener is de verklaring van de Belgische wetenschapper Maarten Boudry, mede ondertekend door Nederlandse en Belgische academici van naam, met een krachtige veroordeling van Hamas en de schijnheiligheid van alle demonstranten die de Palestijnse terreur niet willen benoemen. 

Intussen heeft webplatform GeenStijl een primeur. Een van de relschoppers in de rellen bij de Amsterdamse universiteit  zit nog steeds vast omdat hij zijn identiteit niet wil prijsgeven. Het gaat om de voorzitter van de Centrale Studentenraad van de UvA, Noah Pellikaan. Hij leidt de Activistenpartij, die met grote meerderheid de laatste studentenverkiezingen won. In de NRC zegt Thomas Hofland, betrokken bij de protesten als voorzitter van Samidoun NL, dat hijzelf als student een van de oprichters was van SJP Amsterdam. Het toont de verwevenheid van deze terreur ondersteunende clubs. Een pro-Palestinaprotest in Amsterdam vorig weekend eindigde bij een kraakpand dat uitgeroepen werd tot ‘de vrije volksuniversiteit’. Het pand werd vernoemd naar PFLP-terroriste Shadia Abu Ghazaleh, die in 1968 zichzelf opblies toen zij in Tel Aviv een bom probeerde te plaatsen.

Opmerkingen (8)
Pnina 30 mei 2024, 15:17
Noah Pellikaan heeft gisteren bij de snelrechtzitting zijn identiteit wel gegeven met als gevolg dat hij naar huis mocht. Eis is 3 maanden. Ook gelezen op GS, gisteren al. GS is wat dat betreft er steeds het snelste bij, en doorgaans zeer betrouwbaar. Met uitzondering dan van de interpretatie van de uitspraak van het ICJ. Maar dat zij ze vergeven.
tiki 30 mei 2024, 17:53
"Vechten voor palestina". Het leid tot totale verstandsverbijstering overgoten met een een flinke scheut mesjogaas. Haat voor het Zionisme is dan wél groter dan de liefde voor palestina, maar al die oververhitte studenten kleuters zitten toch liever thuis hun oppep pilletje te slikken of jointje te roken en zonder gedoe op Social media hun volledige steun te betuigen via "All eyes on Rafah, '' dé laatste gig om erbij te horen. Rafah, "the place to be" voor oververhitte malloten die er 2 weken geleden nog nooit van hadden gehoord en voor wie het ook nu niet meer is dan een mantra dat via hun protest beschermt moet worden......'tot ze weer iets anders vinden.
Ruud 30 mei 2024, 17:57
Achter alle ogenschijnlijke ongeorganiseerde Jodenhaat zitten ultra geheime organisaties die de boel aanjagen en financieren. Deze organisaties hebben aantoonbare banden met terroristische groeperingen en dientengevolge ook met Iran. Alles is een groot vooropgezet plan om onze westerse Judeo-Christelijke samenleving te ontwrichten en te vernietigen. Samen met de massa immigratie van moslims. Iran heeft hamas geholpen om de slachting van 7 oktober te plannen en uit te voeren met als doel de Abraham Akkoorden te saboteren. Met een vrede met Israël zou Saudi-Arabië zijn aandacht aan vijand Iran kunnen besteden en zo het regime daar verdrijven. Onderzoek eens hoeveel NGO's er zijn tegen Israël ten opzichte van elk ander land ter wereld! Niemand hier maakt zich druk over onrecht en werkelijke genocide elders, maar uitsluitend in de enige Joodse staat. En toch de gotspe om het geen antisemitisme te noemen. Mona Keijzer had gelijk bij Sophie en Jeroen!
Geert ter Horst 30 mei 2024, 19:12
Het juiste antwoord is hier de gummiknuppel. Gewoon de wet handhaven en het tuig te lijf gaan. Maar Nederland is te verziekt om dat te doen. Het gezag is bang voor Moslims en voor de Woke beweging, dat zie je telkens weer.
Lodewijk Hof 31 mei 2024, 17:53
Voor het eerst in een hele lange tijd b en ik trots op Eindhoven. De TU moet inderdaad de banden met Israle niet verbreken. Juist intensivatie van de banden. Idem met Rusland. Laat academisch onderzoek wereldwijd gaan. De TU/e heeft de wereld veel goeds gebracht. Laten we hopen dat Noord Brabant stand zal houden en in stappen het gezonde verstand in Nederland terug zal brengen.
Bas 02 juni 2024, 02:56
Als de NOS kiest de woordvoerdster van het koningshuis in te zetten als verslaggever europa/brussel, en ik vervolgens lees dat ze getrouwd is met een linkse politicoloog die bij de Wiarda Beckman PvdA denktank in een hogere functie werkte, wordt mij veel duidelijk. Een klein clubje maakt de dienst uit in Nederland. Voor hoe lang nog, mag Geert weten.
Louisa 02 juni 2024, 12:24
Aletta Jacobs verkleed als "Palestijnse". Wat een gotspe. En maar boos worden om een tekeningetje van Mohammed.....
Shlomo Itai 02 juni 2024, 15:20
Dat wordt nog wat, wanneer over enkele jaren de studenten-anarchisten leidende functies krijgen in deze samenleving. Nu al moeten bijvoorbeeld medicijnen en defensie-systemen uit Israël komen omdat Europa niet meer in staat is om voor zichzelf te zorgen. Hoe zal Europa er in 10 of 20 jaar uitzien ? Zo ongeveer zoals de door Palestijnen bestuurde gebieden nu, vermoed ik.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *